Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Μεγαλόπολη: Απάντηση της παράταξης Παπαδόπουλου στην παράταξη Μπούρα, σχετικά με το θέμα απορρίμματα

Τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας δελτίο τύπου της Δημοκρατικής Συνεργασίας, μνημείο ανακρίβειας με στόχο τον αποπροσανατολισμό των δημοτών.

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο κ. Μπούρας κατασκευάζει εχθρούς σε μία άνευ προηγουμένου επίδειξη «αποπροσανατολιστικών μεθοδεύσεων». Αυτή την φορά ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Αφού δεν κατάφερε επί 7 χρόνια να λύσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, παρότι υπήρχαν σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα, με δηλώσεις του το 2013 δήλωνε σύμφωνος με τον τότε σχεδιασμό που τώρα αρνείται. Χαρακτηριστικά στις 1-10-2013 στο Arcadia Portal δήλωνε για το έργο της ΤΕΡΝΑ ότι : ΄΄Η υλοποίηση του έργου διαχείρισης αποβλήτων έπρεπε να είχε γίνει χθες. Επίσης στις 3-10-2013 στα ΜΜΕ της Τρίπολης δήλωνε: ΄΄…..κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει σε ιδιώτη να διαχειριστεί την περιουσία του με όποιο τρόπο θέλει, αφού είναι πλέον γνωστό ότι η ΤΕΡΝΑ έχει κάνει προσύμφωνα με ιδιοκτήτες τόσο σε περιοχές του Δήμου Μεγαλόπολης όσο και στη Μεσσηνία΄΄. Δηλαδή δεν τον ενοχλούσε αν γινόταν στη Μεγαλόπολη το εργοστάσιο. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, λειτούργησαν ρεαλιστικά με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου. Το Δ.Σ. του ΦΟΣΔΑ στις 12-9-2017 με την απόφαση του να υπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. », έβαλε τέλος : - Στα σενάρια κατασκευής εργοστασίου απορριμμάτων στην Τ.Κ. Βελιγοστής. - Στα σχέδια όσων ήθελαν διαχρονικά τα ορυχεία της Μεγαλόπολης ως χώρο υποδοχής των σκουπιδιών της Πελοποννήσου και της Νοτίου Ελλάδος. - Σε όσους τους τελευταίους μήνες λογάριαζαν ότι θα φέρουν τα υπολείμματα της διαχείρισης των σκουπιδιών τους στα ορυχεία, ως εύκολη λύση. Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει τη κατασκευή τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) (Παλαιόχουνη, Οιχαλία, Σκάλα Λακωνίας). Επίσης ο νέος ΠΕΣΔΑ προβλέπει την μεταφορά του Δήμου Μεγαλόπολης από την 2η Διαχειριστική Ενότητα της Μεσσηνίας στην 1η Διαχειριστική Ενότητα της Αρκαδίας. Δηλ. ο Δήμος τα απορρίμματα του δεν θα τα μεταφέρει στην Οιχαλία όπως είχε αποφασιστεί το 2010 με αυξημένο κόστος μεταφοράς και κατ΄ επέκταση κόστος για τον Δήμο αλλά στην Παλαιόχουνη με πολύ μικρότερο κόστος μεταφοράς. Το τέλος διαχείρισης των απορριμμάτων για τους Δήμους θα ανέλθει μεσοσταθμικά στα 69,31€/ανα τόνο (χωρίς ΦΠΑ) σύμφωνα με επανειλημμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις που έχουν εκφραστεί πολλάκις από τους αρμόδιους Υπουργούς και έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Είναι αλήθεια ότι στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ειδικά η Μεγαλόπολη κινδύνευε τα τελευταία χρόνια από πάρα πολλά. Με την τελευταία απόφαση του ΦΟΔΣΑ οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι κίνδυνοι απομακρύνθηκαν κι αυτό δεν είναι λίγο… Ο ατεκμηρίωτος, αβάσιµος, καταγγελτικός λόγος για πολύ σοβαρά θέµατα και ευαίσθητους τοµείς δεν οδηγεί πουθενά. Αλήθεια ποια είναι η πρόταση της Δημοκρατικής Συνεργασίας και του κ. Μπούρα για το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων; Έστω και καθυστερημένα ας μας απαντήσει.

Όσον αφορά τα έγγραφα του Δήμου που αναφέρονται στην από 9-7-2014 Υπουργική Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» και στο Αρ. Πρωτ: 13982/02-10-2017 έγγραφό του γραφείου πρωτοκόλλου του Δήμου και που ενδεχομένως να δρομολόγησαν τις εξελίξεις για την χωροθέτηση του εργοστασίου Επεξεργασίας των απορριμμάτων, όσο πιο γρήγορα επιστραφούν στο αρχείο του Δήμου τόσο το καλύτερο. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπούρας και οι συνεργάτες του θεωρούν έγγραφα και αρχεία του δήμου ως ιδιοκτησία. Υπενθυμίζουμε το ¨ριφιφί¨ στην ταμειακή υπηρεσία του π. Δήμου Φαλαισίας το 2011, όταν ενεργοποιήθηκε ακόμα και ο συναγερμός.

Όσο για το δελτίο τύπου της Επόμενης Μέρας που αναμασά για άλλη μια φορά τα ίδια και τα ίδια που επαναλαμβάνει από το 2014 μόνο μια παρατήρηση: είναι τουλάχιστον κωμικό να μιλούν για δημοκρατία και σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, άνθρωποι που δεν κάνουν τίποτε άλλο τρία χρόνια από το να απαξιώνουν τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας και της Δημοτικής Αρχής. Είναι πραγματικά κωμικό στις σπάνιες εμφανίσεις τους αυτοί που τρία χρόνια είναι απόντες και άφαντοι από συμβούλια, από διεργασίες, από συναντήσεις, από παρεμβάσεις κοινωνικές, αυτοί που δεν έχουν εισηγηθεί το παραμικρό για ένα τοπικό θέμα, για ένα έργο, για μια πρωτοβουλία, για μια ομάδα πολιτών, για μια γειτονιά, που δεν έχουν συμμετάσχει και δεν έχουν βοηθήσει σε τίποτε, να εμφανίζονται σε κάθε μικροκομματική ευκαιρία ως τιμητές των πάντων. Ας μείνουν καλύτερα εκεί που τους έχει τοποθετήσει εδώ και πολύ καιρό ο απλός κόσμος της Μεγαλόπολης: στην πολιτική ανυποληψία και το περιθώριο.

Η Δημοτική Ενότητα θεωρεί ότι η όποια κριτική είναι όχι μόνο αποδεκτή αλλά και επιβεβλημένη. Άλλο αυτό, όμως, και άλλο η στείρα αντιπολιτευτική στάση που στόχο έχει τη δημιουργία εντυπώσεων και τίποτε άλλο. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. Η Δημοτική Αρχή, κάτω από δυσμενέστατες γενικές συνθήκες της χώρας, παλεύει καθημερινά με πλείστα προβλήματα. Ο ρόλος των μειοψηφιών δεν είναι να φέρουν προσκόμματα ώστε να καθυστερούν οι λύσεις.

9 σχόλια:

  1. βρε κομπογιαννίτες μας δουλευετε μέσ στα μάτια μας??? δεν είδατε την κόντρα παπαζαχαρια και νικολακου??? ή νικολακου λέει ότι ισχύει ή αρχική σύμβαση περιφέρειας και τέρμα. δεν το πειρατές χαμπαρι ή μας δουλευετε??? άσχετοι ή ψεύτες???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ριφιφι ε ; Ο γράφων και συντάκτης είναι ο Φαλαισίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Που ήσουν ρε παπαδοπουλε το 2011; Εσύ διάβαζες εφημερίδα στη Μαρίνα. Για ρώτησε τον φουσεκη τι εκρεμμοτητες άφησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τι συμφώνησε η Κυβέρνηση με την ανάδοχο εταιρεία στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, χωρίς τη συμμετοχή της Περιφέρειας, είναι δικό τους ζήτημα. Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη να υλοποιήσει αυτά ακριβώς που προβλέπει ο διεθνής διαγωνισμός, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το έργο δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιηθεί...".
    Τάδε έφη κα Νικολάκου, Αντιπεριφερειάρχου Πελοποννήσου, σε απάντηση του κ. Παπαζαχαρία, εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πελοποννήσου, σχετικά με το ύψος του κόστους του ΣΔΙΤ.
    Η κα Νικολάκου καλώς ... έφη όσα έφη και καλώς μιλά για κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνον αυτού...).
    Συμπέρασμα: Μόνον οι γραπτές συμφωνίες μένουν και όχι οι έωλες προφορικές υποσχέσεις, που σημαίνει ότι κάθε τόνος σκουπιδιών που θα δέχεται η ανάδοχος Εταιρεία θα εισπράττει από τους Δήμους 100€ περίπου (με ΦΠΑ), μέχρι τη συνολική ετήσια ποσότητα των 150.000 τόνων και για τους επόμενους 50.000 τόνους θα εισπράττει γύρω στα 37€ τον τόνο, εάν ποτέ ξεπεράσει τους 150.000€...
    ΣΔΙΤ σημαίνει, όπως και στους εθνικούς δρόμους, ότι ο ιδιώτης παίρνει τη δουλειά, κατασκευάζει το έργο με ξένα κόλλυβα (δάνεια Τραπεζών, Κρατική-Κοινοτική ενίσχυση) και γδέρνει τους πολίτες, για να αποπληρώσει τα ξένα κόλλυβα και να βάλει και στην παντελόνα...
    Τ Ι Π Ο Τ Α δεν είναι πλέον "δεδομένο". Όλα θα πληρώνονται: και αυτά που τρώμε και αυτά που ... κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα' κόλλυβα', είναι λεφτά πολιτών πάντα.. Δεν είναι οι προσωπικές περιουσιες τραπεζιτών, μεγαλοκατασκευαστωνκλπ.. Και οι κοινοτικές ενισχύσεις χρήμα των λαών τους έχουν μέσα. Τους πληρώνεις ποικιλοτροπως τους μεγάλους ομίλους κ πάλι στο τέλος τους πληρώνεις κι ακριβά..

      Διαγραφή
  5. Η τετραετία φεύγει
    Οι κλωτσιές έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρωτάω λοιπόν το κύριο δήμαρχο. Γιατί η Μεγαλόπολη και όχι το Άργος η Σπάρτη η Καλαμάτα; Διό κύριε κουτε υπάρχουν τα ορυχεία με αποτέλεσμα τα όποια απόβλητα που θα μείνουν θα πάνε εκεί. Όχι ρε βλάκες ότι θα υπάρξουν θέσεις εργασίες όχι όχι οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι παλιές καραβάνες θα ταξουν κ θεσούλες, μην βλέπεις αυτοί που οικογενειακως, μαζι με τις γυναίκες , η άλλους από σογια, βάλανε τα πολιτικά τους ατού παλιά, κ ούτε γάτα ούτε ζημια..γιατί κάποιων είναι γνωστή σε κοσμο η διαφάνεια για μονιμοποιησεις... Αλλιμονο σχεδόν, ο σε όποιον πήγαινε με το σταυρό στο χέρι.. Εκμεταλλευτηκαν καταστάσεις, όπωςπαντου, κι έφτιαχναν πελατειακους ψηφοθηρικους στρατους. Τώρα, όμως δεν είναι εποχές για πολλές δουλίτσες, καλά λεφτά, κ ψηφαλακια.. Οι απεξω αλλά κ μέσα, αναιξερετως, να τα σκέφτονται όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι, αλλά η πόλη κοιμάται.Πολιτες μακρυα από τα κοινα γενικώς, δυσοίωνο σημάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή