Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Συνέντευξη Γραμματέα ΑΝΕΛ, Γιάννη Μόιρα: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και πολιτική σκηνή στην Ελλάδα και την Ευρώπη

-Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στα τραπεζικά ιδρύματα και ποιος ο «λόγος» του δημοσίου; Οι πολίτες διαμαρτύρονται γιατί θεωρούν πως η στήριξη των τραπεζών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν πέρασε στην αγορά (πχ μέσω επιχειρηματικών δανείων), αλλά και ότι οι τραπεζίτες δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν...

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει μία άποψη η οποία ακούγεται δίκαιη και ορθή: ότι δεν είναι δυνατό να συμπράττουν το Ελληνικό Δημόσιο και ο Έλληνας πολίτης, μέσω δανεικών χρημάτων από το Εξωτερικό τα οποία επιβαρύνουν το εθνικό χρέος, προκειμένου να γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διοίκησή τους να παραμένει στα ίδια χέρια. Επομένως, θα έπρεπε να αναμένει κανείς ουσιαστικές κινήσεις και αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση συνδυάζεται και το φλέγον ζήτημα της διευθέτησης του προβλήματος με τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Και εκεί οι τράπεζες θα έπρεπε να ήταν υποχρεωμένες να λάβουν και να αναλάβουν το μέρισμα της κοινωνικής ευθύνης το οποίο τους αναλογεί. Δεν γίνεται για παράδειγμα εγώ ως πολίτης, χειμαζόμενος από την κρίση και εξαιρετικά «στενεμένος» με τα οικονομικά της οικογένειας και του νοικοκυριού μου, να ανακεφαλαιοποιώ τις τράπεζες παίρνοντας στους ώμους μου εθνικό χρέος και την ίδια στιγμή να έρχεται η τράπεζα στην οποία έχω το «κόκκινο» στεγαστικό μου και να με πετάει με έξωση από το σπίτι μου, ή να με υποχρεώνει από ιδιοκτήτης να γίνω νοικάρης μέσα σε αυτό.

Επιπλέον, αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν θα δούμε ότι από τα 28 δις του λεγόμενου «πακέτου» Αλογοσκούφη (το οποίο θα πήγαινε -υποτίθεται- υπέρ της στήριξης της οικοδομής και της μικρομεσαίας επιχείρησης), μέχρι το μετέπειτα «πακέτο» Παπακωνσταντίνου των 15+25 δις, αλλά και με ότι ακολούθησε μετά, οι τράπεζες έχουν βοηθηθεί με ένα «ιλιγγιώδες» ποσόν, δίχως το παραμικρό ίχνος ή ένδειξη κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ειδικώς απέναντι στα μεσαία και μικρομεσαία νοικοκυριά και τις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Σε άλλα κράτη, οι τραπεζίτες υποχρεώνονται να δώσουν λόγο και απολογισμό, το ίδιο θα έπρεπε κανονικά να αναμένεται και εδώ.

Υπάρχει επίσης η ανοικτή «εστία» σκανδάλων με τα λεγόμενα «θαλασσοδάνεια» προς κομματικώς «ημετέρους» επιχειρηματίες, μαζί με όλες τις παρεμπίπτουσες τραπεζικές «διευκολύνσεις» προς τους γνωστούς Ολιγάρχες και τη Διαπλοκή, δίχως την παραμικρή πιστοληπτική ικανότητα από πλευράς τους. Οφείλουμε άπαβντες να πιστώσουμε στα θετικά της κυβέρνησης ότι ήδη ασκείται έλεγχος στο δίδυμο σκάνδαλο Α.Τ.Ε.-Τ.Τ. και επενδύουμε με αισιοδοξία στη σκέψη ότι θα υπάρξει διαλεύκανση, θα αποδοθεί Δικαιοσύνη και θα βρεθούν και οι αντίστοιχες οικονομικές αποζημιώσεις.
       
-Υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις των Ελλήνων; Σας προβληματίζουν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, που ζήτησε να ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση και μετά να αρχίσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Να θυμίσουμε ότι προβλέπεται -ούτως ή άλλως- η προστασία των μικρών και μεσαίων καταθετών. Από εκεί και έπειτα το λεγόμενο bail-in θα έπρεπε το εξαιρούμε από την πολιτική συζήτηση, δεδομένου ότι με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, την στήριξη των πολιτών και την κατανόηση και συνεργασία εκ μέρους των ξένων εταίρων, η διπλή υπόθεση αξιολόγηση-ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να κλείσει γρήγορα και με επιτυχία. Η Οικονομία ισορροπεί στο νήμα της επιβίωσης, το ίδιο και ακόμη περισσότερο η Κοινωνία μας, η Ελλάδα δοκιμάζεται από την «έκρηξη» του Προσφυγικού και την ίδια ώρα, αποτελεί το μοναδικό γεωστρατηγικό-γεωπολιτικό πόλο σταθερότητας στο ευαίσθητο «τρίγωνο» Κριμαία-Συρία-Λιβύη. Επομένως, πείσματα, εγωισμοί, αβελτηρίες, εκβιασμοί κλπ. δεν χωρούν στη συγκεκριμένη χρονική φάση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν πολλοί, ειδικότερα δε, οι ξένοι εταίροι μας.

-Τι κρύβει η καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων από μέρους των εταίρων μας;

Νομίζω πρόκειται για την κακή «συνήθεια» του μαρτυρίου της σταγόνας, το οποίο είχαν σαδιστικά επιβάλλει οι ξένοι εταίροι στους προκατόχους μας και είχαν μαζοχιστικά αποδεχθεί εκείνοι. Χαρακτηριστικά να θυμηθούμε ότι ενώ Σαμαράς-Βενιζέλος έλεγαν ασυζητητί «ναι σε όλα» και οι υπουργοί τους χαρακτήριζαν τα μνημόνια «ευλογία» και θριαμβολογούσαν για τις τυφλές οριζόντιες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την ίδια εποχή είχαν πάρει μία -μόνο- δόση Αύγουστο του 2014, η οποία ήταν «βερεσέδια» που εκκρεμούσαν από Δεκέμβριο του 2013. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν επιτέλους ότι προς χάριν της συνεννόησης και της συνεργασίας, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουμε απομακρυνθεί αρκετά από τις ιδεολογικές μας πλατφόρμες. Ταυτόχρονα όμως, αποτελούμε τη μοναδική πολιτικά αξιόπιστη και κοινωνικά αποδεκτή λύση διακυβέρνησης της χώρας, κάτι που επιβεβαιώθηκε από δύο εκλογικά αποτελέσματα μέσα σε εννιά μήνες. Ας αναλογιστεί η Ευρωπαϊκή (και η Διεθνής) Κοινότητα τις ευθύνες της, ειδικά σε μία φάση που η Αξιωματική Αντιπολίτευση διέρχεται κρίση ταυτότητας και οντότητας και από πίσω ακριβώς καραδοκούν εγκληματίες-νεοναζί.

-Θέματα όπως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί, το νέο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό κ.ά. παραμένουν ανοιχτά και «καίνε» τους πολίτες. Ποια η προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά, μετά και τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών;

Σε τεχνικό επίπεδο η κυβέρνηση αναζητεί το δημοσιονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά ισορροπημένο μίγμα μέτρων και ισοδυνάμων. Αλλά και εκεί οι ξένοι εταίροι πρέπει να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο. Η ανελαστικότητα -για παράδειγμα- στις ποικίλες διαβαθμίσεις του ΦΠΑ πιο πολύ δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, παρά προσφέρει λύσεις.

-Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε, μέσα στην εβδομάδα, πως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από «κόκκινη γραμμή» έγιναν «έντιμος συμβιβασμός», ενώ κατηγορεί τους Τσίπρα - Καμμένο ότι είπαν ψέματα στους πολίτες. Τι απαντάτε;

Υποτίθεται πως διασφάλιζαν το ακατάσχετο πρώτης κατοικίας και την ίδια ώρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κάναμε ανακοπές σε πλειστηριασμούς και εξώσεις, στις οποίες -ειρήσθω εν παρόδω- συμμετείχαν και κάποιοι κανακάρηδες «βαρόνων» της ΝΔ που διατηρούν εισπρακτικές. Καλύτερα να σωπάσουν λοιπόν, στο σπίτι του κρεμασμένου μην μιλούν για σκοινί. Σε ότι αφορά δε τον Καμμένο, καλό είναι να μην τον πιάνουν καν στο στόμα τους. Είναι ο μοναδικός –τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια- αστός πολιτικός που έχει έρθει τόσο κοντά πολιτικά, ιδεολογικά και συναισθηματικά στον καθημερινό αγώνα και την αγωνία της μέσης-μεσαίας λαϊκής τάξης.

-Πως είδατε τις αποφάσεις που έλαβε η πρόσφατη Σύνοδος των ηγετών της ΕΕ και των Βαλκανίων για το προσφυγικό; Οι δηλώσεις Γιούνκερ περί ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας για όσες χώρες «φροντίζουν» πρόσφυγες, μπορούν (και με ποιον) τρόπο να αξιοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση;

Η Ελλάδα ως προθάλαμος της Ευρώπης επωμίζεται την ευθύνη υποδοχής, φροντίδας, καταγραφής και φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και αυτή η εξέλιξη επιβαρύνει έτι περαιτέρω την οικονομική και κοινωνική μας κατάσταση. Αυτό που είπε ο Γιουνκέρ είναι το αυτονόητο, το οποίο πρέπει από λόγια να γίνει πράξη.

-Ας περάσουμε και στα κομματικά. Πως βρίσκει τους Ανεξάρτητους Έλληνες η επομένη των εκλογών; Διαβάζω για σύσταση νέων γραμματειών και γραφείων συντονισμού. Πως κινείστε από εδώ και πέρα; Με τι θα ασχοληθεί το επόμενο Εθνικό Συμβούλιο;

Από το 2012 περάσαμε τέσσερις εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και δύο αυτοδιοικητικές εκλογές. Επιβιώσαμε παρά το σκληρό και βρώμικο πόλεμο που μας έκαναν Μήντια και Ολιγάρχες και εμπνευστής και μπροστάρης στον αγώνα μας αυτόν είναι ο πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος. Τώρα ο πήχης πρέπει να τεθεί ψηλότερα. Να κάνουμε την υπέρβαση και να καταστούμε πόλος του πολιτικού μας συστήματος, με τα χαρακτηριστικά μίας συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών τάσεων, κινήσεων και κινημάτων, που θα τα συνενώνει ένα κοινό αίσθημα εθνικής, πατριωτικής, δημοκρατικής ευθύνης. Οι αποφάσεις, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του τελευταίου διαστήματος αποσκοπούν προς την περαιτέρω ενεργοποίηση και μαζικοποίησή των δυνάμεών μας σε επίπεδο στελεχών, μελών, φίλων, εθελοντών κλπ.

-Την ίδια στιγμή, η ΝΔ ψάχνει για αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι φαίνεται πως μελετούν ενδεχόμενη συμπόρευση. Πως βλέπετε την κατάσταση στα κόμματα της αντιπολίτευσης;


Το μόνο που μπορούν να κάνουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μαζί, είναι να χορέψουν το τανγκό της Διαπλοκής, σε μία μικρή -όμως- πολιτική πίστα και με ελάχιστο κοινό να τους παρακολουθεί. Στη ΝΔ, επιδίδονται σε πόλεμο αλληλοεξόντωσης νεοφιλελεύθεροι με ακροδεξιούς, παλαιοκομματικοί με πολιτικούς «σώγαμπρους», πολιτικά «τζάκια» με πολιτικά «κούτσουρα». Διέρχεται όχι απλά κρίση ταυτότητας, αλλά κρίση οντότητας -σας το είπα και πριν. Πάμε σε ανασύνθεση του χάρτη πολιτικών δυνάμεων και εντός αυτού, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είμαστε από τους κύριους, νέους πρωταγωνιστές.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου