Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Πόλεμος στην Πελοπόν.νησο... Αυτά τα σκουπίδια ποιός θα τα πάρει;

Επεισοδιακή ήταν η κρίσιμη χθεσινή συνεδρίαση των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», μέχρι αργά χθες βράδυ, δεν είχε αποφασιστεί «τι θα γίνει με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο», την Περιφέρεια όπου δεν υπάρχει καμία υποδομή, ενώ οι ημερομηνίες για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων, μέσω κοινοτικών κονδυλίων, εκπνέουν.

Πλέον οι Δήμοι καλούνται να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο σενάρια:
Πρώτο: Την ανάθεση σε ιδιώτη της επένδυσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Δεύτερο: Τη δημιουργία μικρότερων αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων στην αρμοδιότητα των Δήμων.


Ωστόσο στην Πελοπόννησο έχει ξεσπάσει ένα μικροπολιτικός πόλεμος ανάμεσα σε δημάρχους και Περιφέρεια.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συναίνεση των δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ανάθεση μέσω ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη δείχνει να πέφτει στο κενό. Την πρόταση στηρίζει η Περιφέρεια και μικρότεροι Δήμοι, όμως υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από Δημάρχους μεγαλύτερων πόλεων.

Από τον Φεβρουάριο, που το υπουργείο Οικονομικών κατέληξε σε συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (υποψήφιο ανάδοχο του διαγωνισμού για την ανάθεση μέσω ΣΔΙΤ των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου) για κάποιες αλλαγές στον σχεδιασμό, ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί.
Η κυβέρνηση «επέστρεψε» στον ΦΟΔΣΑ (το συλλογικό όργανο των δήμων μιας περιφέρειας για τα σκουπίδια) την ευθύνη της αναθεώρησης του σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ).
Η εκπόνηση όμως ενός κοινού σχεδιασμού απαιτεί… συναίνεση, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι Κορίνθου, Τρίπολης και Σπάρτης δήλωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στη ΣΔΙΤ, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες να συναινέσουν.
Αντίθετα, πολλοί δήμαρχοι μικρότερων πληθυσμιακά περιοχών ζήτησαν να προχωρήσει άμεσα η υπογραφή της ΣΔΙΤ, με κεντρική απόφαση.

Πηγή: Autodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου