Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Μεγαλόπολη και πώληση ΔΕΗ . Καιρός να ανασυντάξουμε δυνάμεις...

Παραλάβαμε και δημοσιεύουμε 
τις σκέψεις
ενός συμπολίτη μας, 
σχετικά με την επικείμενη πώληση 
της ΔΕΗ 
και στη Μεγαλόπολη
--------------------------------------------
Η επικείμενη πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων της Μεγαλόπολης της Δ.Ε.Η. Α.Ε. αποτελεί ουσιαστικά και το τέλος της παρουσίας αυτής τη πάλαι ποτέ μεγάλης δημόσιας επιχείρησης, στον τόπο μας. 

Με εξαίρεση τη Μονάδα V που παραμένει στην ιδιοκτησία της, αμφίβολο για πόσο κι αυτή, το όνομα "ΔΕΗ" με όποια σημασία είχε και έχει για την κοινωνία της Μεγαλόπολης, παύει να υπάρχει, μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια.

Δεν είναι λίγα αυτά τα χρόνια. Η "ΔΕΗ" είτε ως δημόσια επιχείρηση με κοινωφελή χαρακτήρα είτε ως μερικώς ιδιωτική επιχείρηση, ήταν το καμάρι της περιοχής μας και το σημείο αναφορά μας. Ήταν, εν τέλει, το brandname μας.
Υπό αυτή την έννοια, η μεταβίβαση (επιεικής όρος) των περιουσιακών στοιχείων της στη Μεγαλόπολη σε αμιγώς ιδιωτικά συμφέροντα, δεν έχει μόνον οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά και ψυχολογικές/υπαρξιακές στο κοινωνικό "είναι" της περιοχής.
Εάν αναλογιστούμε και το γεγονός αυτό συμπίπτει με την έντονη πλέον παρουσία της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης και στην τοπική οικονομία, τότε μπορεί να γίνει κατανοητό το ψυχολογικό βάρος που φέρει αυτή η εξέλιξη.

Η αδυναμία, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, αυτής της κοινωνίας να μεταβάλλει αυτή την εξέλιξη, παρά τους λεονταρισμούς των άμεσα και έμμεσα θεσμικών φορέων της (Συνδικαλιστικές οργανώσεις, Δημοτική Αρχή, Εκκλησία κοκ) και η συνειδητοποίησή της, είναι αναπόφευκτο να μη δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας, που μπορεί να οδηγήσει και στην πεποίθηση ότι και σε άλλες αντίστοιχες αρνητικές εξελίξεις (π.χ. ΧΥΤΕΑ, σκουπίδια κοκ) δε θα μπορεί να τις αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα την πλήρη παραίτησή της από τη διεκδίκηση, εν τέλει, ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να μην επικρατήσει αυτή η πεποίθηση. 
Από την επόμενη ημέρα της υφαρπαγής, ουσιαστικά, της ΔΕΗ Μεγαλόπολης από αλλότρια συμφέροντα, πρέπει να υπάρξει ανασύνταξη δυνάμεων, με στόχο την προστασία του τόπου από τις ενδεχόμενες απειλές από αυτή την εξέλιξη, κυρίως σε ό,τι αφορά στο φυσικό περιβάλλον μας, τις οποίες βεβαίως παραβλέπουμε όσο είναι η ΔΕΗ... 
Κοντολογίς, πρέπει να τους "ταράξουμε στη νομιμότητα"!. 
Δόξα τω Θεώ, υπάρχει ένα πλούσιο νομικό οπλοστάσιο, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία της υγείας μας και κυρίως των νεότερων γενιών.
Αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει άμεσα γνωστό στους νέους ιδιοκτήτες. 
Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή.

Η ανασύνταξη δυνάμεων, βεβαίως, πρέπει να έχει και ένα δεύτερο στόχο
τη σοβαρή διαμόρφωση ενός σχεδίου αντιστροφής της υφιστάμενης κατάστασης, σε οικονομικό/αναπτυξιακό επίπεδο, πέρα από ό,τι σήμαινε ΔΕΗ, και μακρυά από τις λογικές που καθορίζουν επί χρόνια τα "συνεταιράκια από το 1994".

5 σχόλια:

  1. "Να τους ταράξουμε στην νομιμότητα" έχετε απόλυτο δίκιο
    Ύψιστο εργαλείο επιβίωσης και άμυνας των κοινωνιών ενάντια σε όσους επιβουλεύονται τα δικαιώματά μας
    Όμως το πρόβλημα σταθερά ανυπέρβλητο
    Πάμε σε ερωτήσεις - απαντήσεις
    --Ποιος θα απαιτήσει την εφαρμογή της νομιμότητας;
    -- Οι θερμικά αρμόδιοι φορείς με κεντρικό για τις τοπικές κοινωνίες τον εκάστοτε Δήμο
    -- Τι πρέπει να έχει ο εκάστοτε Δήμος για να ασκήσει αυτήν την δυνατότητά του αποτελεσματικά και απρόσκοπτα;
    -- Εκλεγμένους με καθαρή αδέσμευτη και μη χειραγωγούμενη (για όποιες αιτίες)
    διοίκηση
    Συμπέρασμα:
    αν η Μεγαλόπολη θέλει να έχει "μια θέση στον ήλιο" στο μετά την ΔΕΗ μέλλον της, καλείται αυτές τις δημοτικές εκλογές να ψηφίσει με αντίστοιχα μη χειραγωγούμενα κριτήρια, από μικρές ή μεγαλύτερες αγκυλώσεις
    Διαφορετικά.... "όπως στρώσει θα κοιμηθεί"
    και αυτήν την φορά δεν υπάρχει πλέον χρόνος για λάθη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δημοτική αρχή Μεγαλόπολης έχει πάρει πολύ συγκεκριμένη απόφαση, να παραδώσει την διοίκηση του Δήμου στο Υπουργείο αν προχωρήσει η πώληση των μονάδων. Αν λοιπόν οι 27 εκλεγμένοι σύμβουλοι μας το εννοούν αυτό , τότε πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης.

    Για να μην ξεχνιόμαστε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα καλό! Μια πλάκα έκαναν.. αμέσως να το πάρεις κι εσύ της μετρητής. Εδώ στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Τρίπολη, Σταθάκης και Παναγιωτάκης στις τοποθετήσεις τους μιλούσαν για την πώληση ως κάτι το δεδομένο (κι έτσι είναι, χθες παράλληλα με την κατάθεση του νομοσχεδίου βγήκε και μία αντίστοιχη έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής) και ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης στον κόσμο του δήλωνε πως για τον Δήμο δεν υφίσταται ζήτημα πώλησης. Συνεπώς μην περιμένεις να παραδώσουν την διοίκηση του Δήμου. Θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πώλησης, θα αναλάβει ο νέος ιδιοκτήτης κι αυτοί ακόμη θα δηλώνουν πως δεν υφίσταται ζήτημα πώλησης και πως υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα (τους οποίους όμως δεν μας τους λένε για να μην τους κλέψουμε τις λαμπρές ιδέες).
      Πέρα από την πλάκα υπάρχει νομικό πλαίσιο, κανόνες και Σύνταγμα. Οι δηλώσεις περί παραιτήσεων είναι ξεκάθαρα λαϊκίστικες σαχλαμάρες και τίποτε περισσότερο. Καμία παραίτηση δεν είναι ικανή να διακόψει τις διαδικασίες πώλησης ούτε προσωρινά. Ακόμη κι αν δεχτούμε πως θα ήταν ικανή να διακόψει τις διαδικασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (που δεν υπάρχει περίπτωση), δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό σε επίπεδο κομισιόν και αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

      Διαγραφή
  3. Η Μεγαλόπολη βρίσκεται μπροστά στην πύλη των μεταβολών. Το θέμα λοιπόν είναι με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε, όταν έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας απέναντι στην παρούσα Δημοτική Αρχή και τις αντιπολιτεύσεις. Αφού έχουν χάσει κάθε ιδιαίτερο βάρος που θα μπορούσαν να έχουν , δεν παρουσιάζουν καν την πρέπουσα ενότητα και ομοψυχία που είναι αναγκαία στις καταστάσεις αυτές.
    Σε μια τέτοια κατάσταση τη λύση θα τη δώσουν νομοτελειακά νέα μυαλά, άφθαρτα, με όραμα που θα μπορέσουν να μας εμπνεύσουν και να ανυψώσουν το ηθικό μας ότι τίποτα δεν εχει τελειώσει και μπορούμε ακόμα να αλλάξουμε τα πράγματα και φυσικά να μας βγάλουν από μέσα μας το φόβο, που έχει καταντήσει ο χειρότερος εχθρός μας.
    Τα πάντα , όσο άσχημα και αν έχουν πάει, μπορούν να αλλάξουν, αρκεί εμείς, οι απλοί πολίτες να ενεργοποιηθούμε και να αναδείξουμε τις δυνάμεις και τις ηγεσίες που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της πορείας της Μεγαλόπολης, για να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το βάρος της ευθύνης αυτών των εξελίξεων το φέρουμε όλοι μας, αγαπητοί και αγαπητές.Η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ αποφασίστηκε με το Νόμο 4336/2015 (Τρίτο Μνημόνιο), που ψηφίστηκε από το σύνολο των τότε Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στις 14 Αυγούστου 2015...Δηλαδή, αυτό το Νόμο τον ψήφισαν και ο κ. Κωνσταντινόπουλος και ο κ. Βλάσης, πλην του κου Ζαχαριά που αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ (είχε φιλότιμο)...
    Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, λίγες μόλις ημέρες από την ψήφιση αυτού του Νόμου, 5.195 ψηφοφόροι του Δήμου Μεγαλόπολης, από τους συνολικά 7.275 που ψήφισαν εγκύρως, προτίμησαν αυτά τα τρία κόμματα! Δηλαδή, ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, ενέκριναν αυτές τις εξελίξεις. Γιατί εάν δεν το έκαναν συνειδητά, τότε είναι Μ Α Κ Α Κ Ε Σ!
    Δε μας φταίει κανένας Παπαδόπουλος, κανένας Μπούρας, κανένας Γεωργακόπουλος και οι λοιποί... Για άλλα πράγματα μπορούν να κριθούν, αλλά ΔΕΝ έβγαλαν αυτοί τους Κωνσταντινόπουλους και τους Βλάσηδες...Όπως, δε μπορούμε να διαμαρτυρόμαστε για τα σκουπίδια που πάνε να τα φέρουν στη γειτονιά μας, γιατί αυτός που πάει να τα φέρει (Τατούλης), ψηφίστηκε ΔΙΣ πανηγυρικά από τους Μεγαλοπολίτες!
    Ας κοιταχτούμε λίγο στον καθρέπτη μας λοιπόν και να αναρωτηθούμε λίγο ποιός φταίει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή