Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

1.755 Επιστροφές Αλλοδαπών το Σεπτέμβριο - FRONTEX για το Αιγαίο - ΔΗΕ: Εξαπάτηση επιχειρηματιών - Το χαμόγελο του παιδιού στη ΔΗΕ


Ακόμη 1.755 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους, διαχειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά το μήνα Σεπτέμβριο

Οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία
Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, άλλοι (1.755) αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν συνολικά από όλη την επικράτεια, στις χώρες καταγωγής τους, το μήνα Σεπτέμβριο.

Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (1.471 άτομα), το Πακιστάν (90 άτομα), το Ιράκ (28 άτομα), τη Βουλγαρία (22 άτομα), τη Συρία (15 άτομα, που αναχώρησαν οικειοθελώς) και τη Γεωργία (13 άτομα).

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα τους, συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών.

-----------------

Τηλεδιάσκεψη με τον FRONTEX για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτου Φιλιππάκου και του Εκτελεστικού Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri

Ανακοινώθηκε η επιπρόσθετη ενίσχυση με τουλάχιστον (600) εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα, που θα αξιοποιηθούν σε θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης-καταγραφής μεταναστών

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες (05-10-2015) μεταξύ του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτου Φιλιππάκου και του Εκτελεστικού Διευθυντή του FRONTEX, κ. Fabrice Leggeri, στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.) του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης αποτέλεσε η πρόσφατη πρόσκληση που απηύθυνε ο FRONTEX στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάθεση (775) συνολικά συνοριοφυλάκων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ένωσης (κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία) για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ανακοινώθηκε από τον FRONTEX η επιπρόσθετη διάθεση τουλάχιστον (600) εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, που θα αξιοποιηθούν σε θέματα ελέγχου εξωτερικών συνόρων και διαχείρισης - καταγραφής των εισερχομένων μεταναστών.

Ο κ. Φιλιππάκος καλωσόρισε την απόφαση του FRONTEX και ευχαρίστησε για την μέχρι τώρα συνεργασία. Ειδικότερα, τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα για αυξημένο πλέον συντονισμό των δράσεων τόσο σε θέματα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, όσο και σε θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Leggeri δήλωσε από πλευράς του πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθ’ όσον πρώτη φορά, από συστάσεως του Οργανισμού, διατίθεται ενίσχυση αυτού του μεγέθους σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, ευχαρίστησε με τη σειρά του τη χώρα μας για τα υψηλά επίπεδα συνεργασίας και επαλήθευσε την ανάγκη συντονισμού δράσεων και επιχειρήσεων σε νέα βάση.

Στη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν και θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του μηχανισμού των Κομβικών Σημείων (Hot Spot), ως και ο ρόλος του Γραφείου Συνδέσμου FRONTEX στην Ελλάδα με έδρα στον Πειραιά.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με συνοπτική συζήτηση σχετικά με τεχνικά ζητήματα για την προαναφερόμενη ενίσχυση του FRONTEX, στο πλαίσιο αξιοποίησης της στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό.

----------------------

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε υπόθεση μεγάλου αριθμού εξαπατήσεων σε βάρος επιχειρηματιών και καταστηματαρχών στην Ελληνική επικράτεια

Σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δύο (2) ημεδαπών για απάτες κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση

Οι δράστες έπειθαν επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων, να εκδώσουν προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες διαδικτυακών συναλλαγών και με απατηλό τρόπο αποσπούσαν τους κωδικούς τους, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά

Εξιχνιάστηκαν συνολικά δώδεκα (12) περιπτώσεις, ενώ το συνολικό ποσό της απάτης με τον παραπάνω τρόπο δράσης, διερευνάται, καθώς είναι εκατοντάδες τα περιστατικά ανά περίπτωση

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε υπόθεση μεγάλου αριθμού εξαπατήσεων σε βάρος επιχειρηματιών και καταστηματαρχών, σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 43 και 53 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για απάτες κατά συναυτουργία, κατ΄ επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων.

Ειδικότερα, από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω δράστες από κοινού και για μεγάλο χρονικό διάστημα (από Απρίλιο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2014), προέβησαν σε μεγάλο αριθμό εξαπατήσεων σε βάρος επιχειρηματιών και ιδιοκτητών διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων, καθώς τους έπειθαν με απατηλό τρόπο να εκδώσουν προπληρωμένες κάρτες διαδικτυακών αγορών και αποσπούσαν τους κωδικούς τους, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος που ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί τουλάχιστον δώδεκα (12) περιπτώσεις εξαπατήσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χαλκιδική και Πρέβεζα, ενώ το συνολικό ποσό που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους διερευνάται, καθώς είναι εκατοντάδες τα περιστατικά ανά περίπτωση.

Πιο αναλυτικά, ως προς την μεθοδολογία δράσης που χρησιμοποίησαν οι δράστες (modus operandi) προέκυψε ότι τηλεφωνούσαν σε ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες διαφόρων καταστημάτων και επιχειρήσεων (ψιλικών, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.τ.λ.) σε διάφορες περιοχές της χώρας και τους δήλωναν ψευδώς ότι φέρουν ιδιότητα τεχνικών εταιρείας που έχει εγκαταστήσει μηχανήματα έκδοσης προπληρωμένων καρτών διαδικτυακών συναλλαγών στα καταστήματά τους.

Ακολούθως, τους ζητούσαν να εκδώσουν συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες, χρηματικού ποσού των εκατό (100) ευρώ και ισχυριζόμενοι ότι ενεργούν έλεγχο προς διακρίβωση της ορθής λειτουργίας των μηχανημάτων, τους ζητούσαν τον σχετικό κωδικό τους, ενώ τους ενημέρωναν ότι μετά τον έλεγχο οι κάρτες θα ακυρωθούν.

Σε επικοινωνία που είχαν στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων με την πραγματική διαχειρίστρια εταιρεία, διαπίστωναν ότι είχαν εξαπατηθεί, καθότι οι επίμαχες κάρτες ουδέποτε είχαν ακυρωθεί, αλλά αντιθέτως είχαν χρησιμοποιηθεί άμεσα σε διάφορες διαδικτυακές συναλλαγές.

Από την μεθοδική και συστηματική αστυνομική και ψηφιακή έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία των προπληρωμένων καρτών και τις παρόχους εταιρείες υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των εμπλεκομένων.

Ωστόσο, σε σχετικές αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό των δραστών, δεν κατέστη δυνατός στις διευθύνσεις κατοικίας τους καθώς έχουν μετοικήσει σε άγνωστες διευθύνσεις, πράγμα το οποίο έπρατταν συνεχώς, για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους από τις διωκτικές αρχές.

Από την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι εφάρμοζαν συνεχώς την παραπάνω μεθοδολογία δράσης και τα ποσά που αποκτούσαν από την απατηλή τους αυτή δραστηριότητα τα χρησιμοποιούσαν – εξαργύρωναν, σε παράνομο στοιχηματισμό, σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.

Επιπρόσθετα, ερευνάται η συμμετοχή των δραστών και σε άλλες όμοιες πράξεις, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς το μέγεθος της απάτης, ενώ παράλληλα ερευνάται και η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλα συναφή αδικήματα.

Μάλιστα, κατά το παρελθόν έχει σχηματιστεί σε βάρος τους συναφής ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για ομοειδή αδικήματα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: 
Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ) με λειτουργικό σύστημα iOS - Android : CYBERKID
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR
---------------------

Εκπαιδευτική εκδρομή των παιδιών του «Χαμόγελου του Παιδιού» στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου ενημερώθηκαν για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργάνωσε με επιτυχία, χθες (6-10-2015), στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ημερίδα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Η ημερίδα απευθυνόταν στα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας, που έχει υπογράψει το «Χαμόγελο του Παιδιού» με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, καθώς και εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης, οι οποίοι ενημέρωσαν τους μαθητές, τόσο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό.

Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας ήταν:
Η αποστολή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 
Ο σκοπός διοργάνωσης των ημερίδων. 
Η σχέση των ανηλίκων με το διαδίκτυο. 
Τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω διαδικτύου, καθώς και πρακτικές πρόληψης. 
Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. 
Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο διαδίκτυο και υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Επίσης, στόχος ήταν και η προβολή της δραστηριότητας της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία περιλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων και αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται, μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου