Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Η Ελληνο-Βαβαυρική Πολιτιστική Ημέρα / Το Κινεζικό Επενδυτικό ενδιαφέρον για την Π.Π.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου επίσημη προσκεκλημένη στην 11η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα

Στην 11η Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα και στην κύρια δημόσια εκδήλωση στις 21 Ιουνίου 2015 στην κεντρική πλατεία Odeonsplatz του Μονάχου συμμετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατόπιν πρόσκλησης της Ορθόδοξης Ελληνικής Μητρόπολης Γερμανίας.

Ο συγκεκριμένος θεσμός στοχεύει στην ανάδειξη των διμερών καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας κάτι το οποίο την φετινή χρονιά απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για μια σημαντική δράση η οποία επιδιώκει την αρμονική συμβίωση λαών και πολιτισμών, την επιτυχή ενσωμάτωση των Ελλήνων στη βαυαρική κοινωνία και τον σύγχρονο βαυαρικό φιλελληνισμό. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ λαμβάνουν μέρος αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις, γαστρονομικές επιδείξεις από όλη την Ελλάδα σε μια από τις πιο διάσημες πλατείες του Μονάχου όπου κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ η επισκεψιμότητα ξεπερνά τα 16.000 άτομα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσωπήθηκε από την θεματική Αντιπεριφερειάρχη κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου η οποία σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πελοποννησίων Μονάχου τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Ζώη, καθώς και το Κέντρο Ευρωπαικής Πληροφόρησης- Europe Direct Πελοποννήσου και την επικεφαλή κα. Άννα Μαντά προέβαλαν τον προορισμό σε συνδυασμό με τα προϊόντα της Πελοποννήσου ενημερώνοντας το κοινό που συμμετείχε στο Φεστιβάλ.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου ως η επίσημη προσκεκλημένη αναφέρθηκε στην κρίση που διέρχεται η Ελλάδα ως ισότιμο μέλος μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας η οποία τώρα καλείτε να αποδείξει το σεβασμό και την αλληλεγγύη των μελών της επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη. Η κα. Νικολάκου αναφέρθηκε στις ομορφιές της Πελοποννήσου, ως ένα τόπο που παραδοσιακά έχουν επιλέξει οι Γερμανοί πολίτες ως τουριστικό προορισμό αναδεικνύοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα την σύνδεση της Πελοποννήσου μέσω του αεροδρομίου Καλαμάτας με τις απευθείας τακτικές πτήσεις με το Μόναχο αλλά και άλλες πόλεις της Γερμανίας όπως η Φρανκούρτη και το Ντίσελντορφ.

Η Αντιπεριφερειάρχης είχε συνάντηση στα γραφεία της Μητρόπολης Μονάχου με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των Ελληνο-Γερμανικών Σχέσεων με γνώμονα την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό και τη δημιουργική συνεργασία των δυο λαών στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της 11ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας οι εκπρόσωποι της Πελοποννήσου συναντήθηκαν με τον Αρχιδήμαρχο του Μονάχου Dieter Reiter ο οποίος εξέφρασε τα φιλελληνικά του συναισθήματα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Πελοπόννησο για την ιστορία και τον πολιτισμό της. Η κα. Νικολάκου αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας σε θέματα ανταλαγής τεχνογνωσίας καθώς και προβολής της Πελοποννήσου στην πρωτεύουσα του πιο εύρωστου ομόσπονδου κρατίδιου της Γερμανίας όπως η Βαυαρία. Ακολούθησαν συναντήσεις με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Μόναχο κα. Σοφία Γραμματά για επικείμενη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Προξενίου με στόχο ένα πλαίσιο στοχευμένων δράσεων ανάδειξης του τουρισμού αλλά και των προιόντων της Πελοποννήσου.


------------------------------------------

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου "Έντονο το Κινέζικο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο"

Τα επενδυτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στους επικεφαλής μεγάλου επενδυτικού ομίλου της Κίνας κατά τη συνάντησή τους στη Σαγκάη την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επενδύσουν στην Πελοπόννησο και ιδίως στον τομέα του τουρισμού.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε ιδιαίτερα στη γεωστρατηγική θέση της Πελοποννήσου στο μέσον της Μεσογείου και στο χερσαίο άκρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και στις ιδιαίτερες πολιτισμικές ομοιότητες της Ελλάδας και της Κίνας, οι οποίοι αποτελούν τους θεμέλιους λίθους του δυτικού και ανατολικού πολιτισμού.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στις συμφωνίες που έκλεισε για εμβάθυνση της πολιτισμικής επικοινωνίας και της οικονομικής συνεργασίας με περιοχές και φορείς της Κίνας, οι οποίες θα ενισχύσουν το Κινεζικό ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο και θα αποτελέσουν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών τους σχεδίων στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στο παρθένο φυσικό περιβάλλον, στο πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα, καθώς και στο φυσικό κάλλος των ορεινών όγκων και των παραλιών της Πελοποννήσου, στοιχεία τα οποία την έχουν ήδη αναδείξει σε έναν από τους πιο δυναμικούς επενδυτικούς προορισμούς.

Οι εκπρόσωποι του επενδυτικού ομίλου, αφού ανέφεραν ότι η Πελοπόννησος αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν άμεσα στον τομέα του τουρισμού, αλλά και σε άλλους τομείς, όπου η Πελοπόννησος λόγω της στρατηγικής της θέσης και των υποδομών της διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια της Ένωσης Κινέζων Καλλιτεχνών κα Yi Xian στο Μουσείο Κινεζικής Τέχνης στη Σαγκάη, στο Μουσείο ενός από τους πιο σημαντικούς Κινέζους καλλιτέχνες κ. Wu Changshuo, καθώς και στη γκαλερί του ξενοδοχείου του επενδυτικού ομίλου.

Η Πελοπόννησος γέφυρα για τις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Σαγκάη, Διευθυντή του Μουσείου Κινεζικής Τέχνης στη Σαγκάη και Πρόεδρο της Ένωσης Κινέζων Καλλιτεχνών στη Σαγκάη κ. Shi Dawei, με τον οποίο συμφώνησε η Πελοπόννησος να αποτελέσει το φορέα υλοποίησης του επόμενο προγράμματος καλλιτεχνικών ανταλλαγών με το Μουσείο Κινέζικης Τέχνης.

Ο κ. Dawei αναφέρθηκε στα προγράμματα ανταλλαγών του Μουσείου, το οποίο διαθέτει 36 εκθεσιακούς χώρους, πάνω από 5000 εκθέματα και χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως, με άλλες δυτικές χώρες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την Πελοπόννησο, αφού, αφενός, αυτή εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της Κίνας, αφετέρου, το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό απόθεμα της Πελοποννήσου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κίνα. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συνεργασία αυτή "γέφυρα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Κίνα" και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο και ταυτόχρονα θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες οδούς προσέγγισης της Κίνας με την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου