Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ξεκίνησε το μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος για Μεγαλόπολη και Δ. Μακεδονία

To νέο μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις τοπικές κοινωνίες 
σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, 
τις δύο περιοχές που φιλοξενούν τις υπό πώληση μονάδες της ΔΕΗ , 
από Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 σε ισχύ.

Το “περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο”, όπως είναι η επίσημη ονομασία, προσφέρει έκπτωση από 22% ως 25% , ανάλογα με την κατανάλωση και προβλέπεται σε σχετική υπουργική απόφαση, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από τις 25 Ιουλίου 2018. 
Ωστόσο προτάσεις των φορέων των εν λόγω περιοχών για επέκταση της έκπτωσης στα εμπορικά τιμολόγια, καθώς και σε όλη την Αρκαδία δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεκτές, 
ενώ όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας η διεύρυνση του περιβαλλοντικού τιμολογίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθεί από την ΕΕ, καθώς εγείρει ζητήματα ανταγωνισμού αλλά και νομικά ζητήματα.

Μέχρι στιγμής πάντως και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, η έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος είναι το μόνο “αντισταθμιστικό” μέτρο που έχει δοθεί στις λιγντιπαραγωγές περιοχές και τούτο με στόχο την άμβλυνση των αντιδράσεων εν όψει της πώλησης των 3 μονάδων της ΔΕΗ. 
Άλλες ενέργειες και δράσεις που κατά καιρούς απασχολούν τον δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου οι εν λόγω περιοχές να περάσουν στην μετα- ανθρακική εποχή με τις λιγότερο δυνατές απώλειες, δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί.

Η μετα -ανθρακική εποχή δεν είναι και τόσο μακριά.
 Είναι ενδεικτικό, ότι στη σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΝ τέθηκε και το θέμα της αύξησης των ωρών λειτουργίας που απομένουν στους λιγντικούς σταθμούς της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και την Καρδιά. 
Αν δεν δοθεί η παράταση τα εργοστάσια από το τέλος του 2019, ίσως και νωρίτερα ανάλογα με τη χρήση που θα έχουν, θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθούν, με άμεσες οικονομικές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες πέραν των άλλων, θα χάσουν και την τηλεθέρμανση.

Οπως δήλωσε πάντως χθες στην ΕΡΤ ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μίμης Δημητριάδης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ η επέκταση της λειτουργίας των δυο σταθμών στις 32.000 ώρες είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς υπάρχουν αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν αλλάζουν εύκολα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Το αίτημα για την επέκταση των ωρών λειτουργίας το έχει καταθέσει εδώ και καιρό η ΔΕΗ, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει απόκριση από την ΕΕ, με την οποία έχει συμφωνηθεί εδώ και χρόνια η απόσυρση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Σταύρος Κ. Χαρίτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου