Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ευρωκοινοβούλιο: Περί Άγκυρας και Safe Harbor - Κλίμα και μεταφορές - 401,3 επιπλέον εκ. € για το προσφυγικό



O Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, καταδίκασε τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση κατά των ειρηνικών διαδηλωτών ως επίθεση κατά της δημοκρατίας και εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας και της πόλωσης στην Τουρκία ενόψει των εκλογών.


Ο Πρόεδρος Σουλτς καταδίκασε απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα που άφησε πίσω της σχεδόν 100 νεκρούς και περίπου 500 τραυματίες και εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων ευχόμενος επίσης ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες. Ο κ. Σουλτς δήλωσε τα εξής: "Αυτή η αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά των ειρηνικών διαδηλωτών ήταν μια επίθεση κατά της δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι αυτοί οι εγκληματίες θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και τον φόβο στην πορεία προς τις εκλογές. Δεν πρέπει να επιτραπεί στους δράστες να το πετύχουν αυτό."

Ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι ενημέρωσε την τουρκική αντιπολίτευση και τον Τούρκο Πρόεδρο ότι "η ΕΕ και η Τουρκία βρίσκονται σε διάλογο για την εξεύρεση κοινής λύσης για την κατάσταση των προσφύγων. Είναι βέβαιο ότι τα τρέχοντα δραματικά γεγονότα και οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το καθεστώς της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτου κράτους".

Ο Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στην πολιτική διαδικασία με τους Κούρδους. Τόνισε ότι η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης πρέπει να προστατευθεί από το κράτος ως βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Ασφαλής λιμένας-Safe Harbour

Το ΕΚ θα ακούσει τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής, στις 7.30μμ ώρα Βελγίου σχετικά με τις συνέπειες της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ που ακυρώνει την απόφαση των ΗΠΑ για τον ασφαλή λιμένα (Safe Harbour)

Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI)

Προστέθηκαν στην ημερήσια διάταξη οι ψηφοφορίες επί των δύο εκθέσεων σχετικά με τους υποψηφίους Wilhelm Molterer (Αυστρία) και Iliyana Tsanova (Βουλγαρία) οι οποίοι προτάθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του EFSI για τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

-------------------------


Η ΕΕ πρέπει να ζητήσει στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP21) στο Παρίσι μείωση 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και ενίσχυση της χρηματοδότησης για το κλίμα. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του εχθές Τετάρτη. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να διατεθεί ένα μερίδιο των εσόδων των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τη χρηματοδότηση για το κλίμα, και οι τομείς της αεροπορίας και της ναυτιλίας να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών τους έως το τέλος του 2016.

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 434 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 52 αποχές.

"Αν δεν καταφέρουμε να προλάβουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη ώστε αυτή να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα θα δούμε πολλές περισσότερες ξηρασίες, πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων και την εξαφάνιση όλο και περισσότερων γεωργικών εκτάσεων. Η κλιματική αλλαγή θα είναι επίσης ένας παράγοντας για την αύξηση του μεταναστευτικού προβλήματος", δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ Gilles Pargneaux (Σοσιαλιστές, Γαλλία) προσθέτοντας τα εξής: "Το οικονομικό ζήτημα θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της συμφωνίας στο Παρίσι. Αυτός είναι ο λόγος που ζητούμε ένα σαφή οδικό χάρτη από τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πώς θα χρηματοδοτηθεί το Πράσινο Ταμείο μετά το 2020".

Στο ψήφισμα, το οποίο αποτελεί και την εντολή για την αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου στην COP 21, τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι το Δεκέμβριο, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ να απαιτήσει:
• μείωση τουλάχιστον κατά 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 
• επίτευξη στόχου 40 % για την ενεργειακή απόδοση 
• επίτευξη στόχου 30% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030
Το ψήφισμα καλεί για μια γενική αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το κλίμα, σύμφωνα με το ανώτατο όριο δέσμευσης της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2050.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι το Πρωτόκολλο του 2015 θα πρέπει:

• να είναι νομικά δεσμευτικό 
• να επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 ή λίγο αργότερα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει με έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου 
• εάν κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να αρχίσει το 2016 η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών 
• να περιλάβει πενταετείς περιόδους ανάληψης υποχρεώσεων, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν ένα υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η αρχική ανάλυση των εθνικά καθορισμένων προθέσεων συνεισφοράς (INDC) όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη μεταξύ 2,7 °C και 3,5 °C . Ως εκ τούτου, ζητούν από τα συμβαλλόμενα μέρη να συμφωνήσουν στην COP21 στο Παρίσι να αναθεωρήσουν τις τρέχουσες INDC πριν από το 2020, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές αξιολογήσεις και έναν ασφαλή και συμβατό στόχο των 2 °C του παγκόσμιου προϋπολογισμού άνθρακα .

Χρηματοδότηση για το κλίμα

Το ΕΚ καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη για την αύξηση της προβλεπόμενης, νέας και πρόσθετης χρηματοδότησης σύμφωνα με τις σημερινές δεσμεύσεις, προκειμένου να συμβάλουν κατά το τμήμα που τους αναλογεί στο συνολικό επιδιωκόμενο ποσό των 100 δισεκ. δολαρίων ετησίως μέχρι το 2020. Το ψήφισμα ζητεί την ανάληψη συγκεκριμένων ενωσιακών και διεθνών δεσμεύσεων για την παροχή πρόσθετων πόρων για την χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής, όπως η δέσμευση κάποιων δικαιωμάτων εκπομπών στο πλαίσιο του ΣΕΔΕ της ΕΕ της περιόδου 2021-2030 και η μεταβίβαση εσόδων από τα ενωσιακά και διεθνή μέτρα για τις εκπομπές της αεροπορίας και της ναυτιλίας.

Μεταφορές

Το ΕΚ υπενθυμίζει ότι οι μεταφορές συνιστούν το δεύτερο μεγαλύτερο τομέα παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και καλεί όλα τα Συμβαλλόμενα Μέρη της COP21 να συνεργαστούν μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), προκειμένου να αναπτύξουν ένα παγκόσμιο πλαίσιο πολιτικής που θα παρέχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής απόκρισης, και να παράσχουν μέτρα για τον ορισμό καταλλήλων στόχων πριν από το τέλος του 2016 ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίες μειώσεις εκπομπών για το στόχο των 2°C.

-------------------------


Το ΕΚ υπερψήφισε εχθές Τετάρτη την αύξηση κατά 401,3 εκατ. ευρώ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τα επιπλέον κεφάλαια, που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκαν από την επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ τη Δευτέρα, θα δοθούν στις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί περισσότερο από την εισροή προσφύγων, στις χώρες μη μέλη της ΕΕ που φιλοξενούν περισσότερους Σύριους πρόσφυγες και σε τρεις οργανισμούς της ΕΕ.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την επιπλέον χρηματοδότηση με 577 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 14 αποχές.

Εκτός από την έγκριση των άμεσων δημοσιονομικών αλλαγών που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου για τη μετανάστευση, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Προϋπολογισμών υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το επταετές θεσμικό πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ, προκειμένου να υπάρξουν μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενός, κατά πως φαίνεται, μακροχρόνιου προβλήματος.

"Το Κοινοβούλιο κατανοεί τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης των προσφύγων και βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να δράσει γρήγορα προκειμένου να ενισχυθούν οι πόροι που διατίθενται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που προκύπτει από τους πρωτοφανείς αριθμούς προσφύγων και μεταναστών. Εντούτοις, καθώς η προσφυγική κρίση είναι πιθανό να παραταθεί και τα επόμενα χρόνια, θέλουμε να εξασφαλίσουμε επαρκείς πόρους μακροπρόθεσμα, κατά την αναθεώρηση δηλαδή του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ το 2016", δήλωσε η εισηγήτρια για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2015 Eider Gardiazábal Rubial (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Επόμενα βήματα

Η διάθεση της επιπλέον αυτής ενίσχυσης θα είναι άμεση μετά και την έγκριση των μέτρων από το Συμβούλιο και το ΕΚ.

Σημείωμα προς τους συντάκτες

Η Επιτροπή πρότεινε τις ακόλουθες αυξήσεις σε σχέση με τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τη μετανάστευση στο σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού (ΣΔΠ) 7/2015:
• 100 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και του Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) σε αναλήψεις υποχρεώσεων, 
• 1,3 εκατ. ευρώ ανάληψης σε αναλήψεις υποχρεώσεων και σε πιστώσεις πληρωμών για 120 νέες θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό Οργανισμό FRONTEX, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και τηνEuropol, και 
• 300 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας (ΕΝΙ) που θα συμβάλει στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο για τη Συρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου