Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

50.000 τόνοι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία: Αισιοδοξία για τιμή και αξιοποίηση ΠΟΠ

Σε 50.000 τόνους θα κυμανθεί η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία, σύμφωνα εκτίμηση που εξέφρασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση “Προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία” που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη”στην Καλαμάτα, στον συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite Security Resort”.

Ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία και ως προς την ποιότητα της φετινής ελαιοπαραγωγής στο νομό μας, προσθέτοντας ότι η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε ολόκληρη τη Μεσσηνία -πρώτη πανελλαδικά σε αριθμό ελαιοδέντρων, καθώς φθάνουν τα 15 με 16.0000.000- θα πρέπει να αξιοποιηθεί ουσιαστικά.

Ο συνάδελφός του της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος, λίγο νωρίτερα, αναφερόμενος και αυτός στην επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε ολόκληρο το νομό, ανακοίνωσε εξ άλλου ότι φαίνεται να λύνεται το πρόβλημα με τον χρόνο συγκομιδής -μία από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να καλύπτονται οι ποιοτικές προδιαγραφές που τίθενται για το ΠΟΠ ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με τον Γ. Κυριακόπουλο, βασικό κριτήριο για τη συγκομιδή πλέον θα αποτελεί το κριτήριο ωριμότητας του ελαιοκάρπου, ο οποίος φυσικά θα πρέπει να οδηγείται προς έκθλιψη μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή του.

Οπως είπαν οι δύο γεωπόνοι, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας υπάρχουν ήδη 30 ελαιοτριβεία πιστοποιημένα ως προς το ΠΟΠ Καλαμάτα, ενώ από τα 70 που υπάρχουν στην Τριφυλία τα 35 έχουν ήδη αιτηθεί για να λάβουν την εν λόγω πιστοποίηση.

Σκοπός της πρόσφατης εκδήλωσης -που συντόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρης Βελισσαρίου- ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από συνεργασίες που αναπτύσσει το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και να γίνει ανταλλαγή χρήσιμων γνώσεων και πληροφοριών μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου.

Στο πλαίσιο της εν λόγω εκδήλωσης, εξ άλλου, ανακοινώθηκε ότι το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου, με απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), πιστοποιήθηκε ώς ένα από τα 60 παγκοσμίως που μπορούν να δίνουν διεθνή πιστοποίηση ποιοτικού ελέγχου.

Η ανακοίνωση έγινε από τον επιστημονικό υπεύθυνο και επικεφαλής της Ομάδας του Εργαστηρίου δρ. Βασίλη Δημόπουλο, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση -από την υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας του Εργαστηρίου Ιωάννα Μηλιώνη- του έργου που επιτελείται σε αυτό και των ερευνών που έχει αναλάβει, από τη δημιουργία του το 2011, σε συνεργασία με το ΔΣΕ και το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη”.

Νωρίτερα, ο Σωτήρης Κουτσομήτρος, προϊστάμενος του Τμήματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από τη νέα ΚΑΠ 2014 – 2020, από την οποία η χώρα μας δικαιούται συνολικά 19 δισ. ευρώ, από τα οποία περί τα 2 δισ. κάθε χρόνο θα προορίζονται για άμεσες ενισχύσεις.

Οπως τόνισε, αν και ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την “ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας”, η συμβολή της γεωργίας στο ΑΕΠ βαίνει μειούμενη μετά το 2003 -που ήταν περίπου το 5%- φθάνοντας ακόμα και στο 2,7% το 2008, αν και τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια σταδιακή ανάπτυξη και πάλι, φθάνοντας πέρυσι στο 3,30%.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μπιλάλης αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε στα “Περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας”, εξειδικεύοντας σε δύο μεσσηνιακές ποικιλίες κουκιών, η καλλιέργεια των οποίων -μετά από σχετική έρευνα που χρηματοδότησε το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη”- αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποδοτική και πιο φιλική στο περιβάλλον, σε σχέση με τις συμβατικές ποικιλίες που προωθούνται τα τελευταία 20 χρόνια οι οποίες δεν είναι προσαρμοσμένες στο μεσσηνιακό περιβάλλον.
“Η παραδοσιακή γεωργία γίνεται μέσα από τη γεωργική γνώση, όμως τα τελευταία 20 χρόνια οι συμβουλές προς τους αγρότες προέρχονται αποκλειστικά από τις εταιρείες. Αυτοί που πουλάνε τα λιπάσματα, πουλάνε και τους σπόρους” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας την εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη” Ξενοφών Κάππας και η υπεύθυνη Διαχείρισης Λογαριασμών Πελατών Μαρία Μαυρογένη παρουσίασαν το “Εικονικό Μουσείο Μεσσηνιακής Διατροφής”.

Το εν λόγω διαδικτυακό μουσείο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Ιδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και σκοπός του είναι η καταγραφή, μελέτη, διάσωση και παρουσίαση της γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσσηνίας, καθώς επίσης και η διάδοσή της.

Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τα διατροφικά οφέλη της μεσσηνιακής διατροφής και την ένταξη της παράδοσης στον σύγχρονο τρόπο ζωής με στόχο την ευζωία και τη μακροζωία. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται τα μεσσηνιακά προϊόντα όπως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Η επιλογή των τροφίμων βασίζεται σε διατροφικά και ιστορικά κριτήρια, δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μεσσηνιακής διατροφής και των παραδοσιακών συνταγών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο γενικός διευθυντής της "Γαία" Λευτέρης Πλατανιτσιώτης και η Ιωάννα Δροσινού μέλος της ομάδας καταγραφής τοπικών ποικιλιών Μεσσηνίας.

eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου