Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Tελεσίγραφο στην Ελλάδα και απειλή για έξωση από την Σένγκεν

Τελεσίγραφο έως τις 17-18 Δεκεμβρίου δίνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην Αθήνα προκειμένου να προωθήσει σειρά μέτρων που έχει συμφωνήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα απειλείται με έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Τα προβλήματα
  • Η προθεσμία για την επίλυση των προβλημάτων είναι έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17-18 Δεκεμβρίου. Η χώρα μας κατηγορείται ότι δεν έχει τηρήσει κανένα μέρος της συμφωνίας. Ειδικότερα τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η κριτική είναι:
  • η πλήρης λειτουργία του hotspot στη Λέσβο,
  • η απόρριψη της αποστολής 400 ανθρώπων της Frontex για ενίσχυση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων,
  • η άρνηση να χρησιμοποιηθούν οι ομάδες ταχείας επέμβασης της Frontex
  • η άρνηση να σταλούν 300 μηχανήματα για την καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων
Διεθνή ΜΜΕ: Η Ελλάδα είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του χώρου Σένγκεν
Δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, με τίτλους όπως «Η Ελλάδα είναι η αχίλλειος πτέρνα του χώρου Σένγκεν», επανέρχονται και υποστηρίζουν ότι Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ευρωπαϊκό τελεσίγραφο για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα με αυτά -που επικαλούνται κοινοτικές πηγές- αναφέρεται ότι η ΕΕ προειδοποίησε την Αθήνα πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν εάν δεν επανεξετάσει τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών, στη συνάντησή τους την προσεχή Παρασκευή, θα ξεκαθαρίσουν στην Αθήνα ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα σε περίπτωση που εκείνη δεν αναλάβει δράση. Η προειδοποίηση πως σε αυτά τα δραστικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνεται και η αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν έχει διατυπωθεί κατ’ επανάληψη προς τις ελληνικές Αρχές τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει εντός του μήνα μια κοινή συνοριακή δύναμη να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ενοχλημένοι από την άρνηση της Αθήνας να ζητήσει ειδική αποστολή της Frontex, καθώς επίσης και να επανεξετάσει το σύστημά της για την καταγραφή των προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου