Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Αποφασίστηκε: Φυσικό αέριο για Φλώρινα και Μεγαλόπολη/ Καμία επιβάρυνση για τους Δήμους!!!

Η αρχιτεκτονική του masterplan της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης και το μεταβατικό πρόγραμμα της περιόδου 2020-2021, έως ότου αρχίσει να «τρέχει» η Προγραμματική Περίοδος 2021-2027 (και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης) ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, κατά τη συνεδρίαση έγινε επισκόπηση της παρούσας κατάστασης και της πορείας υλοποίησης των 12 μέτρων «άμεσης δράσης» που είχε εξαγγείλει ο κ. Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την κατάρτιση ενός ενιαίου Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο οποίο θα μεταφερθούν πόροι από το νέο ΕΣΠΑ (της περιόδου 2021-2027), οι οποίοι θα αντιστοιχούν στο διπλάσιο τουλάχιστον του εθνικού μεριδίου από το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση κ. Κωστής Μουσουρούλης παρουσίασε τον προγραμματισμό του, αρχής γενομένης από την κατάρτιση ενός Μεταβατικού Προγράμματος για την περίοδο 2020-2021 με βάση τις δυνατότητες του τρέχοντος ΕΣΠΑ, αλλά και τους πόρους του «λιγνιτόσημου» της ΔΕΗ και του Πράσινου Ταμείου.

Το Μεταβατικό Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ενέργειες προτεραιότητας, όπως: 
Διείσδυση του φυσικού αερίου στους ενεργειακούς δήμους, με συγχρηματοδότηση (από κοινοτικούς πόρους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) δικτύων Μέσης Πίεσης. Όπως διευκρινίστηκε, με την εγγραφή στο ΠΔΕ, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης των έργων. Ειδικά για την Φλώρινα και για τον Δήμο Μεγαλόπολης αποφασίστηκε ότι η μετάβαση στο φυσικό αέριο θα γίνει ομαλά, κατά τρόπο που να συμφέρει τους καταναλωτές και χωρίς να επιβαρύνει τις δημοτικές αρχές.
-Προγράμματα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής με δικαιούχο τον ΟΑΕΔ, για τη στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας
-Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών από τη ΔΕΗ, ιδιώτες επενδυτές και την τοπική κοινωνία
-Προετοιμασία βασικών υποδομών

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε σχετικά: «Συγχαίρω τον κ. Μουσουρούλη για τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην προετοιμασία για τη μετα-λιγνιτική εποχή, που ξεκινήσαμε μαζί με την τοπική κοινωνία. Θα μεριμνήσουμε ώστε η μεγάλη αυτή προσπάθεια να στηριχθεί με τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ασφαλώς και από ιδιωτικές επενδύσεις».

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Κωστής Μουσουρούλης υπογράμμισε ότι: «Για μια επιτυχημένη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, το ενιαίο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτει ισχυρούς πόρους, να ακολουθεί συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης, να τηρεί συγκεκριμένες διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα και να επιτυγχάνει ικανοποιητική μόχλευση ιδιωτικών πόρων. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίζεται η σκοπιμότητα και η οικονομική βιωσιμότητα των έργων που θα χρηματοδοτηθούν, βραχυπρόθεσμα, από το Μεταβατικό Πρόγραμμα 2020-2021 και, μακροπρόθεσμα, από το Επιχειρησιακό 2021-2027, ώστε να επιφέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε όρους επενδύσεων και απασχόλησης. Τόσο εργαζόμενοι και περιοχές, όσο και η χώρα μας συνολικά, πρέπει να βγουν κερδισμένοι σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία».

Πηγή: energypress

10 σχόλια:

  1. Τι νοημα εχει το φυσικο αεριο σε μια πολη με Τηλεθέρμανση;
    Γιαυι δεν κανουν τον υποσταθμο Τηλεθέρμανσης να καίει φυσικο αεριο και απο εκει να ζεσταινόμαστε με τηλεθερμανση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νόημα που δεν μπορείς να αντιληφθείς φίλε-φίλη σχολιαστή, είναι ότι έχει αποφασιστεί (καταλαβαίνουμε όλοι από ποιους) να κλείσει η Τηλεθέρμανση και να γίνουν δίκτυα φυσικού αερίου σε όλη την πόλη. Προφανώς στην Μεγαλόπολη κανένας δεν ρωτήθηκε και το γνωρίζει μόνο ο Δήμαρχος με την ομάδα του οι οποίοι από ότι φαίνεται έχουν συμφωνήσει. Χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Χωρίς να υπάρξει μια μελέτη σκοπιμότητας. Χωρίς να υπολογιστεί ότι πολλοί καταναλωτές θα χάσουν όσα χρήματα πλήρωσαν φέτος, πέρυσι και πρόπερσι(6,5 ευρώ/τετρ). Χωρίς κανένας να υπολογίζει ότι θα πρέπει οι πολίτες να ξαναπληρώσουν ένα σκασμό λεφτά για να αγοράσουν καινούργιο εξοπλισμό. Χωρίς να σκεφτεί κανένας ότι κλείνοντας την Τηλεθέρμανση πετάμε πάνω από 15 εκατ.ευρώ. όλα αυτά βέβαια αποτελούν την πρόταση και την διεκδίκηση του νεοκλεγέντος δημάρχου, μιλάμε κυριολεκτικά για ένα βήμα στο αύριο. Με γειά μας.

      Διαγραφή
    2. Αυτό υπονοουσα και εγω με το σχολιο μου. Υπαρχει καποια επίσημη απαντηση;; Εχει ποτε πει καποιος το σκεπτικό του δικτύου Φ.Α. στη Μεγαλόπολη;

      Διαγραφή
    3. Μήπως ρώτησε κανένας τους Μεγαλοπολίτες γιά τα τεράστια ποσά και τα δάνεια που έχει καταβροχθήσει μέχρι τώρα η Τηλεθέρμανση που βολοδέρνει 20 χρόνια και ακόμα είναι στήν αρχή?? Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει.

      Διαγραφή
  2. Ν.Δ. ΘΕΛΑΤΕ, ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΧΡΥΣΩΣΑΝ ΤΟ ΧΑΠΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ 20-30 ΨΗΦΟΥΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΡΗΜΑΞΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πλειοψηφία που δεν έχει τηλεθέρμανση γιατί να μην θέλει φυσικό αέριο;;;
    Δεν κατάλαβα . Θα ξεβρωμίσει ο τόπος με το εξάμβλωμα της τηλεθέρμανσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι αντι να κανουν επεκταση της τηλεθερμανσης και στο υπολοιπο της πολης, θα ξανασκαψουν ΟΛΗ την πολη χωρις λογο.
      Και θα δημιουργησουν ενα τεραστιο χάλι και θα ξαναπληρωθουν εργασιες που δεν χρειαζονται, αντι να ριξουν τα λεφτα σε κατι αλλο...
      Αλλα απο οτι φαθνεται μας θελουν φτωχους και ανεργους να παρακαλαμε για σκουπιδια και βιομηχανικα αποβλητα, μηπως βρουμε μεροκαματο.
      Περιμενα οτι ενας δημαρχος χωρις κομματικες εξαρτησεις, θα παλευε για κατι καλυτερο, αλλα και αυτος YES SIR μονο λεει απο οτι φαινεται

      Διαγραφή
  4. Αυτη ειναι η ανάπτυξη τους.
    Κλεινουμε τη ΔΕΗ και βαφτιζουμε επενδύσεις τα ιδιωτικα εργοστασια.
    Ριχνουμε εκατομμύρια ευρω σε ενα μη χρησιμο εργο. Επεκτείνεται το ΚΥΤ στα Μαυριά ενω θα κλεισει η
    4η μονάδα, χαχαχα.
    Φωτοβολταϊκά χωρις καμια θεση εργασιας. Με αυτους τους συνδικαλιστές και πολιτικους που ψηφίσατε καλα να πάθουμε. Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το φυσικό αέριο δεν είναι τζάμπα, δεν είναι εγχώριο καύσιμο [κοινώς δεν είναι στο χέρι της Ελλάδας ο τρόπος καθορισμού της τιμής του, ούτε η απρόσκοπτη διάθεσή του (ως έρμαιο στην γεωπολιτική σκακιέρα)] και βάση των προθέσεων της κυβέρνησης ο διαχειριστής του στο άμεσο μέλλον δεν θα είναι κάποια ΔΕΚΟ ή θυγατρική του δημοσίου αλλά κάποιος ιδιώτης. Συνεπώς να μην περιμένει κανείς ελεημοσύνες σε μια δύσκολη συγκυρία (δείτε π.χ τι γίνεται σήμερα με τις ιδιωτικές δομές υγείας και τις ασφαλιστικές εταιρίες) ούτε διευκόλυνση με δώσεις κτλ.
    Το φυσικό αέριο εντάσσεται στην κατηγορία των ορυκτών καυσίμων που ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων ρύπων και για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεν υπάγεται στις ΑΠΕ. Η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων σταματάει από το 2021 να χρηματοδοτεί έργα ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου. Με δεδομένες τις ευρωπαϊκές πολιτικές για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, αυτό αποτελεί κι ένα πρώτο δείγμα για το πόσο "λαμπρό" διαφαίνεται το μέλλον του φυσικού αερίου. Με απλά λόγια κανένας δεν μας εγγυάται ότι οι ισχυροί της Ευρώπης όταν θα έχουν εξασφαλίσει τους εαυτούς τους, δεν θα επιβάλλουν και στο φυσικό αέριο έναν πράσινο φόρο που θα το καταστήσει κι αυτό σε χρόνο ρεκόρ οικονομικά ασύμφορο όπως έγινε και με τον λιγνίτη. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι μέχρι να αναπτυχθεί αστικό δίκτυο και να αρχίσουν οι καταναλωτές "να το χαίρονται", θα ξεκινάει και πάλι η κουβέντα για εναλλακτικές λύσεις. Το τι έγινε με την τηλεθέρμανση είναι χαρακτηριστικότατο δείγμα για το τι θα ακολουθήσει και με το φυσικό αέριο. Όποιος μου πει ότι θα κυλήσουν διαφορετικά τα πράγματα απλά θα του υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα ευδοκιμούν μόνο οι πολιτικάντηδες που σκέπτονται τις επόμενες εκλογές κι όχι οι ηγέτες που σκέπτονται τις επόμενες γενεές. Επίσης υπενθυμίζω ότι οι ισχυροί της Ευρώπης δεν ανακάλυψαν το φυσικό αέριο σήμερα ή χθες όπως έκανε η Ελλάδα.

    Από εκεί και πέρα πολύ γρήγορα φαίνεται να ξέχασε ο Δήμαρχος τις βαρύγδουπες δηλώσεις του για την τοπική κοινωνία, τα περί δημοψηφισμάτων κτλ.
    Ίσως τώρα να εξηγείται και η απόλυτη σιωπή της τηλεθέρμανσης ΑΕ όταν επί έναν ολόκληρο μήνα η 3η μονάδα ήταν εκτός λειτουργίας και δεν έβγαλαν ούτε μισή ανακοίνωση για να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Και η μονάδα μετά από 4 ολόκληρες ημέρες (ειρωνική αναφορά) λειτουργίας τέθηκε και πάλι εκτός από τα μεσάνυχτα σήμερα. Μήπως τίποτε δεν είναι τυχαίο; Μήπως είναι μέρος της προετοιμασίας του εδάφους; Να συνηθίζει ο κόσμος στην ιδέα της μη λειτουργικής τηλεθέρμανσης; Πολύ ύποπτη σιωπή (για να μην πω ένοχη). Κρίμα, γιατί όχι μόνο ψήφισα την σημερινή Δημοτική Αρχή αλλά επιπλέον όταν κάποιοι έγραφαν στα σχόλια για κρυφές ατζέντες εγώ την υπερασπιζόμουν κιόλας.
    Αυτό το με τρόπο που θα συμφέρει τους καταναλωτές το οποίο αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Δήμου, δεν μας το κάνουν λιανά;
    Δηλαδή ποιος θα πληρώσει τις υποχρεωτικές μελέτες μηχανικού, τους νέους εξοπλισμούς και τις τεχνικές παρεμβάσεις σε λεβητοστάσια (κι όχι μόνο) και χωρίς εγγυήσεις ότι όλα αυτά δεν θα είναι εκ νέου άχρηστα; Γιατί συνδεθήκαμε με την τηλεθέρμανση το 2018 αφού τότε έφτασε το δίκτυο στην πόρτα μας, με την προοπτική ότι έως το 2025 θα προλαβαίναμε και να ζεσταθούμε και να έχει βρεθεί ο εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας μετά το σβήσιμο της 3ης μονάδας και τελικά δεν θα κάνουμε ποτέ απόσβεση τα όσα πληρώσαμε. Επίσης με τα χρέη της τηλεθέρμανσης τι θα γίνει; Θα εξακολουθούν να χρεώνονται οι δημότες για κάτι το οποίο απλά αφήνεται να βουλιάξει στην λήθη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΜΟΝΗ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΘΑ ΘΑΦΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΙΜΕ ΞΥΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή