Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Νότια Κυνουρία: Παρέμβαση Γόντικα για τη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας - "Εμείς θα καταψηφίσουμε"

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του ΠεΣυ στις 21-12-2015 για τη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση «Καλαμάκι» του δήμου Νότιας Κυνουρίας .

Σε μια περίοδο που η λαϊκή οικογένεια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, που χιλιάδες οικογένειες θα χάσουν τα σπίτια τους, η κυβέρνηση της αριστεράς συνεχίζει να δίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να αυξάνουν τα κέρδη τους και να συγκεντρώνουν την παραγωγή από διάφορους κλάδους σε λιγότερα χέρια.

Στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας άνοιξε για 3η φορά στις 20-3-2015 πρόγραμμα επιδότησης για:
· Αύξηση παραγωγής λόγω κατασκευής νέων μονάδων. 
· Επέκταση ή εκσυγχρονισμό μονάδων. 
· Αύξηση ποσότητας γόνου. 
· Λιγότερες από 80 εταιρίες ελέγχουν το σύνολο της ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα, με τις 6 μεγαλύτερες να συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος, περίπου 70% και να απορροφούν τις μικρότερες.

· Το 1997 λειτουργούσαν 193 εταιρείες και είχαν 229 μονάδες.

· Το 2010 λειτουργούσαν 80 εταιρείες και έχουν 330 μονάδες. Τώρα είναι ακόμα λιγότερες. Όσο ο κλάδος συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια αυξάνει η παραγωγή και μειώνονται οι θέσεις εργασίας. 
· Το 2005 η παραγωγή ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα ήταν 90.392 τόνοι και οι εργαζόμενοι ήταν 4.315 
· Το 2013 η παραγωγή ψαριού ήταν 125.580 τόνοι και οι εργαζόμενοι ήταν 3.543
Ενώ δηλαδή αυξάνουν τη δυναμικότητα, ταυτόχρονα μειώνουν δραστικά το εργατικό δυναμικό εντατικοποιώντας στο έπακρο τη δουλειά των εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, 12-16 ώρες την ημέρα, χωρίς Σύμβαση Εργασίας με μισθούς πείνας. Μάλιστα κάποιοι δεν καταβάλουν ούτε δεδουλευμένα, όπως η ΑΕ Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, που οι εργαζόμενοι με απεργίες τα διεκδικούν.

Τα στοιχεία για την παραγωγή είναι αυτά που δηλώνουν επίσημα όμως έχει φανεί ότι είναι μεγαλύτερη (π.χ. - περίπτωση Πόρου έως και 500% υπέρβαση αριθμού κλωβών και ετήσιας παραγωγής υπάρχει δικαστική απόφαση-Έρευνα μέσω Google Earth έδειξε ότι η Ελλάδα παρήγαγε 30% περισσότερα ψάρια απ’ ότι δήλωνε στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. (2006).

Εκτός από την ιδιωτικοποίηση και εκμετάλλευση μεγάλων θαλασσίων εκτάσεων από τα μονοπώλια, «δεσμεύεται» και η απέναντι στεριά (για ψυγεία, αποθήκες, συσκευαστήρια, φυλάκια κλπ.)

Η Σελόντα Α.Ε.Γ.Ε. φερόμενη ως ιδιοκτήτρια της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση «Καλαμάκι» του Δήμου Νότιας Κυνουρίας έχει κατά δήλωση της:
· 5 ιχθυογεννητικούς σταθμούς. 
· 46 μονάδες (θαλάσσιες) εκτροφής τσιπούρας και λαβρακίου ετήσιας δυναμικότητας άνω των 25.000 τόνων. 
· 7 συσκευαστήρια. 
· 1 μονάδα μεταποίησης. 
· 1 κέντρο διανομής. 
· 1 εργοστάσιο παραγωγής Ιχθυοτροφών που διαχειρίζεται από τη θυγατρική εταιρεία Περσεύς, τον μεγαλύτερο παραγωγό Ιχθυοτροφών στην Ελλάδα. (ετήσια παραγωγή 70.000 τόνων). Το 2013 είχε πωλήσεις 130 εκατομμυρίων Ευρώ (δεύτερη μετά το Νηρέα).
Στην Αρκαδία έχει ιχθυοτροφεία και στις 2 θεσμοθετημένες περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργών (ΠΟΑΥ). Ζώνη Α Κατελάνος, ζώνη Β Καλαμάκι. Είναι άξιον απορίας πως, με ποιες μεθοδεύσεις ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα επαναδιατυπώνει θετική γνωμοδότηση για την ΜΠΕ, όταν πριν ενάμισι χρόνο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά και πως ο Δήμαρχος Ν. Κυνουρίας χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει πράσινο φως για την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων, την επέκταση της μονάδας, δηλαδή και άλλοι κλωβοί, την αύξηση της παραγωγής ψαριών από 474 τόνους σε 592,5 τόνους/έτος. Να σημειώσουμε ότι η μονάδα ξεκίνησε σε θαλάσσια έκταση 20 στρεμμάτων και δυναμικότητα παραγωγής 224 τόνους/έτος και τώρα φτάνει στα 24,5 στρέμματα και στους 592 τόνους ανά έτος. Να σημειώσουμε ακόμα ότι δυο χρόνια τώρα δεν έχει καταβάλλει στο Δήμο ούτε το εξευτελιστικό τίμημα – ενοίκιο που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει η επιχείρηση.

Η Υπηρεσία έχει σοβαρές αντιρρήσεις γιατί η περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και κορεσμένη για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, γιατί προβλέπονται νέες προσθήκες κλωβών, γιατί δεν παρουσιάζεται η εξέλιξη του αδειοδοτούμενου έργου, ζητά να απομακρυνθούν κατασκευές που αυθαίρετα έχουν γίνει γιατί δεν υπάρχουν θετικές γνωμοδοτήσεις αρμόδιων υπηρεσιών.

Βλέπουμε λοιπόν ότι σε μια περίοδο που η εργατική λαϊκή οικογένεια βογγάει, που στερούνται το φρέσκο ψάρι παιδιά, γερόντια κλπ οι καπιταλιστικοί όμιλοι επεκτείνονται συγκεντροποιούνται συγκεντρώνοντας της παραγωγή σε λίγα χέρια.

Αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που υπηρετείτε και θα γνωματεύσετε θετικά για την συγκεκριμένη ΜΠΕ.

Εμείς καταψηφίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου