Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Φάμελλος (από Τρίπολη): Μαύρο πρόβατο η Πελοπόννησος στη διαχείριση αποβλήτων

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εξακολουθεί 
να είναι το ‘’μαύρο πρόβατο’’ 
της χώρας σε ό,τι αφορά 
τη διαχείριση αποβλήτων», 
ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου, στην Τρίπολη

Οπως τόνισε, «ακόμη και σήμερα στην Περιφέρεια υπάρχουν 17 αποκατεστημένοι αλλά όχι τυπικά ανενεργοί ΧΑΔΑ, δυο ΧΑΔΑ ενεργοί και πέντε ΧΑΔΑ τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανενεργούς, αλλά μη αποκατεστημένους».

Και συμπλήρωσε: «Από τον Ιούνιο του 2015, που επιβλήθηκε το πρόστιμο για τους ΧΑΔΑ, και μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Ελλάδα έχει πληρώσει σε εξαμηνιαία πρόστιμα συνολικά 13 εκατομμύρια €.»
 Είναι προφανές ότι δεν πάει άλλο. 
Και χωρίς να υποτιμώ τις ευθύνες της Πολιτείας διαχρονικά ή τους περιορισμένους πόρους, η διατήρηση και η αναπαραγωγή των Χωματερών στηρίχτηκε σε ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

Το βασικό μας εργαλείο (της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων) για να υπάρξουν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας είναι ο εθνικός σχεδιασμός ΕΣΔΑ και ο περιφερειακός ΠΕΣΔΑ που έχουμε συμφωνήσει και εγκρίνει».


Ανακύκλωση και επανάχρηση

Για τον Σωκράτη Φάμελλο, το μέλλον είναι η μετάβαση σε μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σύγχρονο, απαιτητικό, με διαλογή στην πηγή και αξιοποίηση του 50%, με ανακύκλωση και επανάχρηση αλλά και με σύγχρονες κεντρικές μονάδες.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, εντάσσεται πλέον και το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, με επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος για τους δημότες και εξασφαλίζοντας τις δυνατότητες των Δήμων να ανακυκλώνουν, να αξιοποιούν και να έχουν πόρους από τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. Πλέον, όπως είπε, το ΣΔΙΤ έχει δρομολογηθεί και με τη συνεργασία και την εγρήγορση όλων οι απαραίτητες διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018.

3 σχόλια:

  1. Εγώ από την χθεσινή διγλωσσία και τις διάφορες αρλούμπες πάντως δεν έβγαλα άκρη. Από την μία ο κύριος Φάμελος εκθείαζε το παράδειγμα του Δήμου Σπάρτης κι από την άλλη καλούσε τους Δήμους (και τον Δήμο Σπάρτης) να συνταχθεί με την κεντρική διαχείριση της ΣΔΙΤ. Από την μία έκαναν λόγο για την εγγυημένη ποσότητα στην ΤΕΡΝΑ κι από την άλλη για την υποχρέωση των Δήμων που απορρέει από το νέο νομικό πλαίσιο για επίτευξη στόχων ανακύκλωσης σε τοπικό επίπεδο της τάξεως του 60% με δικά τους μέσα και υποδομές!
    Και ρωτώ γιατί πραγματικά από χθες έχω μπερδευτεί εντελώς. Οι Δήμοι θα πληρώσουν για μέσα & υποδομές εντός των ορίων τους για την επίτευξη αυτού του 60% αλλά παράλληλα θα πληρώνουν και μεταφορικά και λοιπά έξοδα για την διαχείριση των απορριμμάτων στις μονάδες της ΤΕΡΝΑ; Επίσης εάν επιτυγχάνουν αυτό το 60% αυτομάτως δεν σημαίνει πως και η εγγυημένη ποσότητα θα πηγαίνει περίπατο; Άρα οι Δήμοι θα πληρώνουν μεταξύ των άλλων και αποζημίωση στην ΤΕΡΝΑ; Τότε τί νόημα έχει η ΣΔΙΤ; Μετά από επίμονη ερώτηση του Δήμαρχου Κορινθίων για το πώς θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στην σύμβαση η απάντηση Φάμελου ήταν πως ο εργολάβος θα κάνει τις αλλαγές στην σύμβαση μονομερώς (!!!). Ας μας διαφωτίσει κάποιος σχετικός με τα νομικά, έχει βάση κάτι τέτοιο αφότου έχει περάσει μάλιστα η Χ σύμβαση από το ελεγκτικό συνέδριο;
    Επικό το τρολλάρισμα φλαμπουράρη «εάν θέλετε βάζουμε και όρο 0 στην σύμβαση κι εάν τον επιτύχετε θα παύει αυτομάτως η λειτουργία της ΣΔΙΤ» χοχαχαχα έτσι απλά κι ο εργολάβος δεν θα ζητήσει ούτε αποζημίωση ούτε τίποτα.
    Επίσης ας μου λύσει κάποιος τις απορίες σχετικά με την τοποθέτηση του Δημάρχου Μεγαλόπολης. Ο Χωρέμης και η Θωκνία εγώ ξέρω ότι ζουν και βασιλεύουν ο Δήμαρχος ωστόσο τα συμπεριέλαβε στα χωριά που τα εξαφάνισαν από τον χάρτη οι δραστηριότητες της ΔΕΗ, τί από τα δύο συμβαίνει; Επίσης τί εννοούσε ο Δήμαρχος λέγοντας ας είναι ο Τριπόταμος το πρώτο χωριό στα 50 χρόνια των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην περιοχή για το οποίο θα γίνει μετεγκατάσταση; Οι υφιστάμενοι οικισμοί Μαραθούσας και Ψαθίου δεν αποτελούν προϊόν μετεγκατάστασης των χωριών Μαραθούσας και Ψαθίου τα οποία όντως εξαφανίστηκαν από τον χάρτη λόγο της επέκτασης των ορυχείων;
    Εγώ έχω χάσει την μπάλα ή ο Δήμαρχος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Δήμαρχος κάνει έργα σε χωριό φάντασμα "Παράταση προθεσμίας εκτέλεσης του έργου με τίτλο Αποκατάσταση υδραυλικών βλαβών δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Χωρέμη."!!!12-2-2108 χαχαχχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι μόνος του ο Παπαδόπουλος ρε παιδιά. Για να ξαναθυμηθούμε ποιοί παλιοί και νέοι τον πλαισιώνουν: Έχουμε και λέμε λοιπόν: κ. Τσιριγώτης Σπυρίδων, κ. Ιωάννης Φουσέκης, κ. Κωνσταντίνος Μιχόπουλος (και καλά, ανεξάρτητος), κ. Χρήστος Μανιάτης, κ. Δημήτριος Γιώτης, κ. Νικήτας Τζιούβελης, κ. Σταύρος Αθανασόπουλος, κ. Βασίλειος Χίνης, κ. Πολύβιος Κακκαβάς, κ. Δούκουρης Ανδρέας, κ. Γεώργιος Κουρέτας, κ. Παναγιώτης Βλασόγιαννης, κ. Μπάζιος Ιωάννης, κ. Αθανάσιος Δάρρας, κ. Σβερκούνος Ηλίας και κ. Γεώργιος Μαρκολιάς.
    Όλοι αυτοί οι κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ άμεσα από το λαό για να αναδειχθεί ο κ. Παπαδόπουλος Δήμαρχος. Όλοι αυτοί οι κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι φέρουν, εις ολόκληρον, την όποια ευθύνη για την αποτυχημένη πορεία του κ. Δημάρχου μας.
    Και φέρουν ισότιμα την ευθύνη, ανεξάρτητα από την εμπειρία ή απειρία που έχουν, γιατί οι μεν παλιοί ΩΦΕΙΛΑΝ να δώσουν τα φώτα τους στον κ. Δήμαρχο, οι δε νέοι ΩΦΕΙΛΑΝ να διαθέσουν το σφρίγος που τους δίνει το νεαρό της ηλικίας τους, για να δώσουν μια ώθηση προς τα εμπρός στο Δήμαρχό μας...
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ούτε οι μεν ούτε οι δε έκαναν κάτι τέτοιο... Ας ελπίσουμε ως κοινωνία να αλλάξουν τα πράγματα στο χρόνο που τους απομένει, για το καλό όλων μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή