Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Παναγιώτης Λαμπρόπουλος: προτάσεις στο ΔΣ Μεγαλόπολης για τα ενεργειακά θέματα

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτη Λαμπρόπουλου στο Δ.Σ. Μεγαλόπολης για το ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης.

H λαϊκή συσπείρωση, τα ταξικά συνδικάτα, το ΚΚΕ χρόνια τώρα υπερασπιζόμαστε την συνέχιση της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γιατί πιστεύουμε ότι ο λιγνίτης μπορεί να συνεχίσει να δίνει ζωή στην περιοχή, ότι μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις με τη χρήση σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Άλλοι (Δημοτικές – Νομαρχιακές – Περιφερικές αρχές, εργοδοτικά συνδικάτα) έκαναν ημερίδες φιέστες για τη μεταλιγνιτική εποχή που τώρα το φάντασμά της πλανάται πάνω από τη Μεγαλόπολη.

Στης 15 Δεκέμβρη του 2015 το ΚΚΕ πραγματοποίησε στη Μεγαλόπολη νέα ημερίδα με θέμα την ενέργεια και δημοσιοποίησε τις θέσεις του και με συγκεκριμένα στοιχεία αποτιμήθηκαν οι συνέπειες στο Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης, στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή από την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με βασικά στοιχεία τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων, απώλεια εκατοντάδων θέσεων σταθερής εργασίας, οικονομικό μαρασμό στην περιοχή.

Το ενεργειακό τοπίο που διαμορφώθηκε στη χώρα στα πλαίσια της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, με ευθύνη των δυνάμεων της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων του Ευρωμονόδρομου σε Κεντρικό, Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο απειλεί άμεσα τη λιγνιτική παραγωγή.

Η ΔΕΗ Α.Ε. έχει μονάδες συνολικής εγκαταστημένης ισχύος πάνω από 17.500 MW και η παραγωγή της περιορίζεται στα 4.000 με 4.500 MW. Το μερίδιο παραγωγής του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης κυμαίνεται γύρω στα 600 MW. Μόνο η μονάδα φυσικού αερίου έχει δυνατότητα παραγωγής 900 και πλέων MW και είναι βέβαιο ότι στις δοσμένες συνθήκες θα υπολειτουργεί.

Όπως καταλαβαίνετε είναι θέμα χρόνου, αν δεν αντιδράσουμε σοβαρά, να παρθεί μια πολιτική απόφαση για το σταμάτημα της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Η μη αξιοποίηση από τη ΔΕΗ του κοιτάσματος Τριποτάμου, συνδέεται με αυτές τις εξελίξεις και με την κυρίαρχη πολιτική παράδοσης των λιγνιτών της χώρας, που είναι η δεύτερη στην Ευρώπη, στους ιδιώτες για να τα εκμεταλλευτούν, κυρίως αργότερα όταν θα ολοκληρωθεί ο χρόνος ζωής των σημερινών εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τα παρακάτω:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης εκφράζει την αντίθεσή του στην Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την παράδοση των αποθεμάτων λιγνίτη στους ιδιώτες.

· Στηρίζει τη λειτουργία των μονάδων 3 και 4 (300 MW η κάθε μια) του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης με πλήρες φορτίο.

· Στηρίζει την ανάπτυξη των ορυχείων και απαιτεί την άμεση λειτουργία ορυχείου στο κοίτασμα του Τριποτάμου.

· Στηρίζει την αξιοποίηση από τη ΔΕΗ των κοιτασμάτων λιγνίτη της Ευρύτερης Περιοχής Ασέας – Πελάνας κλπ που αντιστοιχούν σε 200.000.000 τόνους λιγνίτη Μεγαλόπολης.

· Απαιτεί την άμεση πρόσληψη τακτικού προσωπικού και αξιοποίηση της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για βελτιώσεις στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

· Να μην πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου