Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης: " 250 μαθητές στο πένταθλο ! έβαλαν τα θεμέλια του θεσμού"

Ιστορία, παρόν και μέλλον, ανθρώπων και φύσης έργα, αθλητισμός και πολιτισμός συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Αρχαία Μεσσήνη με την παιδική ζωντάνια, αφήνοντας ένα μοναδικό αποτύπωμα στο χωροχρόνο. 
Η εκδήλωση αναβίωσης του αρχαίου πένταθλου που εμπνεύστηκε η Ολυμπιάδα Καλαμάτας και στήριξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η περιφερειακή ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και το Διάζωμα ξαναζωντάνεψαν στο Στάδιο και Γυμνάσιο μια μικρή Ολυμπιάδα, με τη συμμετοχή περίπου 250 μικρών μαθητών από τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Ηλεία, τη Λακωνία, την Κορινθία, αλλά και την Βηρυτό του Λιβάνου!

Το ξεχωριστό αυτό πρωινό ανάμεσα στο αθάνατο αρχαίο πνεύμα με τις επιβλητικές κιονοστοιχίες, το εντυπωσιακό ηρώο, τις άριστα διατηρημένες κερκίδες άρχισε με την παρέλαση των νεαρών αθλητών και αθλητών υπό το ρυθμό του τυμπάνου και την καθοδήγηση των ιερειών.
Το τελετουργικό περιλάμβανε στη συνέχεια την παράταξη των αγωνιζομένων ως εκπροσώπων της πόλης τους, την ανάγνωση του όρκου του αθλητή που δεσμεύεται να αγωνίζεται με ευγένεια, σεβασμό και ιπποτισμό για την πατρίδα και του κριτή που επικαλείται το αθλητικό ιδεώδες να φωτίζει τις σκέψεις και τις πράξεις του, αποδίδοντας δικαιοσύνη, μακριά από προσωπικές παρορμήσεις και υλικά δέλεαρ…

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τους εκπρόσωπους των διοργανωτών. Ο αντιδήμαρχος αθλητικών θεμάτων Δ. Μεσσήνης, Χρήστος Χριστόπουλος, τόνισε πώς ο σημαντικότατος και πιο καλοδιατηρημένος χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης λειτουργεί ως ενωτικό στοιχείο από το παρελθόν έως σήμερα, αποτελώντας τεράστια τιμή και υπερηφάνεια, αλλά και επιβάλλοντας την υποχρέωση στη δημοτική Αρχή να τον φροντίσει, να τον αναδείξει και να τον ξαναζωντανέψει, όπως συνέβη μέσα από τη χθεσινή εκδήλωση.
Τόνισε ακόμα ότι η αναβίωση του αρχαίου πένταθλου έδωσε την ευκαιρία να καλλιεργηθούν εκ νέου σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Πελοποννήσιους, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να ενώσουν όλοι τις προσπάθειές τους ώστε να καταστεί θεσμός.
Ο εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Σταμάτης Φριτζήλας, αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία του αρχαίου πεντάθλου που ήταν μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων περίπου από το 708 π.Χ. (18η Ολυμπιάδα), αλλά και σε άλλους σημαντικούς αγώνες της αρχαιότητας, όπως τα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Νέμεα, τα Λύκαια, τα Παναθήναια.
Ο κ. Φριτζήλας υπενθύμισε ότι το στεφάνι από κλαδί ελιάς ήταν το μοναδικό έπαθλο για τους νικητές (με αυτό βραβεύθηκαν και τα παιδιά που συμμετείχαν χθες), ενώ διαβεβαίωσε ότι μαζί με τους υπόλοιπους συνδιοργανωτές η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα στηρίξουν και στο μέλλον την εκδήλωση.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΒΕΓΑΣ Πελοποννήσου Κώστας Βινατσέλας τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός είναι άρρηκτα δεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό και αποτελεί το πιο δυναμικό μέσο για την καλλιέργεια, ιδιαίτερα στα παιδιά των αρχέγονων ιδανικών της φιλίας, του συναγωνισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Συνεχάρη ακόμα τους διοργανωτές και ιδιαίτερα την προπονήτρια της Ολυμπιάδας, Γιώτα Τσιάλα, ενώ ευχήθηκε η εκδήλωση να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη.
Η αντιπρόεδρος της Ολυμπιάδας, Τούλα Χατζηπαναγιώτου έκανε λόγο για έναν «υπέροχο χώρο που θα μας γεμίσει με την ενέργειά του» και ευχαρίστησε τους συλλόγους (Ολυμπιάδα, Μεσσηνιακός Γ.Σ., ΓΣ Ακρίτας, ΑΟ Μεγαλόπολης, ΓΣ Αρκαδίας, Σπαρτιατικός, Φιλαθλητικός, ΓΑΣ Σκάλας, Ποσειδών Λουτρακίου, Γυμναστική Ένωση Άργους και η Αθλητική Γυμναστική Ένωση Πύργου), τους αθλητές, τους εθελοντές, τους χορηγούς, τους συνδιοργανωτές και ιδιαίτερα την Περιφέρεια και την Αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη, που «πήρε στην πλάτη της διοργάνωση» τους Θέμελη-Μπένο «για την ώθηση που έδωσαν στην πραγματοποίησή της» και στην Γιώτα Τσιάλα «που είχε την υπέροχη ιδέα».

Την έναρξη των αγώνων κήρυξε στη συνέχεια η κα Αλειφέρη που πρόσθεσε σε σύντομη ομιλία της «Η Περιφέρεια αγκάλιασε την πρόταση με στόχο την άμεση βιωματική προβολή των αρχαίων αθλητικών αξιών, την ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης αθλητισμού και πολιτισμού. Θέλουμε κάθε χρόνο η εκδήλωση να γίνεται πόλος έλξης αθλητών διαφορετικών ηλικιών και εθνοτήτων με σκοπό την προαγωγή της αθλητικής παιδείας και του αθλητικού τουρισμού μέσα από την προβολή της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ο χώρος αναγεννιέται και αναπλάθεται, ζει μια δεύτερη ζωή στο παρόν. Συνεχίζει να δημιουργεί πολιτισμό» κατέληξε η Ελένη Αλειφέρη.

Χαιρετισμό απέστειλε ακόμα ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια και ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη, ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για ένα τρισδιάστατο δημιούργημα που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον, ζει μια δεύτερη ζωή που προοιωνίζεται αιώνια…

Το αγωνιστικό κομμάτι ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, με την παράλληλη διεξαγωγή εντός Σταδίου του μήκους άνευ φοράς και του ακοντισμού, πιο δίπλα της δισκοβολίας, περιμετρικά στον εξωτερικό χώρο του δρόμου 187 μ., στα οποία συμμετείχαν όλα τα παιδιά.
Και τέλος της πάλης που αναβίωσε εντός της παλαίστρας από τους αθλητές της εθνικής Κυριάκο και Αλέξανδρο Παπαδόπουλο και τους μικρούς παλαιστές Άγγελο Γεωργιόπουλο και Καλαπόθο Καλαποθάκη του τοπικού συλλόγου Αριστόδημος, οι οποίοι έδωσαν στην συνέχεια αγώνες επίδειξης μπροστά στους θεατές.
Η αυλαία έπεσε με την τελετή των απονομών και τη βεβαιότητα ότι η εκδήλωση θα επαναληφθεί πιο πλούσια και με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία του χρόνου.

Πηγή: tharossnews

1 σχόλιο:

  1. Έτσι,αφού κάποιοι κοιμούνται όρθιοι και ψηφίζουν κάποιους που κοιμούνται όρθιοι ή το παίζουν κοιμισμένοι δεκαετίες τώρα,αντί να γίνονται στο αρχ. θέατρο της Μεγαλόπολης αυτά γίνονται αλλού.Και πανηγυρίζουν αυτοί και οι αυλικοί τους κόλακες που έκαναν ένα μαραθώνιο στην πλατεία που το ανέφερε η ΕΡΤ λες και έτσι άνοιξε το αρχαίο θέατρο και αναστηλώθηκε.Ψηφίστε πρόβατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή