Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Λυκόσουρα: "Η πρώτη πόλη που κτίστηκε στον κόσμο"/ Το ακατέργαστο τουριστικό διαμάντι της Μεγαλόπολης...

Η περιοχή της Μεγαλόπολης έχει κάτι  ΜΟΝΑΔΙΚΟ
στον κόσμο!!! 
Διαθέτει την Λυκόσουρα,  
κατά Παυσανία,
"την πρώτη πόλη του κόσμου"
Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να  κάνει την περιοχή πόλο παγκόσμιας τουριστικής προβολής
Συνδυαζόμενο δε, με τα ευρήματα  στο Ίσιωμα Καρυών με χαυλιόδοντες ελεφάντων (2.000.000 έως 10.000 ετών)
η Μεγαλόπολη δύναται να διεκδικήσει δυναμικότατα στο μέλλον 
 το αρχαίο της όνομα"ΜΕΓΑΛΗ  ΠΟΛΗ"!!!!


---------------------------------------------------
Η ιερή κορυφή του Λυκαίου Όρους αποτελεί την κορυφή ενός αρχαιολογικού τριγώνου, του οποίου οι άλλες δύο κορυφές είναι οι αρχαιότητες της Λυκοσούρας και ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχαία Λυκόσουρα θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Aρκαδίας και όπως αναφέρει και ο Παυσανίας στα «Aρκαδικά» ήταν η πρώτη πόλη που κτίστηκε στον κόσμο σε ηπειρωτική γη και σε νησιά, η πρώτη πόλη που αντίκρυσε ο ήλιος.
Oι κάτοικοι της πόλης αυτής έδωσαν τα πρώτα φώτα στους υπόλοιπους ανθρώπους για το πώς κτίζεται και οχυρώνεται μία πόλη.
 Ιδρύθηκε από τον Λυκάονα, που ήταν ο γενάρχης των Aρκάδων και ήταν έδρα των βασιλιάδων της Aρκαδίας.

Ηταν ονομαστή για το ιερό της Δέσποινας, κόρης του Ποσειδώνα και της Δήμητρας. Ηταν ναός του 4ου π.Χ. αιώνα, δωρικού ρυθμού με πρόναο και σηκό. Σ’ αυτόν υπήρχε ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Δαμοφώντα του Μεσσήνιου, σύμπλεγμα της Δήμητρας, της Δέσποινας, της Άρτεμης και του Άνυτου, κομμάτια του οποίου υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο της Λυκόσουρας, ενώ η βάση του αγάλματος διατηρείται στο εσωτερικό του ναού. Εκτός απ’ αυτόν το ναό, υπήρχαν και ναοί της Aθηνάς, του Πάνα, καθώς και άλλα οικοδομήματα (κρήνες, δεξαμενή νερού, μακρά στοά, Μέγαρο), όπως φάνηκε στις ανασκαφές που έκανε η Αρχαιολογική Εταιρεία.

5 σχόλια:

  1. Κυρία Δημητρακοπούλου, ποιός ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό και τις αρχαιότητες? το ενδιαφέρον ΟΛΩΝ των διατελεσάντων μέχρι σήμερα τοπικών αρχόντων είχε επικεντρωθεί στην ψηφοθηρική μικροπολιτική και στη ρουσφετολογία μέσω του ιδρύματος που ονομαζόταν ΔΕΗ. Και τώρα που μας τελείωσε κλαίνε και ολοφύρονται που χάνουν την παράγκα τους. Για ρωτήστε τους ξέρουν που είναι οι αρχαιότητες, έχουν πάει ποτέ? Και τι έχουν κάνει για την ανάδειξή τους. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρης Μαστραγγελοπουλος18 Μαΐου 2021 στις 3:03 μ.μ.

    Ο Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Λυκοσουρα θα έπρεπε να είναι στην πρώτη προτεραιότητα των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για τις σχολικές εκδρομες και συγχρόνως να γίνετε και μια ενημερώσει από τους εκπαιδευτικούς στους μαθητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτος και κυρίαρχος υπεύθυνος θεσμικός φορέας για την κατάντια της Αρχαίας Λυκόσουρας είναι το, κατ' ευφημισμό, Υπουργείο Πολιτισμού. Διαχρονικά και διακομματικά, επιδεικνύει μια παντελή, εγκληματική ουσιαστικά, αδιαφορία έναντι των Αρχαιοτήτων της περιοχής μας.
    Το κακό είναι ότι σε αυτόν τον τόπο δεν έχουμε συνειδητοποιήσει αυτή την αλήθεια, και δυστυχώς, αντί να συγκροτήσουμε συμπαγές μέτωπο απέναντι στους, κατά τα άλλα, επιστήμονες-αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού, ρίχνουμε το "ανάθεμα" στον εκάστοτε Δήμαρχο της Μεγαλόπολης!
    Με αυτόν το τρόπο, που βολεύει απόλυτα τους ουσιαστικούς υπεύθυνους, συντηρείται καλά ένα "πεδίο" αντιπαράθεσης μεταξύ ημών, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα.
    Θα πρότεινα λοιπόν, στην εποχή των social media που η νεολαία μας τα χειρίζεται άψογα, να πάρει η ίδια την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα τέτοιο "μέτωπο" το οποίο θα αναδείξει το μείζον πρόβλημα της απαξίωσης κυρίως της Αρχαίας Λυκόσουρας, του Θεάτρου Μεγαλόπολης αλλά και άλλων αρχαιοτήτων του τόπου, ώστε να πιεστεί η Πολιτεία να πάρει μέτρα.
    Μια καλή ψηφιακή πλατφόρμα άμεσα μπορεί να αναδείξει αυτά τα προβλήματα παντού! Στους Ομογενείς μας, όπου γης, στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κοκ, ώστε να γίνει, για άλλη μια φορά, "ρόμπα" το Ελληνικό Κράτος.
    Δε μπορεί να απαιτούμε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τη Μεγάλη Βρετανία και να είμαστε, ως Κράτος, ανίκανοι να προστατεύσουμε όσα δεν μας έχουν πάρει στην Εσπερία...
    Πέραν τούτου, συμφωνώ με το σχολιαστή (3:03) ότι το οικείο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων του τόπου μας πρέπει να λάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όλα φταίει η αόριστη έννοια του κράτους και η επίσης αόριστη έννοια του υπουργείου. Ο Έλληνας ψηφοφόρος που πάει στην κάλπη με γνώμονα το κόμμα και το ρουσφέτι που προσδοκά να αποκομίσει για να βολέψει την πάρτη του, δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη. Οι διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα καταλαμβάνονται από ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ και από άτομα που αυτοί υποδεικνύουν.
      Όλοι στην Ε.Ε. έχουν μάθει πλέον πολύ καλά τι κουμάσι είναι ο νεοελληναράς γι' αυτό και δεν μας παίρνει κανείς στα σοβαρά. Θα ασχοληθούν οι της Ε.Ε. με τους καραγκιόζηδες που ΕΚΛΕΓΟΥΝ οι Έλληνες ψηφοφόροι. Αυτό είναι 100% εσωτερικό σου ζήτημα αγαπητέ. Εάν θες πραγματικά να αλλάξει κάτι τότε κοίτα να αλλάξεις εσύ νοοτροπία, τόσο απλά.
      Από εκεί και πέρα πριν φτάσεις στην κορυφή των υπουργείων καλό είναι να ανατρέξεις λίγο στην βασική έννοια της ιεραρχίας. Η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να γνωρίζει λεπτομερώς τα ζητήματα της Χ περιοχής. Γι' αυτό υπάρχουν λοιπόν οι κατά τόπους αρμόδιες εφορείες αρχαιοτήτων και οι τοπικές αρχές. Όταν αυτές είναι ανύπαρκτες έχεις τα αντίστοιχα αποτελέσματα όπως συμβαίνει με την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης.
      Κάνεις τις συγκρίσεις και βγάζεις συμπεράσματα. Βλέπεις από την μία το διαχρονικό και τεράστιο έργο που καταγράφουν οι εφορείες αρχαιοτήτων Λάρισας, Κιλκίς καθώς και τις διεκδίκησες των εκεί τοπικών αρχών.
      Μετά ρίχνεις μια ματιά στο ανύπαρκτο έργο της εφορείας αρχαιοτήτων Αρκαδίας με τους παντελώς απαξιωμένους αρχαιολογικούς χώρους και μοναδική (άξια αναφοράς) δράση την ανακαίνιση του μουσείου της Τεγέας και καταλαβαίνεις τί πήγε στραβά. Ρίχνεις μια ματιά μετά και στις διεκδικήσεις των τοπικών αρχών της Μεγαλόπολης που θέτουν ως προτεραιότητα την δημιουργία φυλακών (την οποία βαπτίζουν κι αναπτυξιακή δράση και σκάσει στα γέλια ολόκληρη η Ευρώπη) και καταλαβαίνεις τί νοοτροπίες κουβαλάει η τοπική κοινωνία. Ρουσφετολογία και δημοσιουπαλληλίκι!
      Και τί ακριβώς θα γίνει εάν η δασκάλα πει στο σχολείο για τις αρχαιότητες και το παιδί πάει μετά στο σπίτι για να λάβει το μάθημα από το "δάσκαλο" μπαμπά και την "δασκάλα" μαμά του για το πώς να μάθει να πορεύεται έρποντας και γλύφοντας βολεύοντας την πάρτη του;

      Διαγραφή
    2. Έχεις απόλυτο δίκαιο, η μεγάλη ευθύνη ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και κυρίως στους τοπικούς εφόρους Αρχαιοτήτων που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για τις αρχαιότητες της περιοχής μας. Ευθύνη όμως έχουν και οι άλλοι θεσμικοί φορείς που δε φρόντισαν να υπάρχει μια οδική σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων και διέθεσαν το λιγνιτόσημο στις μάντρες στα βουνά και στα λαγκάδια.

      Διαγραφή