Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η κορινθιακή γαστρονομία στην άλλη μεριά του Ατλαντικού

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν το εγχείρημα της Ladolea ενδιαφέρον, αρχής γενομένης από το ότι εμπνευστές του είναι δυο αδέλφια που δεν έχουν ακόμη πατήσει τα 30.

Ο Θάνος και ο Πάνος Κλουτσινιώτης αποφάσισαν να ασχοληθούν με το ελαιόλαδο χάρη σε μια επίσκεψη στον τόπο καταγωγής τους, το χωριό Μελίσσι στην Κορινθία, και το έκαναν με όραμα. 

Εστίασαν σε δύο τοπικές ποικιλίες, συνεργάστηκαν με ειδικούς για να διερευνήσουν πώς μπορούσαν να διασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε όλα τα στάδια της ελαιοποίησης, και αναζήτησαν μια συσκευασία που να προστατεύει το περιεχόμενο ενώ παράλληλα απηχεί κάτι από τις καταβολές του.

To Ladolea στο μαύρο δοχείο βγαίνει από τη Μεγαρίτικη ποικιλία και ελαιόδεντρα που φύονται σε ορεινές περιοχές της Κορινθίας, ενώ το Ladolea στο λευκό δοχείο από την ποικιλία Κουτσουρελιά ή Πατρινιά και παραθαλάσσιους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας.

Το πρώτο έχει πιο έντονο το πικρό και το πικάντικο στοιχείο, το δεύτερο πιο ντελικάτα αρώματα και πιο γλυκιά επίγευση. Η συγκομιδή και για τα δύο πραγματοποιείται όσο ο καρπός είναι ακόμη πράσινος, ώστε να αναδεικνύονται κατάλληλα τα φυσικά αρώματα του λαδιού και να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο οι ευεργετικές για τον οργανισμό πολυφαινόλες.
«Έχουμε άμεση συνεργασία με επιλεγμένους παραγωγούς, τους οποίους υποστηρίζουμε με εκπαιδευτικά σεμινάρια», εξηγεί ο Πάνος, που ως Χημικός Μηχανικός ασχολείται με το κομμάτι της παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου. «Εκείνοι ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια του ελαιοκάρπου, κι εμείς με τη διαχείρισή του και την ποιοτική ελαιοποίηση στο ελαιοτριβείο».
Με σπουδές οικονομικών, ο Θάνος έχει επωμιστεί την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης. 
«Εκτός από την Ελλάδα, τα προϊόντα Ladolea διατίθενται σε delicatessen, concept stores και boutique hotels σε χώρες της Ευρώπης –Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο– και στην Αμερική», λέει. «Στους μελλοντικούς μας στόχους είναι να εισχωρήσουμε σε περισσότερες χώρες του κόσμου και να εδραιωθούμε στις σχετικές αγορές».
Εκτός από τη δημιουργία ειδικής συσκευασίας refill, για να μπορεί να γεμίζει κανείς εκ νέου το χειροποίητο πήλινο δοχείο με την ανάλογη ποικιλία Ladolea, οι αδελφοί Κλουτσινιώτη διερευνούν ήδη τις δυνατότητες επέκτασης σε μία ακόμη ποικιλία ελαιόλαδου και άλλα σχετικά προϊόντα.

Το ενδιαφέρον τους στρέφεται επίσης στην ευρύτερη προβολή και ανάπτυξη της περιοχής της Κορινθίας, γι' αυτό συμμετέχουν στο Δίκτυο Νέων Επιχειρηματιών Κορινθίας, ή Corinthian Cluster. 
«Το Corinthian Cluster επιχειρεί να ενώσει την τοπική γαστρονομία με τον πολιτισμό και τον τουρισμό της εποχής, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία κορινθιακή εικόνα», λέει ο Πάνος.
«Όσον αφορά στη γαστρονομία, συμμετέχουν επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα όπως σαλιγκάρια, μέλι, βιολογική σταφίδα, ξύδι, πετιμέζι, Goji Berries, πάστα ελιάς και κριτσίνια. Όσον αφορά στους άλλους δύο πυλώνες, συμμετέχουν ιδιαίτερα ξενοδοχεία που οργανώνουν βιωματικές δράσεις στην περιοχή, και τοπικές ομάδες πολιτισμού».
isthmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου