Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Όχι στη μεταβατική διαχείριση απορριμμάτων στο Μεγαβούνι


Απέρριψε την σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γιατί «είχε σοβαρές ελλείψεις και η συγκεκριμένη θέση είναι ακατάλληλη για την συγκεκριμένη χρήση» - Αντίθετη δηλώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην εναπόθεση απορριμμάτων στο Μαίναλο Με ευρύτατη πλειοψηφία απέρριψε το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, αργά χθες βράδυ, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Δήμου Τρίπολης, για εγκατάσταση μονάδας προσωρινής - μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου στην θέση Μεγαβούνι του Δήμου Βαλτετσίου.

Κατά της ΜΠΕ ψήφισαν όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκτός από την παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» του Νίκου Πατσαρίνου που ψήφισε λευκό.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην συνεδρίαση, διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στην μελέτη, πολλές εκ των οποίων αποτελούσαν απαραίτητη προϋπόθεση βάσει του νομικού πλαισίου, που διέπει τα έργα αυτά. Ενδεικτικά στους λόγους απόρριψης συγκαταλέγονται, η μη ύπαρξη σύμφωνης γνώμης του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου. Επίσης, δεν υπήρχε γνωμοδότηση του Δασαρχείου, ανυπαρξία κεφαλαίου σχετικά με την καταγραφή και αξιολόγηση του υδρογραφικού δικτύου για τον εντοπισμό των μεγάλων ρεμάτων, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ και ακόμη δεν υπήρχε στην ΜΠΕ οριοθέτηση των ρεμάτων.

Η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, που εισηγήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο την απόρριψη της ΜΠΕ για εγκατάσταση μονάδας προσωρινής - μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης στο Μεγαβούνι, υπογράμμισε με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι, «το συμβούλιο απέρριψε την μελέτη, γιατί είχε σοβαρές ελλείψεις και η συγκεκριμένη θέση είναι ακατάλληλη για την συγκεκριμένη χρήση».

Επίσης, στο περιφερειακό συμβούλιο έγινε ενημέρωση και για το αίτημα του Δήμου Τρίπολης να κηρυχτεί εκ νέου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Δήμος για το ζήτημα των απορριμμάτων. Εκεί αναφέρθηκε ότι το αίτημα έχει γίνει πολύ καιρό και διαβιβάστηκε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπου ο γενικός γραμματέας παρέπεμψε στον περιφερειάρχη να κρίνει την κατάσταση και να αποφασίσει επί του αιτήματος του Δήμου.

Όμως επειδή στο αίτημα ο Δήμος δεν ζητούσε μόνο την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά ζητούσε και συνέχιση της εναπόθεσης των σκουπιδιών στην θέση 'Αγιος Βλάσης, που έχει μετατραπεί σε ΧΑΔΑ, ο περιφερειάρχης διαβίβασε το αίτημα του Δήμου στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας να γνωμοδοτήσουν για τον 'Αγιο Βλάση κι αναμένει την γνωμοδότηση.

Η αντιπεριφερειάρχης επ' αυτού τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι, «η Περιφερειακή αρχή παραμένει κάθετα αντίθετη στην εναπόθεση απορριμμάτων στο Μαίναλο, σε μια περιοχή που δεν είναι αδειοδοτημένη και δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους που επιβάλλεται».

Επιπλέον η Ντίνα Νικολάκου, επεσήμανε ότι, «η Περιφέρεια ήταν πάντα αρωγός σε ότι αφορούσε το πολύ σοβαρό ζήτημα των απορριμμάτων της Τρίπολης, έχοντας από δικούς της πόρους πληρώσει για την απομάκρυνση των σκουπιδιών από την πόλη αρκετές φορές». Προσθέτοντας πως, «είναι αδιανόητο η πρωτεύουσα της Αρκαδίας και η έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να είναι σχεδόν τρία χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι αρμόδιοι να μην έχουν φροντίσει, ως έχουν την υποχρέωση, να βρουν κατάλληλο χώρο και να έχουν δημιουργήσει υποδομές νόμιμης προσωρινής διαχείρισης. Αντί αυτού οι πολίτες βλέπουν να αναπτύσσονται συνεχώς γύρο από την πόλη ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ».

Επί της ουσίας, η αντιπεριφερειάρχης άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι οι δημοτικές αρχές εφησυχάζουν με την κήρυξη της έκτακτης ανάγκης, κάτι που ως φαίνεται δύσκολα θα δοθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου