ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Πρώτα απ’ όλα, να επαναλάβω ότι διαφωνούμε έντονα με τις διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για την ψήφιση τόσο κρίσιμων νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Διαφωνούμε γιατί δεν υπάρχει και τίποτε άλλωστε που να δικαιολογεί τη διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος από τη στιγμή που αυτά δεν προέκυψαν αιφνιδιαστικά. Tα γνώριζε η κυβέρνηση, τα είχε υποσχεθεί, τα είχε υπογράψει και όλα αυτά τα ήξερε από τον Αύγουστο, πριν καν οδηγηθούμε και στις εκλογές.
Παρόλα αυτά, από τις εκλογές έως σήμερα, δεν έφερε τίποτα, με κανονικές Kοινοβουλευτικές διαδικασίες, κανένα νομοσχέδιο στη Βουλή και αποδεικνύεται πως, ακόμη και σ’ αυτό, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του ξέχασαν τι έλεγαν προεκλογικά. Ξέχασαν όσα έλεγαν εναντίον των έκτακτων και συνοπτικών διαδικασιών που ήταν απολύτως δικαιολογημένες από την τότε κυβέρνηση. Ξέχασαν αυτά που δεσμεύονταν, για ουσιαστικό διάλογο. Και το μόνο σίγουρο, είναι ένα: Ότι δυστυχώς με την ανεπάρκειά της, με την ανικανότητά της, με την ανευθυνότητά της, η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα υποβαθμίζει συνεχώς το Κοινοβούλιο και πλήττει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Όπως καταλαβαίνετε αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θυμηθείτε, τι λέγατε για την προηγούμενη Βουλή και πως λειτουργούσε και εν πάση περιπτώσει σεβαστείτε το Κοινοβούλιο. Και η απάντηση δεν είναι ότι και εσείς τα ίδια κάνατε. Πρώτον γιατί δεν τα κάναμε καθώς υπήρχαν συγκεκριμένες αιτιολογίες από την πλευρά της κυβέρνησης και δεύτερον ακόμα και αν μπω στη λογική σας εσείς δεν ήρθατε για να κάνετε τα ίδια και χειρότερα. Εσείς ήρθατε για να μην κάνετε αυτά που υποσχεθήκατε σε όλους και υφαρπάξατε την ψήφο τους.
Το δεύτερο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ανάγκη να προχωρήσει, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση. Και γι’ αυτό ακριβώς εμείς την ψηφίζουμε, όχι γιατί εσείς συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο, αλλά διότι πρέπει να προστατεύσουμε τους καταθέτες, πρέπει να μην προχωρήσουμε σε ‘’κούρεμα’’. Γι’ αυτό ακριβώς σας εγκαλούσαμε ότι ήδη καθυστερούσατε και είχατε δημιουργήσει μία αναστάτωση και μία ανασφάλεια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη γιατί πρέπει να επιστρέψουν οι τράπεζες στην κανονικότητα, να αποκτήσουν ξανά την εμπιστοσύνη των καταθετών και να λειτουργήσουν -όπως πράγματι οφείλουν- ως εργαλείο ανάπτυξης, στήριξης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μην υπάρξει καμιά άλλη καθυστέρηση. Να μην μπουν σε κανένα κίνδυνο -όπως υπήρξαν δηλώσεις Υπουργών της κυβέρνησης- για ‘’κούρεμα’’ οι καταθέσεις. Να μην γίνει ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των Ελλήνων. Και για να μη γίνει αυτό, ήδη εμείς είχαμε ζητήσει την αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και χαιρόμαστε που και κάτω από τη δικιά μας πίεση το κατανόησαν και οι Ευρωπαίοι και εσείς και φέρατε το νομοσχέδιο. Εμείς, όπως πάντα, έτσι και τώρα, βάζουμε το συμφέρον της χώρας πάνω από το οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον. Και για αυτό και ψηφίζουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Το τρίτο σημείο για το οποίο πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν, είναι γιατί φθάσαμε στο σημερινό νομοσχέδιο; Γιατί είναι αναγκαία η ανακεφαλαιοποίηση, η δικιά σας, η καινούρια; Ποια ζημιά έπαθαν αυτές οι τράπεζες; Γιατί την έπαθαν; Πώς έγινε αυτό; Ξεκάθαρα πράγματα λοιπόν: Αντί να ακούμε τα διάφορα επιχειρήματα, τα οποία δεν μπορούν να στηρίξουν τη δικιά σας άποψη, η ανακεφαλαιοποίηση αυτή δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, όπως ήταν στις προηγούμενες. Έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη πολιτική που άσκησε η συγκυβέρνηση στην πρώτη της θητεία, παρότι εμείς της το είχαμε ήδη επισημάνει. Έγινε αναγκαία γιατί η αβεβαιότητα και η ανησυχία που σκόρπισε η κυβέρνηση, στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, προκάλεσε τεράστια φυγή καταθέσεων. Και αυτό το γνωρίζετε γιατί έχουμε και τα επίσημα στοιχεία. Η αλήθεια ούτε κρύβεται, ούτε και αμφισβητείται.
Το 2014, οι τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίηση σταθεροποιήθηκαν. Και τον Ιούνιο του 2015 έχουμε την επίσημη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες στο τέλος του 2014 ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και θα άντεχαν. Απέκτησαν ξανά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και πραγματοποίησαν σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Πέρασαν με επιτυχία την άσκηση συνολικής αξιολόγησης, που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ιδιαίτερα αυστηρές παραδοχές. Μηδένισαν την εξάρτησή τους από το μηχανισμό έκτακτης στήριξης από την ΕΚΤ με το γνωστό ELA. Στα τέλη του 2014, οι μετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες έφθαναν τα 15 δις ευρώ. Η κατάσταση αυτή, όμως, άλλαξε ριζικά μέσα στο 2015. Η Κυβέρνηση, εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της, έφερε το τραπεζικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού. Εξαιτίας του πειράματος που ανεύθυνα έστησε, έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε τα capital controls. Σημειώνω ενδεικτικά: Από το Δεκέμβριο του 2014, έως τον Ιούλιο του 2015, οι συνολικές καταθέσεις και τα repos των τραπεζών, μειώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου κατά 50 δις ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν ραγδαία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξαιτίας της επιστροφής στην ύφεση. Οι διεθνείς αγορές έκλεισαν, ενώ, επί της ουσίας, δεν γίνονταν πράξεις στη διατραπεζική αγορά. Όλα αυτά, λοιπόν, οφείλονται σε πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επηρέασαν αρνητικά, τόσο τη ρευστότητα, όσο και τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος.
Και πρέπει επίσης να σας πω ότι στην έκθεση της ΕΚΤ, που πριν λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν ξέρω αν την έχετε διαβάσει, αλλά συγκεκριμένα στη σελίδα 57, εγώ θα σας τη καταθέσω για να τη διαβάσετε, αναφέρει ότι: αυτή η ανακεφαλαιοποίηση οφείλεται στην ύφεση του 2015 και του 2016, στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, τους οποίους η δικιά σας κυβέρνηση έβαλε, στο κλείσιμο των τραπεζών, που επί δικιά σας κυβέρνηση έγινε και στα μέτρα που εσείς πήρατε. Φόρους, περικοπές συντάξεων κλπ. Είναι η έκθεση της ΕΚΤ που μόλις πριν από λίγο μας δόθηκε.
Έτσι, λοιπόν, η χρηματοδότηση μέσω του ELA άγγιξε πλέον τα 86 δις ευρώ, από μηδέν στο τέλος του 2014. Την ίδια στιγμή η συνολική χρηματοδότηση μέσω του Ευρωσυστήματος έφθασε περίπου στα 126 δις ευρώ, ξεπερνώντας, για πρώτη φορά, το ύψος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα πράγματα πήραν δραματικές διαστάσεις όταν η κυβέρνηση καταφεύγοντας στο προσχηματικό εκείνο δημοψήφισμα, άφησε τη χώρα εκτός προγράμματος. Ήξερε όμως η κυβέρνηση πολύ καλά -και της το είπαμε και εκείνη ακριβώς τη μέρα- ότι χωρίς πρόγραμμα, δεν θα μπορούσε η ΕΚΤ να δώσει πρόσθετη ρευστότητα, μέσω του ELA. Ήξερε πολύ καλά η κυβέρνηση -και το συζητήσαμε και εκείνη την ημέρα- ότι χωρίς πρόγραμμα και χωρίς ρευστότητα από την ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζες και θα επέβαλε τα capital controls. Το ξέρατε και το συζητούσαμε την ημέρα που μιλούσαμε για το δημοψήφισμα. Παρότι σας το επισημάναμε, παρότι πριν ψηφιστεί το ζήτημα για το δημοψήφισμα, τρεις η ώρα, το γνωρίζατε. Υπήρχε η επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, δεν διστάσατε! Ψηφίσατε για το δημοψήφισμα εις γνώση ότι κλείνουν οι τράπεζες και εις γνώση ότι πάμε στον περιορισμό και ότι δεν θα υπάρχει ο ELA. Βέβαια, τότε δεν ήσασταν εσείς Υπουργοί, ήταν ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος όπως μας είπε, το επεδίωκε κιόλας. Γιατί γύρισε χαρούμενος το βράδυ σπίτι και είπε ‘’darling έκλεισα τις τράπεζες’’. ‘’Darling’’, ήρθε η ανακεφαλαιοποίηση τώρα 14,4 δις τα οποία μπαίνουν στο χρέος και θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Αφήσατε λοιπόν σκόπιμα το πρόγραμμα να εκπνεύσει. Κλείσατε τις τράπεζες, βάλατε τα capital controls και όταν άνοιξε το Χρηματιστήριο, το θυμάστε όλοι, αυτά είναι γεγονότα, δεν αμφισβητούνται, κατέρρευσαν οι τραπεζικές μετοχές. Πλήρως κατέρρευσαν. Οι πολίτες που είχαν επενδύσει σε τραπεζικές μετοχές, έχασαν περίπου τα τέσσερα πέμπτα των χρημάτων τους και το ξέρετε, το αναγνωρίζετε, και πρέπει να δούμε και πάλι πως θα ξαναποκτήσουν. Το Δημόσιο είδε την αξία των τραπεζικών μετοχών που κατέχει να πέφτει από τα 15 δις ευρώ στα 3 δις ευρώ. Χάθηκαν, δηλαδή, 12 δις ευρώ από την περιουσία του Δημοσίου. Από αυτές τις λάθος κινήσεις. Ποιος λοιπόν θα τα πληρώσει αυτά; Επιπλέον, όμως, πέρα από αυτά που χάθηκαν, θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως οι ίδιοι συμφωνήσατε, υπογράψατε- τεράστια ποσά που τώρα προσδιορίζονται. Εκεί φθάσατε τα πράγματα. Μέσα σε λίγους μήνες δισεκατομμύρια ευρώ έκαναν φτερά! Δεν μιλάμε για «πενταροδεκάρες», που μας είπε ο κ. Φίλης. Μιλάμε για δισεκατομμύρια. Και πρέπει να μας πείτε πως θα τα βρούμε αυτά. Μιλάμε για τεράστια ποσά. Μιλάμε για κόστος που το φορτώνονται ήδη οι φορολογούμενοι. Τι άλλο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι, ώστε εσείς ως μαθητευόμενοι μάγοι να κάνετε πειράματα στην πλάτη τους; Γιατί μιλάμε για νέα δανεικά, που παίρνει η κυβέρνηση. Και τα δάνεια αυτά, όπως βλέπουμε όλοι, δίνονται με πολύ σκληρούς όρους, κάτω από νέα μέτρα λιτότητας, κάτω από δραματικές αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων. Αυτό που έγινε από την αρχή του χρόνου και ιδίως με το σκόπιμο κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, ήταν έγκλημα. Έγκλημα που οι Έλληνες το πληρώσαμε και το πληρώνουμε ακριβά. Έγκλημα για το οποίο είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Και θέλω να θυμίσω ότι από το 2008, επενδύατε στο λαϊκισμό. Όταν η τότε κυβέρνηση θέσπιζε το ‘’πακέτο’’ με τις εγγυήσεις των 28 δις προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εσείς ισχυριζόσασταν ότι χαρίζαμε τάχατες δισεκατομμύρια στις τράπεζες. Τα θυμάστε ή τα ξεχάσατε; Σήμερα δεν αισθάνεστε να ζητήσετε μια ‘’συγγνώμη’’ για κείνη τη μεγάλη φασαρία που κάνατε για το πακέτο των 28 δις εγγυήσεων, που έγινε το 2008; Γιατί η αλήθεια είναι πως το ‘’πακέτο’’ εκείνο, αποτέλεσε τελικά σημαντικό εργαλείο στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Εργαλείο, που όχι μόνο δεν κόστισε στον πολίτη, αλλά έφερε και έσοδα. Και σας το λέγαμε και τότε, ότι από τη ρύθμιση εκείνη ο κρατικός προϋπολογισμός θα πάρει μερίσματα. Πήρε λοιπόν. Πήρε μερίσματα και προμήθειες γύρω στα 4 δις. Χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος, ενώ μπήκαν 4 δις στο Δημόσιο ταμείο. Να, λοιπόν, ποια είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Να, πως εμείς κινηθήκαμε και το ’08 και το ’14. Και να, πως εσείς κινείστε που η ανακεφαλαιοποίηση αυτή είναι μόνο λόγω των δικών σας κυβερνητικών συμπεριφορών και μέτρων.
Αποδείχθηκε, ότι, όταν υπάρχει ορθολογικός σχεδιασμός, όπως υπήρχε το ’08 και το ’14, το δημόσιο και το ιδιωτικό μπορεί να συνυπάρχουν αρμονικά, να λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Και όμως! Αντί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να χτίσει πάνω σε ένα πλαίσιο που ‘’δούλευε’’, τα γκρέμισε όλα σε λίγους μήνες. Παγιδευμένη σε ιδεοληψίες και μύθους, παγιδευμένη και αιχμάλωτη σε ψευδαισθήσεις και θεωρίες παιγνίων, μας οδηγήσατε εκεί. Αν και σήμερα μας λέτε ότι αυτοί που ήταν και είχαν την άποψη για τα παίγνια, λίγο- πολύ δεν ανήκουν σε εσάς, γιατί σας φύγανε. Αλλά τότε τους στηρίζατε. Τότε πηγαίνατε μαζί. Τότε ο κ. Βαρουφάκης ήταν ο ‘’θεός’’ της κυβέρνησης και όλος ο ΣΥΡΙΖΑ τον χειροκροτούσε.
Εμείς πιστεύουμε ότι βυθίσατε ήδη τη χώρα σε ανασφάλεια. Είναι τρομερό, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, αντί να υπάρχει η αίσθηση σταθερότητας και βεβαιότητας και ησυχίας, να υπάρχει μια αίσθηση αβεβαιότητας και ανησυχίας. Και αυτό το ζουν οι πολίτες καθημερινά, γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Η χώρα, δηλαδή, ουσιαστικά δεν κυβερνιέται. Και αυτό κοστίζει ακριβά. Εσείς μας είπατε ότι την πρώτη φορά δεν κυβερνήστε, αλλά τώρα, τη δεύτερη, θα κυβερνήσετε. Όμως, ούτε τη δεύτερη φαίνεται ότι κυβερνάτε. Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο, γιατί κάθε μέρα που περνάει, έχει κόστος για την οικονομία. Έχει κόστος για τα νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους και γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.
Σύρατε, κύριοι της συγκυβέρνησης, τελικά τρείς φορές τους τελευταίους μήνες τη χώρα στις κάλπες. Υφαρπάξατε, με ψεύτικες υποσχέσεις, ψήφους πολλών. Σχηματίσατε δύο κυβερνήσεις. Παίξατε ανεύθυνα στην πρώτη θητεία. Φορτώσατε στη χώρα νέα βάρη. Μεταφέρατε όλες τις πληρωμές από Οκτώβριο και μετά, γιατί θα κάνατε εκλογές το Σεπτέμβριο. Είχατε πλήρη σχεδιασμό σε αυτά. Και κόψατε τα πόδια της χώρας, την ώρα που αυτή πήγαινε να περπατήσει, από τα τέλη του ’14- αρχές ’15, όπως ήταν και οι προβλέψεις. Κάνατε τώρα τη δεύτερη κυβέρνηση. Δυστυχώς, δεν κυβερνάτε. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Είναι δραματικό να περνάει ο καιρός και να χάνεται. Ο λαός μας λέει πως ‘’ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται’’. Ο κ. Τσίπρας μας είπε όμως ότι δεν είναι για όλο τον καιρό. Δε μπορεί να είναι καπετάνιος παντός καιρού. Δηλαδή, θέλει να είναι μόνο όταν ο καιρός είναι ήπιος. Άμα πιάσουν τα μποφόρ, αφήνουμε το τιμόνι και κοιτάμε ποιος άλλος θα το πάρει και πως θα του το δώσει. Λοιπόν, πρέπει να πιάσετε το πηδάλιο. Πρέπει να ανεβείτε όλοι μαζί στη γέφυρα. Πρέπει να δείτε πως θα προχωρήσετε το σκάφος.
Εμείς σε ό,τι θετικό φέρνετε, θα το ψηφίζουμε. Θα σας κάνουμε την κριτική μας. Θα σας δώσουμε ψήφο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες, για να λειτουργήσουν ως εργαλείο ανάπτυξης και μόνο γι’ αυτό. Για να μπορέσουμε πράγματι να σας βοηθήσουμε και να σας οδηγήσουμε και να σας σύρουμε να ξεφύγετε από τις ιδεοληψίες οι οποίες σας κρατούν αιχμάλωτους με αποτέλεσμα να κρατάτε κι εσείς τη χώρα προς τα πίσω.
Σας ευχαριστώ.
Παρέμβαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
Αισθάνομαι την ανάγκη να πω δυο – τρία πολιτικά θέματα, κ. υπουργέ. Πρώτον, όταν εμείς φέρναμε τις ανακεφαλαιοποιήσεις, ο κ. Τσακαλώτος κι εσείς, ως εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, τις καταψηφίζατε με επιχειρήματα τα οποία καλά θα κάνετε να τα δείτε στα πρακτικά για να καταλάβετε τι λέγατε τότε, τι λέτε σήμερα. Εμείς, λοιπόν, δεν είμαστε το ίδιο. Εμείς το ψηφίζουμε. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν έχουμε τα επιχειρήματα για τα οποία αναγκαστήκατε να έρθετε στην ανακεφαλαιοποίηση. Είναι απολύτως δικές σας ενέργειες, όπως φαίνεται και από την έκθεση της ΕΚΤ, που μόλις κατέθεσα. Πριν από μια ώρα δόθηκε στη δημοσιότητα, θα τη διαβάσετε.
Το δεύτερο, επειδή αναφερθήκατε σε δυο- τρία πολιτικά ζητήματα: Πράγματι, οι εκλογές δε δημιουργούν, όπως είπατε, αναστάτωση. Και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης γίνονται και δεν υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Γιατί όμως υπήρξε εδώ; Διότι, το κόμμα που ερχόταν στην εξουσία δεν αναγνώριζε τις υποχρεώσεις της χώρας. Δέστε τον προεκλογικό σας λόγο, ότι ‘’θα τα σκίσετε όλα’’, ότι ‘’δε θα πληρώσετε τίποτα’’, ότι ‘’δεν αναγνωρίζετε τις υποχρεώσεις της χώρας’’ και αυτό ήταν που δημιούργησε την αστάθεια και την αβεβαιότητα. Οι εκλογές γίνανε χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν τι υπογράψατε και το φέρατε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις 15 Αυγούστου. Και τις εκλογές τις κάνατε γρήγορα- γρήγορα, ενώ το Γενάρη και πιο πριν, το 2012, γίνανε σε 20 μέρες. Όμως, οι πολίτες γνώριζαν τότε το πλαίσιο με βάση το οποίο θα κινείτο η χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια. Τώρα σας λέω, δεν το γνωρίζανε. Και γι’ αυτό ακριβώς, αυτές οι εκλογές έφεραν ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση. Κατά συνέπεια, και το επιχείρημα ότι ‘’μας επέλεξε ο λαός αφού υπογράψαμε’’, δεν ισχύει, διότι δεν συζητήθηκε απλούστατα, ούτε καν στη Βουλή.
Επειδή μας είπατε για τις καταθέσεις οι οποίες έφυγαν. Και επειδή άκουσα και τον κ. Τσακαλώτο προχθές. Αν οι βουλευτές ο ιδικοί μας είχαν τόση δύναμη να λένε ότι θα πάρουν τις καταθέσεις τους να φύγουν και φύγανε τόσες πολλές καταθέσεις διά αυτού του τρόπου, τότε μας δίδετε υπερφυσικές δυνάμεις. Δε μπορεί να χρησιμοποιείται ως πολιτικό επιχείρημα μέσα στη Βουλή. Δεν είναι σωστό κι από μεριά σας. Είναι υποβάθμιση του επιπέδου του διαλόγου. Ξεχνάτε τι λέγατε εσείς προσωπικά κάθε φορά που φέρναμε εμείς ένα νομοσχέδιο την περίοδο ’12- ’14; Θα μπορούσαμε να πούμε, λοιπόν, εμείς, ότι εσείς βάλατε σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας. Ήταν πολιτική σας άποψη. Ήταν πολιτική σας έκφραση. Και εν πάση περιπτώσει, δεν καταλαβαίνω, θα μας φιμώσετε; Έτσι ήθελε ένας βουλευτής, έτσι είπε. Κρίνεται από τους πολίτες. Και κρίθηκε και στις εκλογές του Γενάρη. Και κρίθηκε πάρα πολύ καλά. Κατά συνέπεια, δεν είναι δικαιολογίες τώρα αυτές για να τις συζητάμε σε ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο, στο οποίο μάλιστα συμφωνούμε.
Και τέλος, να σας πω ότι - επειδή κάνατε το λάθος, αλλά δεν κατάλαβα να το διορθώσατε- ο ρυθμός ανάπτυξης τον οποίο προβλέπαμε εμείς ήταν 3%. Και δεύτερον, ότι στη συμφωνία του ’12 το Νοέμβριο, προβλέπονταν μετά την αξιολόγηση να πάμε στην αναδιάρθρωση χρέους. Εσείς μιλάγατε για ‘’κούρεμα’’. Δε μιλάγατε για αναδιάρθρωση. Ξεχάσατε ότι το χρέος δεν το αναγνωρίζατε και ότι ήταν ‘’επονείδιστο’’; Ξεχάσατε ότι ο Πρωθυπουργός σας πήγε στη συζήτηση που άνοιξε η Πρόεδρος της Βουλής τότε για το ‘’επονείδιστο χρέος’’, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Βαρουφάκης συνεννοείτο και συζητούσε για το πώς θα γίνει η νέα συμφωνία; Αυτά όλα δεν είναι δικά μας, είναι δικά σας επιτεύγματα. Και βάση των δικών σας αυτών επιτευγμάτων, οδηγηθήκαμε σε αστοχίες. Και είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή η ανακεφαλαιοποίηση, την οποία εμείς την ψηφίζουμε για να προστατευθούν οι καταθέτες, να μην πάμε σε ‘’κούρεμα’’ καταθέσεων και δείχνουμε μεγάλη Εθνική στάση απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου