Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΛΚΜεγαλόπολης: 2300 στρέμματα προς ενοικίαση σε αγρότες της περιοχής!!!

- Το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης (ΛΚΜ) πραγματοποιεί πολύ σημαντικές δράσεις για τον περιορισμό των οχλήσεων που προκαλεί η αξιοποίηση των τοπικών κοιτασμάτων λιγνίτη.
Το ΛΚΜ έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην αποκατάσταση 7.038 στρεμμάτων, από τα οποία:

> Σε πάνω από 4.300 στρέμματα έχουν δημιουργηθεί φυτείες με δασικά είδη.
> Περίπου 2.300 στρέμματα έχουν διαμορφωθεί σε γεωργικές
εκτάσεις και μισθώνονται σε αγρότες της περιοχής.
> Άλλα 1.700 στρέμματα έχουν γίνει χώροι ειδικών χρήσεων έχουν αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
> Τέλος, άλλα 2.000 στρέμματα προορίζονται για την κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου.

Πέρα από τη συμβατική αποκατάσταση των εδαφών στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, έχουν εφαρμοστεί και τεχνικές «εναλλακτικής» αποκατάστασης όπως:

>  Πάρκο αναψυχής (άλσος, παιδική χαρά, γήπεδα), όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης.
> Τεχνητοί υδροβιότοποι με τη διαμόρφωση τεχνητών λιμνών, από τις οποίες μερικές έχουν εμπλουτιστεί με ψάρια.
>  Πίστα Motocross, στην οποία πραγματοποιούνται δύο αγώνες Πανελλήνιου Πρωταθλήματος κάθε χρόνο και έχουν φιλοξενηθεί αγώνες παγκόσμιου και πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η πίστα έχει χαρακτηριστεί από διεθνούς κύρους παράγοντες του αθλήματος ως πρότυπη και έχει γίνει ευρέως γνωστή από την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων.
>  Αεροδιάδρομος που αποτελεί αγαπημένο χώρο συνάντησης και άσκησης των αερομοντελιστών των γύρω περιοχών.
>  Εκτροφείο μικρών πτηνών και ζώων, τα οποία, όταν μεγαλώσουν, απελευθερώνονται από μαθητές σχολείων της περιοχής. Τις εγκαταστάσεις αυτές επισκέπτονται κάθε χρόνο δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα και σύλλογοι.

6 σχόλια:

  1. Συγνώμη αλλα εδω κάπποιος δουλεύει κάποιους. Η διεύθυνση του ΛΚΜ οταν μιλάει για παιδικές χαρές αλση και παρκο ενοεί αυτό που κατέστρεψε για να ελευθερωσει χωρο για τα φωτοβολταϊκά ή το καμμένο άλσος της Αγίας Βαρβάρας που απο τα βατα και τα αγριόχορτα δεν μπορει να περάσει ουτε αλεπού; Οταν μιλαει για καλλιεργήσιμες εκτάσεις εννοει αυτες που ενοικιάζει στις εξωτερικες αποθέσεις του χωρεμιου, σε καποιους καλλιεργητές που ερχονται απο τον Πύργο, απο το Άργος και αλλού; εποια κριτιρια και ποια διαδικασία τα ενοικιάζει στους συγκεκριμένους και όχι σε καποιους άλλους που τα θέλουν; Ποιον πρέπει να εχει κανεις μπαρμπα για να παρει ενα τετοιο τεμαχιο γης; Και αν το αποκτήσει, τι γεωγικη καλλιέργια μπορει να κανει οταν το ενοικιοστασιο ληγει σε ενα χρονο. Ειναι αλήθεια οτι καποιοι τα ενοικιαζουν απο το ΛΚΜ και κατόπιν τα επινοικιαζουν σε αλλον; Οι εκτάσεις αυτές παρθηκαν απο τους ιδιωκτητες τους με τη διαδικασια της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και εγιναν τσιφλικι της ΔΕΗ. Με ποια λογική και ποιο δικαίωμα; Γιατί οι δημοτικοί άρχοντες δεν επεμβαινουν; Μιλαει το ΛΚΜ για υδροβιότοπους, που ειναι αυτοί; Μιλαει για αεροδιαδρόμους και προφανώς εννοεί αυτη το χωρο που σαυλίζονται πρόβατα και αγελάδες. Μιλάει για πιστα μοτοκρος και εκει γινεται καποιος επουσιωδης αγωνας μια φορα στα δυο χρονια, αμφιβολης ποιοτητας και νομιμότητας. Που ειναι τα 1700 στρεμματα που7 δωθηκαν για διαφορες χρήσεις στην αυτοδιοικηση κααι τι τα κανει; Ποιος δουλευει ποιον σ αυτο το πολύπαθο λεκανοπέδιο; Μας μοστραρει το ΛΚΜ 2000 στρεμματα για φωροβολταϊκο παρκο, και ολοι ξερουμε τοι εγινε εκει πανω με την κοπη των δενδρων και το ξυλωμα των παιδικών χαρων και των εγκαταστασεων. Ολοι ξερουμε οτι αυτος ο χωρος προοριζοταν για παρκο αναψυχης και περιπατου. Σημειωτεον η Μεγαλοπολη ειναι μια επαρχιακή πολη που δεν διαθετει ενα παρκο γι αυτο το σκοπο και οι κατοικοι για περίπατο βγαίνουν στους δρομους και τα σοκακια με κινδυνο να τους χτυπησει κανενα αυτοκινητο. Ελεος κυριοι του Δήμου και της ΔΕΗ. Φτανει πια το δουλεμα. Αυτο που κανετε λεγεται θρασύτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρέσει που εκφράζετε ορισμένοι κάτι απορίες λες και δεν ζείτε σε αυτήν την χώρα και δεν ξέρετε πώς λειτουργούν τα πράγματα.
      Τώρα για το "πάρκο" την απάντηση την δίνεις ο ίδιος/η ίδια γράφοντας
      "Σημειωτεον η Μεγαλοπολη ειναι μια επαρχιακή πολη"
      Πολύ σωστά η Μεγαλόπολη είναι μια επαρχιακή "πόλη" η οποία βρίσκεται στο μέσων της φύσης κι έχει διάμετρο (από άκρη σε άκρη) μέγιστο τα 3km, τόση είναι η απόσταση από την πύλη του ορυχείου της ΔΕΗ έως τον περιφερειακό και τον υποσταθμό όπως επίσης τόση είναι η απόσταση από την διασταύρωση για τα Περιβόλια (γραμμές του τρένου) έως την γέφυρα του Ελισσώνα (Μπαρμπουτσάνα). Το τελευταίο πράγμα που της λείπει λοιπόν είναι ένα πάρκο, η ετήσια συντήρηση του οποίου έχει και ένα Χ κόστος (θυμίζω για όποιους νομίζουν πως τα πάρκα φτιάχνονται και μετά δεν χρειάζονται τίποτε άλλο). Δεν είναι κάποιοι μεγάλο αστικό κέντρο (π.χ Αθήνα) χωρίς κάποιον πνεύμονα πρασίνου για δεκάδες χιλιόμετρα.
      Το "πάρκο" που είχε φτιαχτεί στις αποθέσεις της ΔΕΗ στο Ψαθί ήταν μια παρωδία. Στην ουσία ήταν ένα μέρος που το χρησιμοποιούσαν κάποιοι μια φορά τον χρόνο (κάθε καθαρά Δευτέρα) για να παραθέτουν "τζάμπα" γλέντι στους ψηφοφόρους τους. Μια φορά θυμάμαι ένα καλοκαίρι (νομίζω ότι πρέπει να ήταν το 2003) χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος για διεξαγωγή κάποιας συναυλίας. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο κανένας δεν ανέβαινε εκεί πάνω (άσε που έχω την εντύπωση ότι ήταν περιφραγμένο και η πόρτα του κλειδωμένη με αλυσίδα και λουκέτο). Για να πας εκεί πρέπει να χρησιμοποιήσεις την μία και μοναδική οδό πρόσβασης που είναι αμέσως δεξιά μόλις περάσεις την πύλη του ορυχείου της ΔΕΗ στο ψαθί. Δεν ξέρω πόσο βολικό είναι για κάποιον που μένει στο βόρειο τμήμα της πόλης να φτάσει εκεί κάτω και να προχωρήσει να ανέβει στο "πάρκο" για να κάνει έναν περίπατο γιατί στην ουσία τον κάνει ήδη και με το παραπάνω (εάν υπολογίσουμε και την επιστροφή) μέχρι να φτάσει εκεί. Στα 400μέτρα από την πύλη του ορυχείου σε περιμένει μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη που είναι το "ρυάκι της αμαρτίας" που περνάει κάτω ακριβώς από τον δρόμο που οδηγεί στο πάρκο και μετά συνεχίζει παράλληλα με αυτόν και πρέπει να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να κλείσεις μύτη και στόμα για να μην ψοφήσεις από την ΜΠΟΧΑ. Αναφέρομαι φυσικά στο ανοικτό ρυάκι που μεταφέρει όλη την ανεπεξέργαστη (αφού δεν έχουμε βιολογικό καθαρισμό) σκατίλα της Μεγαλόπολης η οποία καταλήγει μετά από λίγα χιλιόμετρα αυτούσια στον Αλφειό στην περιοχή του Ανθοχωρίου (ωραίος πολιτισμός το έτος 2015).
      " Οι εκτάσεις αυτές παρθηκαν απο τους ιδιωκτητες τους με τη διαδικασια της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και εγιναν τσιφλικι της ΔΕΗ."
      Με το αζημίωτο, συμπληρώνω εγώ. Έλα τώρα κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες; Μια χαρά χοντρά χοντρά τα τσέπωσαν (ειδικά τα προηγούμενα χρόνια) οι ιδιοκτήτες και μάλιστα πολλαπλάσια σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα γινόταν κάτι τέτοιο. Κάποιοι έγιναν λεφτάδες από το πουθενά μη λέμε και ότι θέλουμε, έτσι;

      Διαγραφή
    2. Το γεγονός οτι η Μεγαλοπολη ειναι επαρχιακή πόλη δεν σημαινει οτι δεν χρειαζεται παρκο και οι ανθρωποι θα πρεπει να βγαινουν περιπατο στα βουνά και στα λαγκαδια και τα παιδια να παιζουν ποδοσφαιρο στους δρόμους.
      Το πάρκο στο ψαθι αν λειτουργουσε ετσι όπως περιγραφεις γταινε οι δήμαρχοι τυπου Τσιριγώτη και μπουρα που τα έκαναν όλα στη βαση του πολιτικού τους συμφέροντος. Γι αυτο φτάσαμε εδω.
      Οσο για τις εγκαταστασεις της ΔΕΗ. απλώνονται απο απο βόρεια μέχρι νοτια της Μεγαλόπολης σε ακτινα πολλών χιλιομέτρων και σε εκταση 45 χιλιαδων στρεμματων. Αυτό δεν αναιρεί την αναγκη δημιουργίας πάρκου αναψυχής.
      Για την ελλειψη βιολογικου καθαρισμου και τη ΜΠΟΧΑ απο τα σκατά πάλι δεν εχει να κάνει με το παρκο και τη ΔΕΗ αλλά φταινε οι σαθρες και ανικανες δημοτικές αρχες της τελευταιας εικοσιπενταετίας. Θα ασου πω μαλιστα ότι ξοδευτηκαν καπου 5 εκατομμυρια ευρώ για το βιολογικό ο οποίος κατερευσε και ευθύνες δεν αναζητήθηκαν ούτε αποδωθηκαν σε κανενα, αφου οι δημοτικές αρχες δεν τις αναζήτησαν. Αναρωτιέσαι γιατί;
      Οι εκτασεις της ΔΕΗ απαλλοτριωθηκαν κατω απο ενα νομικο καθεστως που προεβλεπε την επιστροφή τους στην τοπική κοινωνία μεσα απο καποιους φορεις του Υπουργειου γεωργίας για αγροτικές καλλιέργειες απο νεους αργροτες ακτημονες κλπ και οχι στους πρωην ιδιωκτητες.
      Αυτά για να ξερεις και να μη πιανεις τα πραγματα στραβα...

      Διαγραφή
    3. Υ.Γ. για της ετήσια συντηρηση του παρκου αναψυχής θα χρειαζόταν ποσό σιγουρα μικροτερο απο αυτο που ξοδεψαν οι τοπικοί μας αρχοντες να πανε στο τελευταιο συνεδριο τησ ΚΕΔΕ στο πορτο Καρας στη Χαλκιδική, το οποίο δεν εδωσε τιποτα στην τοπική κοινωνία. Και αν λογαριασουμε και τόσα άλλα χρηματα που αλογιστα σκορπιζονται δωθε κειθε, τοτε θα μπορουσαν να συντηρηθούν και τα σταδια ο πιστα μοτοκρος που ρημαζει και πολκλα ακομα αν μας πεις κι εσυ τις ιδεες σου και δεν σκεφτεσαι σαν οπαδος αρνητικα....

      Διαγραφή
    4. Σημειώνω πως εσύ είσαι αυτός/αυτή που δεν γνώριζε το καθεστώς "λειτουργίας" του "πάρκου" για το οποίο σήμερα διαμαρτύρεσαι, όχι εγώ (ποιός Μπούρας, όταν ανέλαβε αυτός, το "πάρκο" κάηκε και στην συνέχεια η ΔΕΗ ανακοίνωσε την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε εκείνη την περιοχή). Εσύ φαίνεται ότι δεν το είχες επισκεφτεί ποτέ στην ζωή σου ενώ επίσης με βάση αυτά που μου γράφεις αμφιβάλω πως κατοικείς στην Μεγαλόπολη.
      Όλες οι εγκαταστάσεις και οι δραστηριότητες της ΔΕΗ λαμβάνουν μέρος στα νότια, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της πόλης της Μεγαλόπολης βόρεια δεν υπάρχει τίποτα.
      Μα το "πάρκο" εκεί που ήταν και με την ΜΟΝΑΔΙΚΗ οδό πρόσβασης που είχε ισοδυναμούσε με το να βγαίνεις για περίπατο στα βουνά και στα λαγκάδια ενώ είχες να αντιμετωπίσεις και σοβαρότατους κινδύνους από την στιγμή που εισερχόσουν σε εργοστασιακό χώρο από τον οποίο διέρχονται βαρέα οχήματα έργου (όπως προείπα για να πήγαινες στο "πάρκο" έπρεπε αναγκαστικά να περάσεις την πύλη του ορυχείου στο Ψαθί).
      Τα πάρκα παγκοσμίως έχουν παραπάνω από δύο προσβάσεις ενώ συνηθίζεται να βρίσκονται είτε μέσα στο αστικό περιβάλλον, είτε ακριβώς δίπλα από αυτό κι όχι μετά από ένα αποχετευτικό χαράκωμα και πάνω σε ύψωμα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δε τα πάρκα κατασκευάζονται σε μεγάλες ΑΔΟΜΗΤΕΣ εκτάσεις.
      Αφού δεν το κατέχεις το θέμα τώρα τί προσπαθείς να κάνεις; Πες μας λοιπόν μια επαρχιακή πόλη του μεγέθους και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών της Μεγαλόπολης η οποία έχει πάρκο. Άσε μη το ψάχνεις δεν υπάρχει καμία. Στα Τρίκαλα ή την Λάρισα (πόλεις πολύ πολύ μεγαλύτερες από την Μεγαλόπολη) έχουν εκμεταλλευτεί την διέλευση των ποταμών τους (Ληθαίος & Πηνειός) μέσα από αυτές κι έχουν δημιουργήσει υποδομές στις όχθες τους τις οποίες χρησιμοποιούν ως πάρκα. Τα πάρκα δεν είναι για να παίζεις μπάλα γι' αυτές τις δραστηριότητες υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
      Σωστά η ΔΕΗ θα αποδώσει τις εκτάσεις αφού πρώτα τελειώσουν οι λιγνιτικές δραστηριότητές της σε αυτές και τις αποκαταστήσει. Οι εκτάσεις που έχει αποδώσει ήδη στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης έχουν περάσει στα χέρια της Περιφέρειας από το 2012. Οπότε τα παράπονά σου στον Τατούλη και τον κύριο Γιαννακούρα.
      Η πίστα motocross και γενικά ο χώρος ανήκουν στην ΔΕΗ. Εάν ανήκαν στον Δήμο πίστα δεν θα υπήρχε ή εάν υπήρχε θα είχε γίνει σκόνη εδώ και πολλά χρόνια. Εφόσον δεν ξέρετε κάποια πράγματα καλό είναι να μην παριστάνετε τους ειδικούς ορισμένοι.
      Επειδή μάλλον έχετε παρασυρθεί από τον λαϊκισμό των βλαχοδήμαρχων της περιοχής που έβγαζαν και προεκλογικά βιβλιαράκια στα οποία έγραφαν πως έφτιαξαν την πίστα κτλ. κι επειδή δεν γνωρίζετε ορισμένοι πώς και ποιοί διοργανώνουν αγώνες δες και άκουσε προσεκτικά αυτά που αναφέρει ο Μαστοράκος παρακάτω http://www.arcadiaportal.gr/news/ekselikseis-gia-tin-pista-motocross-sti-megalopoli-video
      Προς ενημέρωση απλά θα αναφέρω ότι όπως στον αθλητισμό, τους αγώνες τους διοργανώνουν αθλητικά σωματεία, σύλλογοι και ομοσπονδίες έτσι και στον μηχανοκίνητο τους αγώνες τους διοργανώνουν διάφορες λέσχες, σύλλογοι, σωματεία (όπως θες πέστα) τα οποία είναι κάτω από μία εθνική ομοσπονδία. Συνεχίζεται...

      Διαγραφή
  2. Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν λέσχες που να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την πίστα γιατί πολύ απλά δεν έχουν πλέον να στάξουν "μαρούλι", η ομοσπονδία που προκηρύσσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα πολύ απλά δεν βάζει μέσα στο ημερολόγιο την πίστα αυτή. Αντίστοιχα όταν η εθνική ομοσπονδία αδυνατεί να υποστηρίξει αγώνες ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πρωταθλήματος οι αντίστοιχες ομοσπονδίες δεν περιλαμβάνουν την χώρα σου μέσα στο δικό τους ημερολόγιο. Όπως όμως πολύ σωστά είχε πει και ο Μαστοράκος, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία (ακόμη και όταν το εισιτήριο είναι Τζάμπα), άρα αφού δεν ενδιαφέρονται οι Μεγαλοπολίτες για την πίστα θα ενδιαφερθούν άλλοι;
    Νομίζετε κάποιοι που δεν έχετε διαχειριστεί ούτε οικιακό κουμπαρά ότι εάν κόψει ένα κονδύλι 1.000 € ο εκάστοτε Δήμος για την πίστα τότε έγιναν όλα. Επίσης έχετε την πεποίθηση ό,τι κατασκευάζονται και συντηρούνται πίστες μοτοκρός, αυτοκινήτου κτλ. με αέρα κοπανιστό, οι αγώνες διοργανώνονται ουρανοκατέβατα και φυσικά έχετε την απαίτηση να είναι ανοικτά για εσάς 24ωρες/24ωρο και ζάμπα.
    Το τιπ της ημέρας από εμένα. ΔΕΝ υπάρχει τζάμπα γεύμα.
    Η πρότασή μου για σημεία αναψυχής κτλ. πρακτικά για την Μεγαλόπολη είναι ανεδαφική και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ποτέ γιατί η ίδια η τοπική κοινωνία στην συντριπτική της πλειοψηφία δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέρα από βολέματα και προσλήψεις στο δημόσιο. Δεν την ενδιαφέρει ο πολιτισμός, δεν την ενδιαφέρουν οι περίπατοι, τα πάρκα και οτιδήποτε άλλο. Εγώ προσωπικά θα κοιτούσα μια συνδυαστική λύση (αυτό που λένε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια). Εκμετάλλευση για αρχή της περιοχής από την αριστερή πλευρά της οδού Αρχαίου Θεάτρου ως την εκκλησία του αγίου Γεωργίου, διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού Ελλισώνα και κατασκευή πεζογέφυρας που θα ενώνει τις δύο όχθες και κατά συνέπεια και τους αρχαιολογικούς χώρους. Από την δεξιά πλευρά του δρόμου αξιοποίηση του κτιρίου του παλαιού γηροκομείου και όλου του περιβάλλοντος χώρου που δεν είναι καθόλου μικρός. Σε όλες αυτές τις εκτάσεις που αναφέρω δέντρα υπάρχουν ήδη, ανάγκη για γκαζόν και ποτίσματα δεν υπάρχει, δημιουργία διαδρόμων , περασμάτων, παγκάκια κτλ θα χρειαζόταν καθώς και φωτισμού τον οποίο με τα αυτόνομα συστήματα που υπάρχουν σήμερα δεν θα χρειαζόταν να τον συνδέσεις σε δίκτυο και να χρεώνεται ο Δήμος με λογαριασμούς. Δημιουργία ενός μεγάλου χώρου αναψυχής και ταυτόχρονη ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων δηλαδή. Αλλά αυτά ξεχάστε τα, ο Μεγαλοπολίτης θέλει να πηγαίνει παντού με την αμαξάρα για ποία πάρκα μιλάτε λοιπόν, ενώ ακόμη κι αν γίνονταν αυτά, το πολύ σε ένα χρόνο θα τα είχαν καταστρέψει οι απαίδευτοι αλητάμπουρες νεοέλληνες γράφοντας οπαδικά συνθήματα με σπρέι παντού και σπάζοντας φωτισμούς κτλ. για να μπορούν να κάνουν τους μπάφους τους με την ησυχία τους όταν πέφτει το φώς της ημέρας.
    Αυτά που αναφέρω τα έχουν κάνει ήδη άλλοι π.χ στην Λάρισα που έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτά τα σημεία της Μεγαλόπολης. Γκούγκλαρε "πάρκο Αλκαζάρ" και δες παρακάτω με εικόνες τί έχουν κάνει με το αρχαίο θέατρο στο πέρασμα του χρόνου (όπως βλέπεις πάνω από αυτό περνούσε ένας δρόμος και είχαν κτιστεί κάμποσα ακίνητα)
    http://www.larissa-dimos.gr/new/index.asp?pid=3&sub=6
    Κι εδώ πως είναι πλέον το θέατρο τα βράδια, μπροστά υπάρχει πεζόδρομος και καταστήματα
    http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140414/low/assets_LARGE_t_183762_54335457.JPG

    ΑπάντησηΔιαγραφή