Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Οι αλβανικές αρχές κατεδάφισαν Ιερό Ναό στη Χειμμάρα. Έντονη η αντίδραση του ΥΠΕΞ. Λάδι ρίχνει στη φωτιά ο Έντι Ράμα.

Γκρέμισαν τα ξημερώματα 
τον Άγιο Αθανάσιο στην Χειμάρα

Σήμερα τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε ο στόχος του δημάρχου Χειμάρας να γκρεμίσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμάδες.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα η πολεοδομική αστυνομία έφτασε στο σημείο και οι εκσκαφείς έπιασαν δουλειά. Οι λιγοστοί κάτοικοι που έφτασαν στο σημείο ακούγοντας τον θόρυβο των μηχανημάτων, δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν.

Απαρηγόρητοι οι κάτοικοι των Δρυμάδων σηκώθηκαν από νωρίς τα ξημερώματα για να μαζέψουν τα κομμάτια του ναού, τα κομμάτια της πίστης τους, τα κομμάτια του εαυτού τους.

imerisia


Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών 
προκάλεσε η κατεδάφιση του ιερού ναού 
Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε σε επικριτικό τόνο ότι «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος» και πρόσθεσε:
«Η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία».
Σε ό,τι αφορά τις εν προκειμένω κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη διεθνή κοινότητα, ο κ. Κούτρας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση, σημειώνοντας:
«Ουδέν σχόλιο περαιτέρω».
Η κατεδάφιση του ναού έγινε τα ξημερώματα από μηχανήματα της πολεοδομικής αστυνομίας της Αλβανίας, με το επιχείρημα ότι αποτελεί αυθαίρετο κτίσμα. Η επιχείρηση κατεδάφισης, που ξεκίνησε περίπου πριν από μία εβδομάδα, είχε προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του χωριού Δρυμμάδες, αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών.

tanea

Λάδι ρίχνει στη φωτιά ο Έντι Ράμα

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα βίαια γεγονότα στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Χειμάρας με ανακοίνωση του την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας τη στάση των Αλβανικών Αρχών, ως απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Την Παρασκευή, η πολεοδομία της Χειμάρας πήγε στις Δρυμμάδες με σκοπό να γκρεμίσει την οροφή της εκκλησίας, λέγοντας πως έχει κατασκευαστεί παράνομα. Η ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας καταδίκασε την ενέργεια των Αλβανικών αρχών, λέγοντας πως πρόκειται για απόπειρα να καταστραφεί η εκκλησία, ενώ κατήγγειλε ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν βία κατά των κληρικών και των πιστών. Ο Αρτάν Σκρέλι, σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα δήλωσε σχετικά πως η τοπική αστυνομία στη Χειμάρα, επενέβη απλώς για να σταματήσει παράνομες εργασίες στο χώρο, οι οποίες αλλάζαν τη μορφή της εκκλησίας.

Τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας σχολίασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Ερωτηθείς από πολίτη, μέσω Twitter, για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις και αν τις βλέπει ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, ο κ. Ράμα απάντησε: 
«Το έκαναν συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος για να το συνειδητοποιήσουν».
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου