Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται φωτοβολταϊκό πάρκο 50 MW. στη Μεγαλόπολη

Έχει  δρομολογηθεί  μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο στη Μεγαλόπολη, που θα έχει συνολική ισχύ 50 MW.
Η παραγωγή του υπολογίζεται ότι θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 28.000 νοικοκυριών, που αντιπροσωπεύουν το 42% του πρώην νομού Αρκαδίας.

Επίσης:
Ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, θα κατασκευαστεί σε έκταση των παλιών ορυχείων της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή Εορδαίας και Κοζάνης, η οποία προβλέπεται να εξελιχθεί στο σημαντικότερο κέντρο παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα.

Εχει ήδη ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των νέων εγκαταστάσεων, που αποτελεί και την πιο χρονοβόρα διαδικασία, ενώ η επένδυση θα επανενταχθεί στο πρόγραμμα fast track, μέσω του οποίου θα καλυφθεί ο προϋπολογισμός των αναγκαίων έργων που θα αγγίξει τα 180 εκατ. ευρώ.

Η νέα εγκατάσταση θα εξασφαλίσει ισχύ 200 MW και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, κατά τη φάση της κατασκευής και της λειτουργίας της.

Η συμφωνία για την «πράσινη» επένδυση υπογράφηκε χθες από τους επικεφαλής της Enterprise Greece Χρήστο Στάικο και Ηλία Αθανασίου, καθώς και τον Ηλία Μοναχολιά, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία και θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου μέσω της θυγατρικής της «Ηλιακό Βέλος».
Είναι το πιο σημαντικό βήμα για την κάλυψη του 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ώς το 2030, που επιβάλλει η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε.

Και στα νησιά
Η Ελλάδα, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, δίνει έμφαση στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας που θα αξιοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει ήδη οκτώ ιδιαίτερα αποδοτικά φωτοβολταϊκά πάρκα, με συνολικά εγκατεστημένη ισχύ 700 KW, που λειτουργούν σε τρία νησιά (Κρήτη, Κύθνο και Σίφνο), από τα οποία αυτό της Κύθνου λειτούργησε το 1983 και ήταν το πρώτο στην Ευρώπη.

Πριν από λίγες ημέρες, η θυγατρική της ΔΕΗ υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δανειακή σύμβαση ύψους 85 εκατ. ευρώ, με την οποία πρώτη φορά θα χρηματοδοτηθούν 18 έργα τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κατασκευή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 μήνες και η ένταξή τους στο σύστημα θα αυξήσει την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κατά 90 MW.

Αφορά τη δημιουργία μικρών αιολικών πάρκων σε νησιά (Κεφαλλονιά, Χίο, Λέσβο,
Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο και Ψαρά), καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.

Προβλέπεται επίσης να εκσυγχρονιστούν υφιστάμενα αιολικά πάρκα που λειτουργούν περισσότερα από 25 χρόνια, καθώς δύο υδροηλεκτρικά που βρίσκονται στον Λούρο στην περιοχή της Αρτας και στο Βέρμιο στη Βόρεια Ελλάδα.

Νέοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα κατασκευαστούν στις περιοχές Σμοκόβου και Μακρυχωρίου στην κεντρική Ελλάδα.

Με χρονικό ορίζοντα το 2020, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ετοιμάζει άλλο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό που θα αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλίσει 240 MW, με αξιοποίηση και άλλων ανανεώσιμων πηγών, όπως η γεωθερμία και η βιομάζα.

Ακολουθώντας τα βήματα της μητρικής ΔΕΗ, ετοιμάζει κινήσεις εξωστρέφειας σε συνεργασία με εταιρείες ΑΠΕ από Αλβανία, Κόσοβο και Ουκρανία.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

13 σχόλια:

  1. Στην Μεγαλόπολη δεν έρχεται τίποτα.
    Η κυρία Τζαναβάρα είτε έλαβε λανθασμένες πληροφορίες είτε δεν κατάλαβε αυτά ακριβώς που της είπαν. Είχε δρομολογηθεί φωτοβολταϊκό στην Μεγαλόπολη, είχαν τρέξει όλες οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων, είχε συσταθεί η θυγατρική της ΔΕΗ (η οποία υπάρχει ακόμη, Αρκαδικός ήλιος ένα Α.Ε), είχαν τρέξει ακόμη και οι διαγωνιστικές διαδικασίες οι οποίες τελικά απέβησαν άκαρπες αφού μόνο μία εταιρεία είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον υποβάλλοντας προσφορά κι αυτή μόνο για το ένα εκ των δύο πάρκων. Έκτοτε υπάρχει μόνο στα χαρτιά.
    Προφανώς όλα τα παραπάνω εντάσσονται στον όρο δρομολόγηση. Από εκεί και πέρα καμία νεότερη εξέλιξη δεν έχει υπάρξει, καμία διαδικασία ένταξης του έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, τίποτα. Εδώ η ίδια η ΔΕΗ δεν ξέρει ακόμη τι θα μείνει τελικά στα χέρια της και τι όχι στην Μεγαλόπολη θα δρομολογούσε και νέα επενδυτικά πλάνα; Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της υπ’ αριθμόν 3374/27.08.2012 απόφασης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου (να τα λέμε κι αυτά) με την οποία χαρακτηρίστηκαν ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας εκτάσεις στην θέση Μεγάλες Λάκκες Μεγαλόπολης (εκεί που υποτίθεται θα κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ).
    Το μόνο σίγουρο είναι πως με μηδέν χρηματοδότηση, επενδυτικά κεφάλαια κτλ. δεν έρχεται τίποτα και για την Αρκαδικός ήλιος δεν υπάρχει τίποτε νεότερο.

    Υ.Γ. Ο κύριος Ηλίας Μοναχολιάς δεν έχει αναφέρει ποτέ & πουθενά την Μεγαλόπολη στον έναν χρόνο που είναι Διευθύνοντας Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ε κάτι λέει κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ. Στασινόπουλε
      είναι πάντα χαρά και τιμή για εμάς να διαβάζουμε τις τοποθετήσεις σας
      Το άρθρο δημοσιεύτηκε 30-1-2018 με υπογραφή της συγκεκριμένης συντάκτριας
      https://www.efsyn.gr/arthro/prasini-ependysi-200-mw-stin-kozani
      Μας εξέπληξε και εμάς.... όμως επειδή πολλά συμβαίνουν ΕΔΩ που τα μαθαίνουμε από ΑΛΛΟΥ, (όπως είναι δυστυχώς γνωστό πλέον) το δημοσιεύσαμε προς ενημέρωση...

      Διαγραφή
  2. Ολοκληρο το αρθρο μιλάει για αλλες περιοχες. Ο τιτλος οτι ερχεται παρκο στη Μεγαλόπολη πως προκυπτει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τίτλος που αφορά την Μεγαλόπολη δόθηκε για σημείο αναφοράς στα όσα αναφέρονται για την Μεγαλόπολη

      Διαγραφή
  3. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ , ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟ , ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟ , ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΤΟΤΕ , ΔΙΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΜΠΟΥΡΑΣ . ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΕΚΜΠΕΜΠΕΙ ΡΙΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οτιδήποτε πάει να γίνει στην Μεγαλόπολη οι ίδιοι πάντα άνθρωποι βρίσκουν το βήμα τους εδώ , πάντα αντιδρούν και δεν θέλουν τίποτα, το ένα μολύνει το άλλο βλάπτει , πάντα κάποια δικαιολογία. Δεν μας είπαν όμως ποτέ μια πρόταση.Να βγουν και να πουν: Προτείνουμε να γίνει αυτό το πράγμα ,η τάδε επένδυση, θα φέρει τόσες θέσεις εργασίας και θα προσφέρει. Πάντα μηδενισμός , όλα αρνητικά. Μόνο κόντρα . Και η πόλη χάνεται. Και ο μεγαλόπολη φμ πάντα μπροστάρης σε όλα αυτά. Μια πρόταση ρε παιδιά!!!! τίποτα!!!

      Διαγραφή
    2. Παρόλο που έχουν περάσει χρόνια... θα υπενθυμίσω:
      1) για την ραδιενέργεια τα επικαλέστηκαν επιστήμονες (εγώ δήλωσα αδαής περί τούτου)
      2) είχα όμως σαφή θέση ως κάτοικος...
      "ΝΑΙ στο φωτοβολταϊκό, ΟΧΙ στη συγκεκριμένη θέση"
      διότι
      το οικολογικό πάρκο αποτελούσε δέσμευση στην τότε ΜΠΕ της ΔΕΗ, όχι να μπουν φωτοβολταϊκά, αλλά για λιμνούλες, πάπιες και γήπεδα (9.000.000 ευρώ που τα γλύτωσε...) αφού ποτέ δεν έγινε πράξη
      και ούτε και κάτιάλλο αναπλήρωσε την συγκεκριμένη δέσμευση της απέναντι στη Μεγαλόπολη....
      Φ/Β υποστήριξα έπρεπε να βάλει η ΔΕΗ στα 40.000 στρέμματα (όπως κάνει τώρα στην Κοζάνη),
      που τελικά πάνε σήμερα υπέρ βωμών και εστιών, ενώ αν τότε είχαν χρησιμοποιηθεί θα ήταν 2πλό το όφελος για εμάς
      και Φ/Β και περιουσία μας η περιοχή από τα 40.000 στρέμματα που θα είχε χρησιμοποιηθεί και όχι προίκα τώρα στους επερχόμενους αγοραστές...
      Αλλά το διαίρει και βασίλευε (τσιριγωτομπουρικός πόλεμος) και τότε και τώρα τρώει τα σωθικά της Μεγαλόπολης
      Γ. Δημητρακοπούλου

      Διαγραφή
    3. Το Φ/Β είναι καλύτερα που δεν έγινε, γιατί θα καιγόμασταν. Στη θέση του αναμένεται από τότε να γίνει το ΣΥΜΠΑΓΕΣ δάσος...χι, χι...

      Διαγραφή
    4. ΚΥΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΕΝΘΥΜΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ. ΛΥΠΑΜΑΙ .... ΕΚΑΝΕΣ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΜΠΟΜΠΕΣ. ΔΙΟΤΙ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ Ο ΜΠΟΥΡΑΣ ΠΡΩΤΟΝ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΑΙΡΝΕΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗ ΤΡΙΓΩΤΗ ΗΣΟΥΝ ΤΡΙΡΙΓΩΤΑΛΙΜΠΑΝ ..... ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΑ..... ΟΣΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΒΕΣ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΞΑΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ............... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ΤΟΔΕΙΞΕ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΣΑΣ..........

      Διαγραφή
    5. κ. ανώνυμε...
      εσείς δεν ενθυμείστε καλά και συνεχίζετε την ίδια τακτική και σήμερα
      "αν η Δημητρακοπούλου δεν συμφωνεί με την πρόταση του Α τότε είναι ταγμένη με τον Β"
      Μόνιμη θέση μου ήταν:
      ΝΑΙ στα φωτοβολταϊκά, ΟΧΙ στο οικολογικό πάρκο!!!!
      Για του λόγου το αληθές σας θυμίζω:
      http://megalopoli-fm.blogspot.gr/2008/12/blog-post_29.aspx
      http://megalopoli-fm.blogspot.gr/2010/07/blog-post_3898.html
      http://megalopoli-fm.blogspot.gr/2009/05/blog-post_2779.aspx
      φωτο του πανό (Φ/Β ΟΧΙ στην θέση αυτή!!!!)
      http://beneas13.blogspot.gr/2008/12/blog-post_21.html
      φωτοβολαταϊκά ΝΑΙ, Οχι στο οικολογικό Πάρκο!!!!
      http://megalopoli-fm.blogspot.gr/2009/10/blog-post_31.aspx

      Αυτά για να θυμηθείτε καλλίτερα....
      αν και όταν κάποιος είναι ταγμένος σε χαρακώματα, φοβάμαι ότι βλέπει μόνο ότι τον βολεύει....
      Γ. Δημητρακοπούλου

      Διαγραφή
    6. Όσον αφορά για τις εμπαθείς επιθέσεις περί αποτυχίας και διαφημίσεων τι να σας πω....
      Λυπάμαι πολύ...
      Ζήτω ο Γκέμπελ....
      Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι στη Μεγαλόπολη που συνεχίζουν αυτήν την αιματοβαμένη τακτική, (θα το ματαπώ...) διαίρει και βασίλευε
      Γ. Δημητρακοπούλου

      Διαγραφή
    7. ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ 2018 - 6:16 μ.μ.
      ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΑ ΑΠΌΒΛΗΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ?

      Διαγραφή
    8. Τι έγινε βρε λαλίστατε Ανώνυμος1 Φεβρουαρίου 2018 - 6:16 μ.μ. κατάπιες την γλώσσα σου?Για πες μας τελικά και τα ΧΥΤΕΑ είναι επένδυση για την Μεγαλόπολη?

      Διαγραφή