Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Νίκος Τόσκας για προσφυγικό: "Πρέπει να πιεστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει η Τουρκία να μην κάνει παιχνίδια"

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», στη διάρκεια της εκπομπής «Με θέση και υπογραφή», των δημοσιογράφων Αλεξάνδρας Χριστακάκη και Γιούλης Τσίγκα.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Να καλωσορίσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νίκο Τόσκα. Καλησπέρα σας κ. Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Καλησπέρα.

Δημοσιογράφος: Πάμε ευθέως στο ερώτημα, γιατί ούτως ή άλλως το προσφυγικό το κουβεντιάζουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εμείς επιλέξαμε αυτή τη συζήτηση σήμερα, γιατί ξεβράζονται νεκρά παιδιά. Θέλουμε, λοιπόν, να μας πείτε ευθέως κ. Τόσκα την απάντηση στο εξής ερώτημα, ένα ερώτημα που τέθηκε από ακτιβιστές, που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο φράχτη του Έβρου ζητώντας επί της ουσίας να υπάρχει άνοιγμα από τον Έβρο προς στους μετανάστες, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι, εκατομμύρια από ότι φαίνεται στην Τουρκία και αναζητούν μία δίοδο προς την Ευρώπη. Απέναντι στο αίτημα αυτό λοιπόν, υπήρχε μια απάντηση από τον κύριο Μουζάλα. Θέλουμε λοιπόν να μας πείτε ποια είναι η απάντηση της ελληνικής Πολιτείας; Ποια είναι η απάντηση των θεσμών, των ευρωπαϊκών, απέναντι σε αυτό το αίτημα, να ανοίξει μια ασφαλής δίοδος από τον Έβρο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Κοιτάξτε, το θέμα αν δεν το δούμε στο σύνολό του, αν δεν το δούμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και αν δεν το δούμε σε σχέση και με το τι κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, τι προτίθεται να συμφωνήσουν, ποιες είναι οι προθέσεις τους, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε συνολική εικόνα. Αν δούμε μόνο ένα κομμάτι της εικόνας, με το θέμα του φράχτη και το θέμα των ανθρώπων που πνίγονται και το θέμα των διαθέσεων της Τουρκίας και των βαλκανικών χωρών, θα πρέπει να τα δούμε μαζί.

Δημοσιογράφος: Ποιους εννοείτε, γιατί για παράδειγμα η Αυστρία ορθώνει τείχη, η Κροατία ορθώνει τείχη, η Ουγγαρία ορθώνει τείχη. Πάμε λοιπόν να δούμε τις βαλκανικές χώρες. Τι λοιπόν θα κάνουν τα Σκόπια; Τι θα κάνει η Βουλγαρία; Τι θα κάνει η Ρουμανία; Τι θα κάνει η Τουρκία; Αυτές είναι οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς αυτή τη στιγμή, με περίσσια υποκρισία οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και οι γειτονικές μας χώρες μιλούν όλοι για ανθρωπισμό, αλλά η χώρα μας αγκαλιάζει αυτή τη στιγμή τους πρόσφυγες και δέχεται το μεγάλο κύμα των προσφύγων. Δεν μπορούμε, όμως, εμείς να γίνουμε αποθήκη ψυχών και παραπάνω να βάζουν φίλτρα και να λένε περισσά λόγια, αλλά να κάνουν λίγες πράξεις. Θα είναι λάθος να ανοίξουμε εμείς τελείως από όλες τις μεριές όλες τις πόρτες και παραπάνω αυτοί να τις κλείσουν. Γι’ αυτό θα πρέπει να πιεστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει η Τουρκία να μην κάνει παιχνίδια και να κατευθύνει τους πρόσφυγες σε συγκεκριμένα σημεία. Γιατί δεν σας κινεί τη περιέργεια ότι έρχονται περισσότεροι απέναντι από τη Λέσβο και δεν έρχονται τόσοι πολλοί απέναντι από τη Σάμο, που είναι και κοντινότερη απόσταση; Ή αν θέλετε, το καλοκαίρι από τον Έβρο που στο μεγαλύτερο μέρος είναι στεγνός ο Έβρος το καλοκαίρι, ή έχει 20 πόντους νερό. Γιατί δεν μπαίνανε από εκεί;

Δημοσιογράφος: Αφού είναι ο φράχτης.

Δημοσιογράφος: Συγνώμη, συγνώμη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν είναι ο φράχτης. Δεν ξέρετε την περιοχή.

Δημοσιογράφος: Στον Έβρο και μάλιστα στην Ανδριανούπολη, όλο το καλοκαίρι λέγαμε ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί προς τα βάθη της Τουρκίας δηλαδή φτάνουν εκεί απλά δεν περνάνε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι από τις ελληνικές Αρχές.

Δημοσιογράφος: Όχι από τις ελληνικές, μα εννοείται αφού λέμε από την Ανδριανούπολη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επειδή άκουσα ότι είναι ο φράχτης στον Έβρο, ο φράχτης στον Έβρο είναι στα χερσαία σύνορα, έχω κάνει 9 χρόνια σε αυτή την περιοχή, είναι στα χερσαία σύνορα σε απόσταση 12 χιλιομέτρων. Στα υπόλοιπα 110 χιλιόμετρα δεν υπάρχει φράχτης και το ποτάμι το καλοκαίρι είναι σχεδόν στεγνό. Επομένως, δεν είδαμε ροές από εκεί προσφύγων.

Δημοσιογράφος: Ισχύει λοιπόν ότι οι λαθρέμποροι, οι διακινητές ή κάποια άλλη πολιτική κατεύθυνση τους οδηγεί ή τους ωθεί σε συγκεκριμένους δρόμους που ακολουθούν για να φτάσουν στην Ευρώπη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα είναι προφανές αυτό το πράγμα και υπάρχει κι εκμετάλλευση και υπάρχουνε και όλα αυτά, από τα οποία υποφέρουν οι πρόσφυγες. Η λύση είναι μία. Η λύση είναι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαϊκές χώρες και να υπάρξει μετεγκατάσταση κατευθείαν από την χώρα, η οποία τους υποδέχεται μαζικά, δηλαδή από την Τουρκία κατευθείαν στις χώρες αυτές ώστε και να μη ταλαιπωρούνται και να μην κινδυνεύουν και να μην γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης.

Δημοσιογράφος: Και να υποθέσω ότι αυτό το αίτημα θα τεθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη συνάντηση που έχει οριστεί μετά το τηλεφωνικό ραντεβού, που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νταβούτογλου. Δηλαδή αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συνάντησης και της συζήτησης.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εκτιμώ ναι, γιατί ξέρετε δεν είναι μόνο θέμα, πρόταση δική μας είναι και του Γιούνκερ πρόταση αυτή. Και είναι και η κοινή λογική. Ξέρετε να αποφύγουν άνθρωποι να πηγαίνουν με τα πόδια από τα Συριακά ή τα Ιρακινά σύνορα με την Τουρκία μέχρι το Βερολίνο.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα είμαι ο Φωτιάδης ο Αποστόλης. Είμαι δημοσιογράφος. Μπορώ να σας κάνω μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση; Υπάρχει μια πληροφορία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί ένα έκτακτο κονδύλι, ώστε να διαμορφωθούν οι υποδομές στον Έβρο, του κέντρου πρώτης υποδοχής σε Hot Spot γιατί προφανώς έχει στο μυαλό της ότι όταν η πίεση η κοινωνική ασκηθεί πάρα πολύ, πιθανόν να χρειαστεί να συνδιαλέγει μαζί σας για να ανοίξει μία ασφαλής διέλευση. Υπάρχει αυτή η διαδικασία μπορείτε να την επιβεβαιώσετε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν το ξέρω εγώ βέβαια είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ασχολείται κύρια με αυτά τα θέματα, εγώ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο και είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τον κ. Μουζάλα, επομένως μου φαίνεται λίγο περίεργο. Όμως κοιτάξτε να δείτε, ποια είναι η επιδίωξη των ξένων, ποια είναι η δική μας η επιδίωξη των Ευρωπαίων όταν λέω ξένων, είναι να υπάρξουν πολλά φίλτρα, πολλές καθυστερήσεις, ώστε να φτάνουν, να φτάνει λίγος αριθμός σε αυτούς. Εμείς θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να μην κινδυνεύουν, τους αγκαλιάζουμε ήδη με ότι μπορούμε προσφέρουμε ότι μπορούμε σε συνθήκες ξέρετε τι δυνατότητες έχει χώρα μας και πως υποφέρουν και ο λαός μας και οι μηχανισμοί όμως, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Δημοσιογράφος: Ως εναλλακτική λύση εξετάζεται καθόλου όχι εσείς με «ε» εξετάζεται με «αι» συνολικά από την Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μπουν πλοία της γραμμής να είναι τουλάχιστον ασφαλής η μεταφορά αυτών των ανθρώπων;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν τρία πλοία αυτή τη στιγμή…

Δημοσιογράφος:
Από τα τουρκικά παράλια..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Από τα τουρκικά παράλια που πάνε προς την Ευρώπη λέτε έτσι; Αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί ακριβώς αυτοί οι τρόποι μετεγκατάστασης είτε με πλοία, είτε με αεροπλάνα θα μπορούσαν να εξεταστούν και είναι οι ασφαλείς τρόποι μεταφοράς.

Δημοσιογράφος: Θα είναι αίτημα στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογο του;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχω συζητήσει, είναι θέματα του κ. Μουζάλα, σε ό,τι με αφορά στο θέμα της αστυνόμευσης, στο θέμα της υποστήριξης της μεταναστευτικής πολιτικής, εμείς παρέχουμε όσο κόσμο μπορούμε όσα μηχανήματα μπορούμε και ότι άλλη υποστήριξη μπορούμε να παράξουμε για την βοήθεια αυτών των ανθρώπων.

Δημοσιογράφος: Έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής τον κ. Γιώργο Κρίκο; Από την Λέσβο, γιατί θα μας πει και ο κ. Κρίκος; Κατά πόσο ο στρατός η ΕΜΑΚ κ.λπ. θα μπορούσαν να βοηθήσουν γιατί δεν είναι παρούσες επί της ουσίας στα νησιά για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
Αυτή την στιγμή που μιλάμε, από ό,τι με έχουν πληροφορήσει υπάρχουν μηχανήματα του στρατού τα οποία διευθετούν το χώρο για να κάνουμε καλύτερες τις εγκαταστάσεις στην Μόρια και όλος ο κρατικός μηχανισμός με ότι μπορεί διευκολύνει την κατάσταση. Η τραγωδία είναι τραγωδία, είναι φοβερή αυτή η κατάσταση και δεν μπορεί να συνεχιστεί αλλά δεν μπορεί και οι Κεντροευρωπαίοι να κλείνουν τα μάτια τους και να υποκρίνονται. Ξέρετε προσπαθούν να γυρίσουν στη λογική του Δουβλίνου 2, ότι όλη την ευθύνη την έχει η πρώτη χώρα υποδοχής. Αυτό είναι άδικο και είναι πέρα από κάθε λογική.

Δημοσιογράφος: Ο Σουλτς έρχεται αύριο και πάλι στην Αθήνα. Το έχουμε κάνει Κολιάτσου- Παγκράτι. Αναρωτιέμαι ποιο είναι το αίτημα που τίθεται μετ’ επιτάσεως από την πλευρά των Ευρωπαίων προς την ελληνική πλευρά. Προφανώς για να είναι οι επισκέψεις σε τόσο συχνό επίπεδο σημαίνει ότι κάτι ζητούν οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα περισσότερο παρά από την Ιταλία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα ακριβώς. Ξέρετε, λένε οι Γερμανοί για παράδειγμα, έχουν περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Οι 500.000 λένε ήρθαν από εμάς, οι άλλοι 500 από πού πέρασαν; Άρα δεν είναι μόνο η Ελλάδα το ζήτημα. Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε σε δύσκολες συνθήκες, ζητούν αυτοί να καθυστερήσουμε τη ροή, εμείς προσπαθούμε να δώσουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους αλλά δεν μπορούμε να απορροφήσουμε μόνοι μας όλο το βάρος του προβλήματος και αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους και δεν μπορούμε να καθυστερούμε για πάντα αυτούς τους ανθρώπους.

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά όσον αφορά την εταιρική σχέση και μετά τα Χριστούγεννα λόγω της πολύ μεγάλης πίεσης θα παίξει το αρνητικό σενάριο που είναι να κλείσουν τα σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους για το τι θα γίνει, έχει σχέδιο η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση από εκεί και πέρα, τους εγκλωβισμένους πληθυσμούς

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μπορεί μόνο μια χώρα να αντιμετωπίσει όλο το πρόβλημα. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να κλείσουν τα σύνορα και τεχνικά, αν θέλετε, δεν γίνεται, αλλά ξέρετε, η προσφυγιά πάει παντού. Επομένως, δεν μπορεί να κρατηθούν αυτά τα μεγάλα ρεύματα ούτε από φράχτες της Κεντρικής Ευρώπης ούτε από απαγορευτικές διατάξεις. Επομένως καλό είναι όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη να κάτσουμε κάτω και να δούμε αναλογικά πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ή να εξυπηρετήσουμε το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου