ων Ανθής Γεωργίου και Κυριάκου Λάμπρου
Μία ομάδα παραγωγών, μόλις επτά ατόμων, από την περιοχή της Στιμάγκας Κορινθίας, ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια την καλλιέργεια επιτραπέζιου σταφυλιού. Από τους παραγωγούς αυτούς προέκυψε και το brand «7 Grapes».
Αυτήν τη στιγμή, στους κόλπους της εν λόγω επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχουν ενταχθεί 56 παραγωγοί από την Κορινθία, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων οι 14 είναι οικογένειες της Κορινθίας, με συνολική έκταση 1.700 στρεμμάτων.
Με μόλις πέντε χρόνια ζωής, η Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ είναι μία επιχείρηση κερδοφόρα, συνεχώς αναπτυσσόμενη, χωρίς δανεισμούς και βαρίδια, με ετήσιο τζίρο 5 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή της λειτουργίας της η Πήγασος εξάγει όλο το επιτραπέζιο σταφύλι στο εξωτερικό.
Από την αρχή της λειτουργίας της η Πήγασος εξάγει όλο το επιτραπέζιο σταφύλι στο εξωτερικό.
«Την πρώτη χρονιά, στείλαμε 12 με 14 φορτηγά σταφύλι και νομίζαμε ότι κατακτήσαμε τον κόσμο», μας λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πήγασος, Μάρκος Λέγγας.
Αυτήν τη χρονιά, που οι εξαγωγές ολοκληρώθηκαν την 1η Δεκέμβρη του 2015, έστειλαν 2.200 τόνους σταφύλι, ενώ οι εκτιμήσεις για την επόμενη είναι ότι θα ξεπεράσουν τους 3.000 τόνους.
Κύρια χώρα εξαγωγής είναι η Αγγλία, στην οποία στόχευσαν από την αρχή, καθώς, αν και είναι απαιτητική στο θέμα της ποιότητας, αποτελεί μια σταθερή αγορά με πολύ καλές τιμές. Άλλωστε, αυτή είναι και η δέσμευση της εταιρείας. Ποιότητα και πάλι ποιότητα. Στην Αγγλία, το επιτραπέζιο σταφύλι «7 Grapes» βρίσκεται στα ράφια των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ, ενώ μελλοντικός στόχος της είναι η επέκταση στη σκανδιναβική αγορά.
Η Πήγασος διαθέτει το πιο σύγχρονο συσκευαστήριο επιτραπέζιου σταφυλιού στέλνοντας το προϊόν, ακόμα και με την τιμή τυπωμένη σε λίρες πάνω στο κουτάκι, εντός 100 ωρών από τη στιγμή της παραγγελίας. Σε αυτό εργάζονται περίπου 400 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι από την τοπική κοινωνία του Κιάτου. Η μέση τιμή, που παίρνουν γενικά τα σταφύλια στο εξωτερικό, είναι 1,50 με 1,60 ευρώ. Η Πήγασος, όπως διευκρινίζει ο Μ. Λέγγας, «ξεκινά με τιμές που είναι πάνω από 2,5 ευρώ, γιατί εμείς πάμε κατευθείαν στο ράφι. Μαζεύουμε τα σταφύλια, διαλέγονται, επεξεργάζονται, κωδικοποιούνται, συσκευάζονται και με την τιμή πάνω παίρνει τη θέση του στο ράφι του σούπερ μάρκετ».
Αντίστοιχα, η τιμή που δίνεται στον παραγωγό, σταθερή για μία πενταετία, είναι πάνω από 1 ευρώ. Στην αγγλική αγορά τίποτε δεν πάει χαμένο, καθώς διατίθενται όλα τα σταφύλια. Τα πρώτης κατηγορίας, τα ερυθρά, φτάνουν μέχρι το 1,15 ευρώ, τα επόμενα στα 0,80 ευρώ και τα χαμηλότερα περίπου στο 0,50 ευρώ. Η μέση τιμή των λευκών σταφυλιών είναι πάνω από 0,70 λεπτά, ενώ το κόστος του παραγωγού, αν ακολουθήσει τις οδηγίες της Πήγασος, φτάνει από 25 έως 40 λεπτά μάξιμουμ, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Η Πήγασος διαθέτει το πιο σύγχρονο συσκευαστήριο επιτραπέζιου σταφυλιού στέλνοντας το προϊόν, ακόμα και με την τιμή τυπωμένη σε λίρες πάνω στο κουτάκι, εντός 100 ωρών από τη στιγμή της παραγγελίας. Σε αυτό εργάζονται περίπου 400 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είναι από την τοπική κοινωνία του Κιάτου. Η μέση τιμή, που παίρνουν γενικά τα σταφύλια στο εξωτερικό, είναι 1,50 με 1,60 ευρώ. Η Πήγασος, όπως διευκρινίζει ο Μ. Λέγγας, «ξεκινά με τιμές που είναι πάνω από 2,5 ευρώ, γιατί εμείς πάμε κατευθείαν στο ράφι. Μαζεύουμε τα σταφύλια, διαλέγονται, επεξεργάζονται, κωδικοποιούνται, συσκευάζονται και με την τιμή πάνω παίρνει τη θέση του στο ράφι του σούπερ μάρκετ».
Αντίστοιχα, η τιμή που δίνεται στον παραγωγό, σταθερή για μία πενταετία, είναι πάνω από 1 ευρώ. Στην αγγλική αγορά τίποτε δεν πάει χαμένο, καθώς διατίθενται όλα τα σταφύλια. Τα πρώτης κατηγορίας, τα ερυθρά, φτάνουν μέχρι το 1,15 ευρώ, τα επόμενα στα 0,80 ευρώ και τα χαμηλότερα περίπου στο 0,50 ευρώ. Η μέση τιμή των λευκών σταφυλιών είναι πάνω από 0,70 λεπτά, ενώ το κόστος του παραγωγού, αν ακολουθήσει τις οδηγίες της Πήγασος, φτάνει από 25 έως 40 λεπτά μάξιμουμ, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Σχέδια για βότκα και τζιν
«Θα περιμένουμε να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και τότε θα προχωρήσουμε αμέσως στο θέμα των επενδύσεων», τονίζει ο Μ. Λέγγας. Η πρώτη κίνηση, που είναι και σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, είναι η εκμετάλλευση των υποπροϊόντων του σταφυλιού, παράγοντας βότκα και τζιν, σε εορταστική χριστουγεννιάτικη συσκευασία.
«Θα περιμένουμε να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και τότε θα προχωρήσουμε αμέσως στο θέμα των επενδύσεων», τονίζει ο Μ. Λέγγας. Η πρώτη κίνηση, που είναι και σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, είναι η εκμετάλλευση των υποπροϊόντων του σταφυλιού, παράγοντας βότκα και τζιν, σε εορταστική χριστουγεννιάτικη συσκευασία.
Επόμενο βήμα αποτελεί η στροφή σε νέες καλλιέργειες, προκειμένου να διευρυνθεί η εξαγωγική περίοδος και να διοχετεύουν στην αγορά διάφορες ποικιλίες (όπως τα «κότον κάντι» με γεύσεις από τσιχλόφουσκα μέχρι φράουλα) όλο τον χρόνο. Ήδη, συνεργάζονται με δύο από τους μεγαλύτερους βελτιωτές ποικιλιών αμπέλων στην Αμερική, δοκιμάζοντας διάφορες ποικιλίες στην περιοχή.
Ως τρίτο βήμα, ο Μ. Λέγγας αναφέρει τις «γενναίες αποφάσεις» που πρέπει να πάρει κάθε παραγωγός, ώστε να επενδύσει και πάλι για να αναπτύξει την καλλιέργειά του. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει, «υπάρχει ζήτηση στο προϊόν μας και εμπιστοσύνη στο όνομά μας». Επίσης, από τον Ιανουάριο θα λειτουργεί γεωπονικό κατάστημα της εταιρείας ως κέντρο συμβουλευτικών παροχών πάνω στην αμπελοκαλλιέργεια.
Οι νέες τεχνολογίες στην καλλιέργεια
Εκτός από την καλλιέργεια, οι παραγωγοί της Πήγασος είναι πρωτοπόροι και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών μέσα στο κτήμα τους. Όπως μας εξηγεί ο Μ. Λέγγας, ανήκουν σε μια ομάδα παραγωγών παγκόσμιας κλίμακας και μεγάλες εταιρείες και επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τους εμπιστεύονται «για να τρέχουμε νέα μοντέλα καλλιέργειας».
Εκτός από την καλλιέργεια, οι παραγωγοί της Πήγασος είναι πρωτοπόροι και στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών μέσα στο κτήμα τους. Όπως μας εξηγεί ο Μ. Λέγγας, ανήκουν σε μια ομάδα παραγωγών παγκόσμιας κλίμακας και μεγάλες εταιρείες και επιστημονικά ιδρύματα, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τους εμπιστεύονται «για να τρέχουμε νέα μοντέλα καλλιέργειας».
Ήδη, έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή πρακτικών και συστημάτων γεωργίας ακριβείας.
Από την Αμερική έχουν φέρει ντρονς (drones), προκειμένου να εποπτεύουν τις καλλιέργειες για ασθένειες και για τον όγκο του νερού στα κτήματα. Επίσης, «αναπτύσσουμε ένα ευφυές μοντέλο άρδευσης, που, όταν ολοκληρωθεί, σε περίπου δύο χρόνια, αυτή θα γίνεται σχεδόν αυτόματα. Κάθε παραγωγός θα γνωρίζει το πότε πρέπει να ποτίσει, σε ποιο στάδιο και σε τι ποσότητα. Αυτό θα βοηθήσει να μειώσουμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο φύλλο 08 (24/12) της «ΥΧ» που κυκλοφορεί
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο φύλλο 08 (24/12) της «ΥΧ» που κυκλοφορεί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου