Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Κομισιόν σε Ν.Χουντή:"Για ΟΓΑ & ΟΑΕΕ το ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου πρέπει να συγκλίνει με το συνολικό (εργοδότη-εργαζόμενου) του ΙΚΑ ως το 2018"

Απάντηση Μοσκοβισί σε Νίκο Χουντή: «Για ΟΓΑ και ΟΑΕΕ το ποσοστό εισφορών ασφαλισμένου πρέπει να συγκλίνει με το συνολικό ποσοστό (εργοδότη-εργαζόμενου) του ΙΚΑ ως το 2018»

«Τας χείρας του νίπτει» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, σχετικά με τις αγροτικές συντάξεις και τις συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων.

Ο κ. Μοσκοβισί, στην απάντησή του, παραμένει εντελώς αμετακίνητος από τις θέσεις του Μνημονίου που η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει, ότι δηλαδή οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους το ποσοστό που πληρώνουν μαζί εργοδότες και εργαζόμενοι, στο ΙΚΑ ως το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του ζητούσε να μάθει ποια είναι η «δομή των εισφορών» του ΙΚΑ σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εναρμονιστούν τα υπόλοιπα Ταμεία όπως προβλέπει ο Ν. 4336/2015, καθώς και αν προβλέπεται μείωση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ ανάλογη με το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αφού φροντίζει να υπενθυμίσει ότι τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για τη λεπτομερή εφαρμογή των συνταξιοδοτικών πολιτικών και ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό ψήφισε τον μνημονιακό νόμο 4336/2015, τονίζει:

«Η δομή των εισφορών του ΙΚΑ στον νόμο 4336/2015 αναφέρεται στο συνολικό ποσοστό χρηματοδότησης. Για το ΝΑΤ αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων θα συγκλίνουν με τα αντίστοιχα του ΙΚΑ έως το 2018. Για τα ταμεία χωρίς εργοδοτικές εισφορές (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), το ποσοστό της εισφοράς του ασφαλισμένου πρέπει να συγκλίνει με το συνολικό ποσοστό εισφορών του ΙΚΑ έως το 2018».

Το Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

  1. Ξύπνιοι οι «βλάχοι» της Ευρώπης (για εμάς του Έλληνες μιλάω φυσικά). Κάποιοι στην Ελλάδα θέλουν και να παίρνουν συνταξάρες και να μην πληρώνουν όμως τις αντίστοιχες εισφορές. Θέλουν δηλαδή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, που σημαίνει πως θέλουν όλοι οι φορολογούμενοι της Ελλάδας να επωμίζονται το επιπλέον κόστος για τις συντάξεις.
    Οι Ευρωπαίοι λένε το αυτονόητο και το οποίο ισχύει και στις δικές τους χώρες. Χαμηλή έως ανύπαρκτη κρατική χρηματοδότηση (να λειτουργεί δηλαδή το ασφαλιστικό αποκλειστικά βασιζόμενο στα δικά του έσοδα) και όποια επαγγελματική ομάδα επιθυμεί συνταξάρες να πληρώνει και το αντίστοιχο τίμημα σε εισφορές.
    Ρε πάτε καλά; Μεταξύ 10%-12% του ΑΕΠ έχει φτάσει η κρατική χρηματοδότηση μόνο για τις συντάξεις. 200δις ευρώ (σχεδόν τα 2/3 του χρέους της χώρας) ήταν η κρατική χρηματοδότηση των ταμείων από το 2000 έως και το 2014 χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι συντάξεις δημοσίου. Με αυτούς τους ρυθμούς σε 20 25 χρόνια θα έχουμε φτάσει στο εξωπραγματικό 25% του ΑΕΠ να απαιτείται μόνο για τις συντάξεις. Δεν υπάρχει χώρα στον πλανήτη που να μπορεί να σταθεί με τέτοια νούμερα. Αφήστε τους λαϊκισμούς και ανοίξτε τα μάτια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή