Το ΘΕΜΑ της ΜΕΡΑΣ.....

Εστιάτορες Αρκαδίας: ο τόπος εκπέμπει SOS, τραγική η επισκεψιμότητα του νομού μας!! / Προτάσεις

Τους προβληματισμούς που προκύπτουν  από την χαμηλή έως μηδενική επισκεψιμότητα  στην Αρκαδία  εξέφρασαν οι εστιάτορες της Αρκαδίας...

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Και η China Energy Group + Κοπελούζος στους "νυμφίους" για Μεγαλόπολη και Μελίτη

Συμφωνία για επενδύσεις στα αιολικά και στις μονάδες της ΔΕΗ υπέγραψαν 
 ο μεγάλος κινεζικός όμιλος 
China Energy Group, 
ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες 
στον παγκόσμιο ενεργειακό χώρο 
και ο όμιλος Κοπελούζου.

Η συμφωνία αφορά επενδύσεις που μπορούν να φτάσουν δυνητικά τα 3 δις. ευρώ, τόσο τις ΑΠΕ όσο και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ισχύος. Ήδη οι ΚΙνέζοι μπαίνουν σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου Κοπελούζου που κατέχουν και λειτουργούν ή αναπτύσσουν, σε διάφορα στάδια, σταθμούς ΑΠΕ περί τα 1.500 μεγαβάτ. Προβλέπεται δηλαδή η είσοδος της κινεζική εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε θυγατρικής αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων του ομίλου Κοπελούζου.

Με βάση τη συμφωνία, η ελληνική πλευρά θα έχει το 25% και η κινεζική το 75% στο νέο σχήμα.

Ταυτόχρονα η China Energy και ο Όμιλος Κοπελούζου εκδήλωσαν ήδη από κοινού το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Αντίστοιχα, με βάση την Ελλάδα - όπου η China Energy έχει ήδη γραφεία - κοινά σχήματα των Κινέζων με τον Όμιλο Κοπελούζου, κρατώντας την αναλογία 75% με 25%, θα διεκδικήσουν ρόλο και έργα στο ενεργειακό τοπίο των Βαλκανίων και συνολικά της Ευρώπης.

"Η China Energy διαθέτει μεγάλη εμπειρία την οποία επιθυμεί να μεταδώσει εκτός Κίνας και η Ελλάδα μπορεί να γίνει βάση για επέκταση των δραστηριοτήτων της σε Βαλκάνια και Ευρώπη, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου", Δ. Κοπελούζος.

"Η συνεργασία μας είναι άριστη και εδράζεται στην αξιοπιστία, τη σοβαρότητα και την καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας", πρόσθεσε ο ίδιος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας ελληνικών και κινεζικών εταιρειών.

«Οι καιροί αλλάζουν, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μεταλλασσόμαστε συνέχεια. Από κατασκευαστές μονάδων της ΔΕΗ, σήμερα είμαστε επενδυτές στον τομέα της ενέργειας, χτίζοντας πολύ σημαντικές συμφωνίες» σημείωσε ο κ. Κοπελούζος.

Όπως τόνισε εκ μέρους της CHN Energy ο πρόεδρός της, Dr Ling Wen, η σημερινή συμφωνία αποτελεί το πρώτο πρότζεκτ που έρχεται ως καρπός της διετούς συνεργασίας των δύο πλευρών. Ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές, στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμπαραγωγή. Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία "μία ζώνη ένας δρόμος" την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα

Παρόντες στην τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Η πρώτη γραμματέας της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα Chen Suhong υπογράμμισε ότι η συνεργασία θα βοηθήσει τις δύο πλευρές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές ενώ τόνισε ότι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει στην Ελλάδα στους τομείς κυρίως της Ναυτιλίας των Επικοινωνιών και της ενέργειας και αναφέρθηκε στο καλό παράδειγμα της επένδυσης της Cosco.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η China Energy είναι μια τεράστια εταιρεία που εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με βάση τη χώρα μας. Από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει όχι μόνο ενθάρρυνση αλλά και στήριξη να έρθουν και άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας θα έχουν την αμέριστη στήριξη του δημοσίου, ανέφερε ο υφυπουργός.

Σημειώνεται ότι η China Energy ιδρύθηκε πέρυσι μετά τη συγχώνευση της China Guodian Corp με την Shenhua Group και είναι μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δις ευρώ και πάγια αξίας 235,6 δις ευρώ 66 θυγατρικές και 350 χιλιάδες υπαλλήλους. Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει 7 εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σένζεν. Αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου