Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Καλαμάτα: 14 φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του νέου ασφαλιστικού


Ενιαίο μέτωπο κατά του νέου Ασφαλιστικού ανακοίνωσαν χθες σύσσωμοι οι επιστημονικοί φορείς και οι Σύλλογοι Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, έχοντας ως στόχο μια νέα επανάσταση να ξεκινήσει από την Καλαμάτα, που θα γίνει ηχηρά αντιληπτή σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα κυβερνητικά γραφεία.

Εκπρόσωποι όλων των φορέων ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσαν την ένωσή τους σε κοινό αγώνα, με κινητοποιήσεις που θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Αρκετοί κλάδοι, δε, βρίσκονται ήδη σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, έκανε λόγο για κινητοποιήσεις που θα προκαλέσουν «έμφραγμα» στη λειτουργία του κράτους, τονίζοντας πως ο ίδιος θα προτείνει την παραίτηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων και την παράδοση των ταυτοτήτων των δικηγόρων, ώστε να μην μπορεί να λειτουργήσει τίποτα σε επίπεδο Δικαιοσύνης.

Κοινό αίτημα είναι η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και να αρχίσει ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.
Αποφασίστηκε, επίσης, η συμμετοχή των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων του νομού σε όλες τις κινητοποιήσεις των επιστημονικών και κοινωνικών ομάδων που θίγονται από το νομοσχέδιο, καθώς και η συνέχιση των κινητοποιήσεων ακόμα και μετά την πιθανή ψήφιση του νομοσχεδίου.
Την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση όλων των φορέων, όπου καλούνται και όσοι θίγονται από το νομοσχέδιο, για να συζητηθεί η κοινή δράση. Αμέσως μετά όλοι θα πραγματοποιήσουν πορεία και επίσκεψη συμπαράστασης στα «μπλόκα» των αγροτών και των εργατών.

Αντίθετοι

Όλοι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και των φορέων απέρριψαν, με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας, χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς.

Τόνισαν ότι η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

Η εισφοροδοτική επιδρομή που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλο αριθμό του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων και επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δυναμικές αντιδράσεις

Τη συνέντευξη χθες άνοιξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κ. Μαργέλης, ο οποίος ανέφερε ότι η ένωση όλων των φορέων είναι καθαρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αποσύρει το προσχέδιο.

Έκανε λόγο για ληστρική επιδρομή, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να σώσει μόνο τις τράπεζες και ούτε αυτή ούτε οι προηγούμενες ενδιαφέρθηκαν να ανακεφαλοποιήσουν και να σώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η προοδευτικότητα της κυβέρνησης, τόνισε, φαίνεται από την πρόβλεψη για προοδευτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά μέχρι του ποσού των 75.000 ευρώ, με την ασφάλιση να φτάνει στα 27.000 ευρώ. Προστατεύει, όπως είπε, τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, αφού δεν προβλέπεται καμία άλλη αύξηση για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ.

Παρουσίασε παραδείγματα εισοδημάτων και φορολογίας ελευθέρων επαγγελματιών, επισημαίνοντας ότι σε ένα μέσο επαγγελματία με εισόδημα 10.000 ευρώ, αφαιρώντας φόρους και κρατήσεις, στην τσέπη του θα μείνουν 680 ευρώ, ενώ ακόμα και για μηδενικό εισόδημα ένας επαγγελματίας θα πληρώσει 2.823,80 ευρώ.
Κατέληξε, δε, πως σε ό,τι αφορά τους δικηγόρους, στόχος είναι να προκαλέσουν έμφραγμα στη Δικαιοσύνη, καθώς πλέον χρειάζονται δυναμικές αντιδράσεις και θα προτείνει την παραίτηση των δικηγόρων.
Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας, Παν. Δουμουλάκης, τόνισε ότι από τις 75 θέσεις συμβολαιογράφων στη Μεσσηνία, έχουν μείνει 60, καθώς αρκετοί έχουν συνταξιοδοτηθεί και κανείς δεν επιθυμεί να τις καλύψει, λόγω της αύξησης των εξόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Ανακοίνωσε, δε, ότι οι συμβολαιογράφοι από χθες σταμάτησαν τους πλειστηριασμούς.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας, Βαγγέλης Δαμίγος, σχολίασε ότι το νέο Ασφαλιστικό οδηγεί τον κλάδο τους στην εξαθλίωση και ότι οι εισφορές πλέον έχουν φτάσει στο 92% των εισοδημάτων τους.

Τόνισε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τον κοινό αγώνα με τους συμβολαιογράφους και τους δικηγόρους.

Ενώνουν τις φωνές τους

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Γιάννης Μπουρής, μίλησε για ταφόπλακα, λέγοντας πως με την αύξηση των εισφορών και των φόρων δεν απομένει διαθέσιμο εισόδημα για κανέναν επαγγελματία. Αν ψηφισθεί το Ασφαλιστικό, όπως είπε, ιατρεία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, θα γίνουν απολύσεις υπαλλήλων και μεταναστεύσεις γιατρών.

Τέλος, είπε ότι το κοινό ταμείο δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών πρέπει να παραμείνει βιώσιμο.
Η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Νομού Μεσσηνίας, Νατάσσα Κυριακοπούλου, σημείωσε ότι ο κλάδος των μηχανικών έχει ισοπεδωθεί, οι επαγγελματίες έχουν χάσει την αξιοπρέπειά τους, ενώ πολλοί φεύγουν για το εξωτερικό.

Για το ταμείο των μηχανικών, είπε ότι αναλογιστική μελέτη έχει δείξει ότι είναι βιώσιμο και πως δε χρηματοδοτείται από το κράτος.

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Τζίνα Θεοδωροπούλου, εξέφρασε τη χαρά της για την ένωση των Μεσσήνιων φορέων και οργή για το προσχέδιο του Ασφαλιστικού, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Κάλεσε τους βουλευτές «να συνέλθουν» και όλους τους Μεσσήνιους να ξεκινήσουν για άλλη μια φορά επανάσταση.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Εφετείου Καλαμάτας, Ανδρόνικος Σταυρόπουλος, είπε πως και οι υπάλληλοι ενώνουν τη φωνή τους με τους δικηγόρους και τους άλλους φορείς, καθώς πολλά πλέον επαγγέλματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Μάλιστα, σχολίασε ότι στα αδιέξοδα έχει οδηγήσει και η παθητικότητα της κοινωνίας.

Από το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μεσσηνίας ο κ. Σωτήρης Αργυρόπουλος τόνισε πως, αν αυτό το Ασφαλιστικό ψηφισθεί, τότε πολλοί επιστήμονες θα βγουν εκτός αγοράς και έκανε λόγο για δήμευση των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψυλλάκη, τάχθηκε κατά του νέου Ασφαλιστικού, τονίζοντας ότι το μείζον θέμα είναι η ανεργία.

«Μας θέλουν υπαλλήλους»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μεσσηνίας, Γιώτα Μπαξιβανάκη, χαρακτήρισε εξαιρετικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί φορείς ενώνονται στη Μεσσηνία και ευχήθηκε πράγματι η επανάσταση για τη ανατροπή του νέου Ασφαλιστικού να ξεκινήσει από το νομό μας. Υπενθύμισε, όμως, ότι η συνεννόηση πρέπει να συνεχισθεί, καθώς μετά το Ασφαλιστικό ακολουθεί το νέο φορολογικό.
Ως εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Πελοποννήσου, η κα Κική Μωρακέα χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση και σημείωσε ότι σήμερα το ΤΕΕ Πελοποννήσου θα επικαιροποιήσει τις αποφάσεις του για κινητοποιήσεις.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ο κ. Γιώργος Τζαμουράνης σημείωσε ότι και αυτοί αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους υπολοίπους, με την ιδιαιτερότητα όμως ότι επειδή πληρώνονται από το Δημόσιο, δηλώνουν εισοδήματα που ούτε ξέρουν πότε θα εισπράξουν. Τόνισε ακόμη ότι το Ασφαλιστικό θίγει όσους έχουν εισοδήματα κάτω των 75.000 ευρώ, ενώ προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στοχεύουν στην ενίσχυση μεγάλων δικηγορικών γραφείων και τεχνικών εταιρειών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας θέλουν όλους υπαλλήλους σε εταιρείες τύπου “Κατρούγκαλου” και “Φλαμπουράρη”».

Καταλήγοντας είπε ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, «ή θα βυθισθούμε όλοι μαζί ή θα σωθούμε», και ζήτησε όλοι να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και στους αγώνες των εργατών και των αγροτών.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Μηχανικών Μεσσηνίας, του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Μεσσηνίας και του Συλλόγου Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου