Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Μέσα στο 2μηνο ο διαγωνισμός για το Φ/Β των 50ΜW στη Μεγαλόπολη/ ΜΕΤΚΑ και ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνουν την Κοζάνη

Ολοκληρώνονται εντός των ημερών οι δύο διαγωνιστικές διαδικασίες που έτρεξε με ταχείς ρυθμούς η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προκειμένου να αναθέσει την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, δυναμικότητας 15 Μεγαβάτ το καθένα, τα οποία αποτελούν τμήμα του mega project των 230 μεγαβάτ που έχει δρομολογήσει η εταιρεία στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το πρώτο πάρκο, δυναμικότητας 15 Μεγαβάτ, με δικό του υποσταθμό και σταθερές βάσεις στήριξης, θα κατακυρωθεί στην ΜΕΤΚΑ της Mytilineos με συνολικό κόστος λίγο κάτω από 10 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο πάρκο, δυναμικότητας επίσης 15 Μεγαβάτ και με δικό του υποσταθμό, όμως με ηλιακούς ιχνηλάτες (tracker), θα κατακυρωθεί στην ΤΕΡΝΑ, με συνολικό κόστος περί τα 11,5 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εκτιμά ότι η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών θα γίνει εντός του καλοκαιριού. Με την κατακύρωση των δύο διαγωνισμών η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα και ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, σε εκτάσεις των ορυχείων της ΔΕΗ στην Κοζάνη.

Για το μεγαλύτερο κομμάτι του mega project, το φωτοβολταϊκό των 200 Μεγαβάτ, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός επιλογής κατασκευαστή. Έχει δοθεί μικρή παράταση, οπότε η κατάθεση των προσφορών θα γίνει στις 11 Ιουνίου. Το ενδιαφέρον τεχνικών εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι κυριολεκτικά τεράστιο, αφού έχουν ενδιαφερθεί περί τις 30 εταιρείες, εκ των οποίων οι περισσότερες αναμένεται να καταθέσουν προσφορές.

Μεγαλόπολη
Μέσα στο επόμενο δίμηνο η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σκοπεύει να βγάλει διαγωνισμό και για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 50 Μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη. Το έργο αυτό δεν θα διεκδικήσει σταθερές ταρίφες συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ, αλλά θα λειτουργήσει με τους κανόνες του target model, μέσω διμερών συμβολαίων προμήθειας ρεύματος (PPAs).
Την περίοδο αυτή μελετώνται οι παράμετροι ενός τέτοιου συμβολαίου με τη μητρική ΔΕΗ (που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρεύματος) και ταυτόχρονα γίνονται συζητήσεις με τράπεζες για τη χρηματοδότηση του έργου, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των τραπεζών είναι μεγάλο.

2 σχόλια:

  1. Μα για 2 GW στην Δυτική Μακεδονία κι άλλο 1GW στην Μεγαλόπολη δεν μας έλεγαν μέχρι και τον προηγούμενο μήνα;
    Τελικά τα 2 GW της Δυτικής Μακεδονίας δέχθηκαν ένα κουρεματάκι της τάξεως των "μόλις" 1.770 MW κι έτσι περιορίστηκαν τώρα στα 230 MW. Όμως κι αυτά τα 230 MW μεταφέρονται για το αόριστο μέλλον και για την ώρα θα περιοριστούν σε δύο χωριστά των 15 MW το καθένα. Από τα 2.000 MW, προς υλοποίηση βαίνουν 30 MW!
    Το αστείο στο άρθρο του energypress είναι ότι στην αρχή επικαλούνται "ανώνυμες" πληροφορίες αλλά στο τέλος του άρθρου αναφέρουν τον πληροφοριοδότη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ανανεώσιμες (Κων/νο Μαύρο). Το ακόμη πιο αστείο είναι ότι ο κύριος Μαύρος επιχείρησε καθώς φαίνεται να διοχετεύσει στον τύπο στοιχεία για το τίμημα μειωμένα προς τα κάτω. Αναφέρει 11,5 εκατομμύρια για το 15αρι που θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ στην Εορδαία αλλά μόλις δύο ημέρες πριν την δημοσίευση του άρθρου η ίδια η ΤΕΡΝΑ με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι αναλαμβάνει το έργο με 15 εκατομμύρια.
    Περιμένω από τους μπαστουνόβλαχους της Μεγαλόπολης να μας διαφωτίσουν για το τί ακριβώς κατάλαβαν από το άρθρο ότι θα συμβεί με τα 50 MW της Μεγαλόπολης. Κατά πότε βλέπουν να αρχίσει να κατασκευάζεται;
    Αυτό γιατί στο άρθρο για την τηλεθέρμανση το μόνο που εισέπραξα έναντι της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξα ήταν χλεύη κι εξυπνακίστικες αρλούμπες. Μηδέν επιχειρηματολογία, μηδέν αντεπιχείρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΩ ΣΑΝ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ.ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝ ΕΓΩ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΛΩ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΓΗΠΕΔΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΩ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ.ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ Η ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΜΕΝΗ ΝΑ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή