Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Επίδομα θέρμανσης: 180 ευρώ για την Αρκαδία/επέκταση και για επιδότηση σε φυσικό αέριο και καυσόξυλα

Επίδομα θέρμανσηςς. 
Τα ποσά κυμαίνονται από 64 έως 350 ευρώ

Υπάρχει τώρα ένα επίδομα για επιπλέον χρέωση 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου, αλλά το συνολικό ποσό δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 350 ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η πλειοψηφία των καταναλωτών αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης από Απρίλιο έως Μάιο, όταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και οι τιμές λιανικής ήταν ακόμη χαμηλότερες λόγω της επιδημίας, ακόμη και στα 74 σεντς ανά λίτρο.
Ωστόσο, η μέση τιμή των καυσίμων στις αρχές του χειμώνα πέρυσι ήταν 1,04 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι φέτος έχει μειωθεί κατά 25%..

Σύμφωνα με την Ένωση εμπόρων πετρελαίου (OBE), η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται στα 0,85 €, ανάλογα με τις συνθήκες και την περιοχή παράδοσης.
Ωστόσο, οι έμποροι υγρών καυσίμων διατηρούν ένα μικρό καλάθι και αναμένουν ότι η διαδικασία θα είναι σε αδράνεια μέχρι τον Δεκέμβριο.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στη διατήρηση των θερμοκρασιών σε υψηλά επίπεδα και εν μέρει στην επέκταση που δόθηκε στην προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Πολλοί καταναλωτές έχουν ήδη γεμίσει τις δεξαμενές τους από τον ΜάιοΕκμετάλλευση των χαμηλών τιμών που ίσχυαν τότε.
Πηγές στο Υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι φέτος που εξετάζεται είναι η δυνατότητα υποστήριξης όχι μόνο της αγοράς πετρελαίου αλλά και των δαπανών για φυσικό αέριο και την αγορά καυσόξυλων.

Ανεξάρτητα από τον τύπο καυσίμου που θα καλύψει το επίδομα θέρμανσης, αναμένεται ότι τα ποσά για κάθε γεωγραφική περιοχή θα είναι τα εξής:
Περιοχή Α
(Γκρίφνα, Δράμα, Έβρος, Εβεριτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Ceres, Φλώρινα) – 250 €.
Ζώνη Β 
(Αρκαδία, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Κιλκίς, Λάρισα, Μαγνησία, Ξάνθη, Πέλλα, Περία, Ροδόπη, Τρίκαλα, Χαλκιδική) – 180 ευρώ.
Περιοχή Γ
 (Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ηλεία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα, Κόρινθος, Λέσβος, Λευκάδα, Πρέβεζα, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Χίος) -110 €.
Ζώνη Δ 
(Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Κυκλάδες, Λασίθι, Μεσσηνία, Λακωνία, Κεφαλία και Ιθάκη, Κύθηρα και Νησιά του Σαρωνικού, Ρέθυμνο, Σάμος, Χανιά) – 80 ευρώ.

Τα άτομα δικαιούνται επίδομα θέρμανσης για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία τους κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης, είτε είναι μισθωμένα, δωρεάν, είτε αυτο-ιδιοκτησίας σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια εισοδήματος και ιδιοκτησίας.
Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως και 12.000 ευρώ για έναν μόνο φορολογούμενο, 
 ή 20.000 ευρώ για έναν παντρεμένο φορολογούμενο, παντρεμένα μέρη ή συμβαλλόμενα μέρη σε συμφωνία συνύπαρξης που υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση.
Για μια μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα είναι πάνω από 22.000 ευρώ, αυξάνοντας κατά 2.000 ευρώ ανά παιδί μετά το πρώτο.
Η συνολική αξία του ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για ανύπαντρα ζευγάρια και χήρες ή χήρους
και το ποσό των 250.000 ευρώ για παντρεμένα ζευγάρια ή συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία συνύπαρξης και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο Σκυλακάκης ανακοίνωσε επέκταση φυσικού αερίου
Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση θα κάνει βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα επιδόσεων θέρμανσης.
Αναμένεται ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα παρασχεθεί επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσής τους κατά τη χειμερινή περίοδο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου