Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Που θα μπει το mega-φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη;;;;Ζητείται απάντηση...

Ντόρο προκάλεσε το πρόσφατο ρεπορτάζ του energypress για την πρόθεση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να καταθέσει αίτημα για το 1 GW του mega-φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης στον επόμενο κύκλο της ΡΑΕ. 

Φίλοι αναγνώστες από τη Μεγαλόπολη που επικοινώνησαν μαζί μας, μας εξέφρασαν μια απορία, που από μια πρώτη ματιά μοιάζει εύλογη: 
«Που ακριβώς θα χωρέσει το πάρκο; 
Υπάρχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμη η απαιτούμενη έκταση; 
Κι αν πρόκειται το πάρκο να αναπτυχθεί στα εδάφη των ορυχείων, πότε θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των εδαφών, για την οποία χρειάζονται πολλά χρόνια»; 
Φανταζόμαστε, βέβαια, ότι η ΔΕΗ θα έχει απάντηση και το έργο δε θα καταλήξει σαν τα άλλα μεγαλεπήβολα από τα παλιά, που έμειναν στα χαρτιά…

3 σχόλια:

  1. Επανέρχομαι γιατί δεν είναι μόνο το χωροταξικό που χρίζει πειστικών απαντήσεων αλλά και το οικονομικό.
    Το περιβόητο φωτοβολταϊκό πάρκο που ποτέ δεν έγινε (για οικονομικούς λόγους όπως μαρτυρούν οι ίδιες οι δημοσιοποιημένες ετήσιες εκθέσεις της θυγατρικής Αρκαδικός ήλιος Α.Ε) στον χώρο της εξωτερικής απόθεσης στο Ψαθί, ήταν της τάξεως των 50MW και το αρχικό κόστος του υπολογιζόταν στα 105 εκατομμύρια ευρώ.
    Το φωτοβολταϊκό πάρκο του 1GW είναι 20 φορές το πάρκο των 50MW που δεν έγινε ποτέ. Ας φτιάξει ο καθένας την εικόνα στο μυαλό του για να καταλάβει για τι μεγέθη μιλάμε.
    Αλλά όπως στο προηγούμενο άρθρο έτσι κι εδώ θα πάρω ως δεδομένο το υπεραισιόδοξο κι εκτός πραγματικότητας σενάριο με το κόστος να ανέρχεται σε 1€/W. To 1MW = 1.000.000 Watt, το 1GW = 1.000MW συνεπώς το 1GW αντιστοιχεί σε 1 δις Watt κοινώς 1δις ευρώ.
    Η επένδυση τους 1 δις για την λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 κατά τα 2/3 βασίζεται σε δανεισμό και μάλιστα εξωτερικό, προερχόμενο εκ Γερμανίας. Το έτος 2020 η παραπαίουσα ΔΕΗ που πνίγεται στα χρέη (πάντα κατά τις δηλώσεις της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου) πού βρήκε τα 3 δις ευρώ (είπαμε υπεραισιόδοξο κι εκτός πραγματικότητας νούμερο) για να κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα 1GW στην Μεγαλόπολη και 2 GW στην Δυτική Μακεδονία;
    Απάντηση, δεν τα βρήκε γιατί δεν υπάρχουν. Και τα παραμύθια περί κατασκευής τους απλά θα μείνουν στην λήψη εγκρίσεων από την ΡΑΕ όπως έχει μείνει 10 χρόνια τώρα το φωτοβολταϊκό των "μόλις" 50MW (που έλαβε την έγκριση κι εκεί έμεινε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραμύθια παντού για μικρά χαζά παιδιά, έτσι μας θεωρούν όλους εμάς και εμείς τους το επιτρέπουμε! Αν δεν ξεσηκωθούμε, έχουμε τελειώσει και πάρτε το χαμπάρι! Όλη η περιοχή είναι τελειωμένη αλλά ο Δήμος στον κόσμο τους: αύριο κάνει Τσικνοπέμπτη, μετά καρναβάλι, αλλά έργα μηδέν. Δεν κινείται ΤΙΠΟΤΑ πουθενά, επτά μήνες στην εξουσία μόνο τα σκουπίδια αδειάζουν από τους κάδους! Μεγαλεία! Καληνύχτα, πατριώτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουν κολλήσει όλοι με τη ΔΕΗ και δεν κάνουν τίποτε άλλο από συμβούλια και προτάσεις για τη μεταλιγνιτική εποχή! Που δεν πρόκειται να υπάρξει γιατί η Μεγαλόπολη σβήνει! Για δείτε πόσο μαγαζιά έχουν κλείσει, πόσες υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί στην Τρίπολη! Υποδομές μηδέν! Οι αρχαιότητες εγκαταλελειμμένες στα γουρούνια και στα γιδοπρόβατα! Οι καμένες λάμπες έχουν βυθίσει στα σκοτάδια ολόκληρες συνοικίες της πόλης, άσε πια τι γίνεται στα χωριά, εκεί έχουν να δουν κάποιο έργο εδώ και χρόνια! Τι γίνεται με τις παιδικές χαρές; Ανύπαρκτες! Με το δωρεάν διαδίκτυο; Καλά, λέμε και κανέναν ανέκδοτο να περνάει η ώρα! Ανίκανοι, αυτό είναι! Και ολίγιστοι, γιατί δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα βασικά! Έρχονται τραγικές μέρες για τη Μεγαλόπολη και δεν υπάρχει κάποιος οραματιστής να μπει μπροστά! Τι κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή