Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, χρειάζεται κούρεμα 30% και πακέτο υποστήριξης 50 δισ

Επιπλέον κονδύλια της τάξεως των 50 δισ. ευρώ για επόμενα τρία χρόνια και μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση χρέους απαιτείται για σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ελλάδας, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Το Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα την Εκθεση Βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει μη βιώσιμο και προτείνει κούρεμα κατά 30%, καθώς προβλέπει ότι θα φτάσει στο 150% το 2020 και κοντά στο 140% δύο χρόνια αργότερα.
«Ενα χαμηλότερο μεσοπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα του 2% του ΑΕΠ και χαμηλότερη αύξηση του πραγματικό ΑΕΠ από 1%, θα απαιτούσε όχι μόνο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης με σταθερό επιτόκιο μέχρι το 2020 για να καλυφθούν τα κενά, αλλά και διπλασιασμό της χάριτος και των προθεσμιών αποπληρωμής, αλλά και ένα σημαντικό κούρεμα χρέους. Για παράδειγμα, μία πλήρη διαγραφή του πρώτου πακέτου (53,1 δισ.) ή κάτι παρόμοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο.

Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει τη βαθιά διάσπαση του ΔΝΤ με την Ευρώπη, σχολιάζει ο Guardian. Αξιωματούχοι του Ταμείου ανέφεραν ότι δεν θα ήταν διατεθειμένοι να υποβάλλουν πρόταση για τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας στο εκτελεστικό συμβούλιο, εκτός αν περιλαμβάνει δέσμευση για οικονομική μεταρρύθμιση και ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μία περίοδο χάριτος 20 ετών πριν οποιαδήποτε αποπληρωμή χρέους και οι τελικές πληρωμές δεν θα πρέπει να γίνουν πριν από το 2055. «Δεδομένης της εύθραυστης δυναμικής του χρέους, περαιτέρω παραχωρήσεις είναι αναγκαίες για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Για παράδειγμα, μία επιλογή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας θα ήταν η επέκταση της περιόδου χάριτος για 20 χρόνια και η περίοδος απόσβεσης για 40 χρόνια στα ισχύοντα δάνεια της ΕΕ και η παροχή νέων δανείων για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες που λήγουν με ανάλογους όρους για τουλάχιστον έως το 2018».
Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις πληρωμές χρέους για τουλάχιστον τρία χρόνια, ακόμη και με μία διαγραφή χρέους.
Ακόμη και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης μέχρι το 2018, το χρέος θα παραμένει πολύ υψηλό για δεκαετίες και ιδιαίτερα ευάλωτο. Επίσης, εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σακελλαρίδης: Μας δικαιώνει πλήρως η έκθεση του ΔΝΤ
Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης υποστηρίζει ότι η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση
«Με τη σημερινή έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση, τόσο ως προς την άποψη της για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και προς την επιμονή της η όποια νέα συμφωνία με τους δανειστές να περιλαμβάνει οπωσδήποτε αναδιάρθρωση/κούρεμα του χρέους. Πέρα από τις γνωστές ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στην υφεσιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η έκθεση αποτελεί ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου. Ομολογία που δεν διατυπώνεται από κάποιον πολέμιό του, αλλά από τον βασικό εμπνευστή του».

Πηγή:iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου