Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Στέλιος Πέτσας: "Αυτά προτείνονται για Μεγαλόπολη και Δ. Μακεδονία, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης"

Στέλιος Πέτσας για την απολιγνιτοποίηση:
"Η ώρα της αλήθειας έφτασε» – 
«Είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, με σχέδιο και αλληλεγγύη"
«Αντιφατική, υποκριτική και αλλοπρόσαλλη η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ»

Η ώρα της αλήθειας όμως έφτασε. Ας αποφασίσουν: 
Με το λιγνίτη, ή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Με ό,τι καταστρέφει τον πλανήτη, ή με ό,τι εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του; Μπροστά, ή πίσω; Εμείς πάμε μπροστά. Καταρτίζουμε ήδη Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης που θα αξιοποιήσει πόρους ύψους 3,7 έως 4,4 δις. ευρώ. Θα καλύψει επιλέξιμες δαπάνες για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς (αγροτικό, μεταποιητικό και υπηρεσίες), θα ενισχύσει δράσεις έρευνας και τεχνολογίας, επανεκπαίδευσης εργαζομένων και φυσικά projects ενεργειακής αναβάθμισης και ΑΠΕ», δήλωσε ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν:
-Η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
-Η δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύση απορριμμάτων.
-Η εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η..
-Η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των λιγνιτωρυχείων, ως δραστηριότητα-«γέφυρα», ιδίως για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους.
-Η ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου-τηλεθέρμανση.
-Η διατήρηση του εκπτωτικού τιμολογίου της Δ.Ε.Η. για τις λιγνιτικές περιοχές.
-Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων και φοροαπαλλαγών σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού.
-Η αναβάθμιση του ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ίδιος προσέθεσε πως η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το βήμα του Ο.Η.Ε. Τόνισε, επίσης, πως συγκροτήθηκε Διυπουργική Επιτροπή που ασχολείται με το θέμα., στην πρώτη συνεδρίαση της οποίας, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε προς την Κοινοτική Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira πως: «Η Ελλάδα βγαίνει στην πρώτη γραμμή, με έργα και όχι με λόγια και απαιτούμε την ανάλογη ευρωπαϊκή στήριξη για να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση».

Τέλος, όπως κατέληξε ο κ. Πέτσας, το ζήτημα της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή έθεσε ο Πρωθυπουργός και στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για άμεση πρόσβαση της χώρας στο Ταμείο της Δίκαιης Μετάβασης, το Just Transition Fund.

1 σχόλιο:

  1. Δώστε κι άλλο σανό στα ζώα, τον καταπίνουν αμάσητο! Δεν έχουν καταλάβει οι Μεγαλοπολίτες τι έρχεται και γι' αυτό το ε΄χουν δει χαλαρά! Γεμάτες οι καφετέριες της πλατείας! Μαζευτείτε λίγο, παιδιά, σας αφορά το θέμα, είναι το μέλλον σας ή την έχετε βρει την κατάσταση από αλλού; Γιατί η πόλη μας και η περιοχή μας, δεν έχουν μέλλον με όσα αποφασίζονται ή μήπως νομίζετε κάτι άλλο; Ξυπνάτε, βρε, πόσα ακόμα ψέματα θα σας πουν; Σας έχουν φλομώσει στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και σεις δεν έχετε πάρει είδηση τι παίζει! Είναι ήδη αργά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή