Ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας κινδυνεύει, αντί να πάρει χρήματα από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα, καθώς δεν έχει υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες και υποδομές.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. με θέμα το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε με τη παρουσία των αναπληρωτών Υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, του αρμόδιου γενικού γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτου Φιλιππάκου καθώς και δημάρχων ακριτικών και παραμεθόριων Δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις μεταναστευτικές ροές.
Η ανυπαρξία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και η ανάγκη συνεργασίας κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ των δημάρχων.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
Πότε και με ποιο τρόπο θα εξασφαλιστούν άμεσα χρήματα από την Ε.Ε.Οι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων τους, μεταξύ άλλων, διατύπωσαν την θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος, κάτι το οποίο φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Κυβέρνησης στη συνάντηση.
Πώς θα δημιουργηθούν τα απαραίτητα κέντρα υποδοχής
Πώς θα γίνει η μετακίνηση των μεταναστών – προσφύγων ταχύτερα κι αποτελεσματικότερα
Πώς αντίστοιχα θα γίνει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα η ταυτοποίηση και υγειονομική εξέταση και περίθαλψη όπου χρειάζεται των προσφύγων μεταναστών
Επίσης προτάθηκε από κάποιους παριστάμενους Δημάρχους η ΚΕΔΕ να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των μεταναστευτικών ροών στους δήμους όλης της χώρας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης εγκαταστάσεων και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Με δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, προτάθηκε να υπάρξει συνάντηση και με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύοντας την κρισιμότητα του ζητήματος για όλη την Ευρώπη, προκειμένου να επιδιωχθεί να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Οι αιρετοί καταγγέλλουν την ύπαρξη κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες και προτείνουν, από τη στιγμή που υπάρχει η πρόθεση υποδοχής προσφύγων από άλλες χώρες της Ε.Ε., η μετακίνηση τους σ’ αυτές να γίνεται απευθείας.
Όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας σε διάστημα ενός έτους οι ροές προσφύγων από τη Συρία έχουν αυξηθεί κατά 284%. Μάλιστα από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τώρα έχουν εισέλθει στη χώρα 100.000 μετανάστες.
Από την πλευρά της η αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργός Τ. Χριστοδουλοπούλου επισήμανε ότι το πλοίο που έχει ναυλωθεί δεν επαρκεί για τη μεταφορά των μεταναστών, ενώ παραδέχθηκε ότι οι χώροι υποδοχής δεν επαρκούν για τη φιλοξενία των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα.
Στη συνάντηση είχαν προσκληθεί οι δήμαρχοι: Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Οινουσσών Στέφανος Βογιατζής, Καλυμνίων Ιωάννης Γαλούζης, Λέρου Μιχάλης Κόλιας, Αγαθονησίου Ευάγγελος Κοττορός, Κω Γεώργιος Κυρίτσης, Ρόδου Φώτιος Χατζηδιάκος, Χάλκης Μιχάλης Πατρός, Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας και Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε το σύνολο των δημάρχων που προσκλήθηκαν με εξαίρεση τους δήμους Οινουσσών, Αγαθονησίου, Χάλκης και Σύμης οι οποίοι έστειλαν επιστολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου