Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ακόμα και τώρα εμβολιασμό για τη γρίπη συστήνει η Διεύθυνση Υγείας Μεσσηνίας

Συνολικά 6 τα βεβαιωμένα κρούσματα στη Μεσσηνία 

Να εμβολιασθούν με αντιγριπικό εμβόλιο, ακόμα και τώρα, όλες οι ομάδες υψηλού κινδύνου και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό τονίζει μιλώντας στο «Θ» η διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Κατερίνα Σπέντζουρα, συστήνοντας στον κόσμο ψυχραιμία και εγρήγορση.

Βάσει των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, στη Μεσσηνία έχουν διαπιστωθεί έξι περιστατικά ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης (Η1Ν1). Πέντε, δε, νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με τα τρία εξ αυτών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Έξαρση κρουσμάτων 

Η κα Σπέντζουρα τόνισε πως διανύουμε περίοδο έξαρσης, καθώς οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στο να εκδηλωθούν αργότερα σε σχέση με άλλες χρονιές τα περιστατικά γρίπης, εκτιμώντας ότι αυξημένα θα είναι τα περιστατικά όλο το Φεβρουάριο, ενώ θα συνεχισθούν και το Μάρτιο και δεν αποκλείεται μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Υπενθύμισε, δε, ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά επιβάλλεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ανασφάλιστοι και οι ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να προμηθεύονται το εμβόλιο δωρεάν, ενώ και για τον υπόλοιπο πληθυσμό το κόστος είναι σχετικά μικρό.

Εγρήγορση, όχι πανικός

Το στέλεχος του ιού, που κάνει επέλαση φέτος, είναι το ίδιο με αυτό της πανδημίας του 2009. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα στα τέσσερα άτομα που νοσηλεύονται δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η διευθύντρια Υγείας υπογράμμισε ότι δε χρειάζεται πανικός, αλλά εγρήγορση και λήψη μέτρων, ενώ συνέστησε οι ασθενείς που αναρρώνουν να απομονώνονται και ένα 24ωρο μετά την τελευταία ημέρα πυρετού, να τηρούνται με ευλάβεια οι κανόνες προσωπικής υγιεινής, να αποφεύγουν χώρους συνωστισμού και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους με πολλά φρούτα και λαχανικά.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου