Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Επανέρχεται ο εφιάλτης της διακοπής του ρεύματος σε Πάτρα και Αχαΐα

Τα συνεργεία της ΔΕΗ ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε διακοπές σε δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις

1 στα 3 νοικοκυριά χρωστάει στην ΔΕΗ και οι οφειλές έχουν να κάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις με λογαριασμούς άνω των πέντε ή και των έξι μηνών, με το συνολικό ποσό να ξεκινά από τα 1.000 με 1.500 ευρώ και να φτάνει τα 2.500 με 3.000 ευρώ.

Το θέμα της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από τα συνεργεία της ΔΕΗ επανέρχεται, με τους διοικούντες της επιχείρησης να είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις περαιτέρω διαδικασίες σε όσους οφείλουν λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 1.000 με 1.500 ευρώ, χωρίς να έχουν προχωρήσει στους σχετικούς διακανονισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο Αχαΐας, η ΔΕΗ έχει δώσει ήδη εντολή για διακοπές ρεύματος σε πάνω από 5.000 οφειλέτες, μέσα στο επόμενο διάστημα, με τα συνεργεία της να ετοιμάζονται και πάλι να πιάσουν δουλειά. Οφειλέτες που δεν αντιστοιχούν μόνο σε νοικοκυριά και οικογένειες, αλλά και σε επιχειρήσεις – καταστήματα που χρωστούν και χωρίς ρεύμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η ΔΕΗ, σύμφωνα με το νόμο έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε διακοπή σε κάθε οφειλή που υπάρχει, ενώ μέσα από την σχετική νομοθεσία δεν προσδιορίζονται τα αντίστοιχα ποσά που οφείλονται και αν υπάρχει κάποιο όριο που να αφορά την «μαύρη λίστα» με τις διακοπές.

Οι περισσότεροι από τους οφειλέτες δίνουν κάποια χρήματα σε συχνά πυκνά χρονικά διαστήματα σε μηχανήματα που έχουν μπει στα υποκαταστήματα τραπεζών, πληρώνοντας με το αντίστοιχο barcode, με την μορφή δόσεων.

Ούτε όμως αυτό διασφαλίζει τους οφειλέτες από την διακοπή ρεύματος. Μοναδικός τρόπος διασφάλισης είναι ο διακανονισμός για τον οποίο οφειλέτης καταναλωτής θα πρέπει να δώσει προκαταβολικά το 10% της συνολικής οφειλής και στη συνέχεια να ρυθμίσει την εξόφληση του ποσού έως και σε 30 δόσεις.

Αρκεί βέβαια να μην εκκρεμούν υποθέσεις ρευματοκλοπής. Η ρύθμιση γίνεται είτε με την φυσική παρουσία του οφειλέτη στο κατάστημα της ΔΕΗ πληρώνοντας την προκαταβολή, είτε με τηλεφωνική κλήση στο 11770, όπου στη συνέχεια ο καταναλωτής λαμβάνει στο σπίτι ειδοποιητήριο για την καταβολή της προκαταβολής.

Παράλληλα, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των οφειλετών που έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ καλό θα ήταν τα νοικοκυριά που χρωστούν να εξετάσουν αν υπάρχει η δυνατότητα υπαγωγής τους σε αυτό, μελετώντας τους αντίστοιχους όρους.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο εφιάλτης της διακοπής ρεύματος επανέρχεται για δεκάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσα στο επόμενο διάστημα, με τα συνεργεία της ΔΕΗ να ξεκινούν από τους καταναλωτές εκείνους που χρωστούν μεγάλα ποσά και έχουν ταυτόχρονα υψηλές καταναλώσεις.

patrasevents

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου