Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΑΗΣ Μεγαλόπολης - ΙV Μονάδα ανανέωσε" άδεια κατοχής και διάθεσης ραδιενεργών πηγών"

Προ 2 ημερών δημοσιεύσαμε επιστολή αναγνώστη με τίτλο:
ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ (στην ΔΕΗ) ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ;

Με έκπληξή μας παραλάβαμε σήμερα και άλλη  επιστολή από άλλον αναγνώστη μας,
με την επισήμανση...
(ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΩΒΟ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ...)
όπου μας ενημερώνει ότι:

Η ΔΕΗ (ΑΗΣ Μεγαλόπολης -  ΙV Μονάδα)
ανανέωσε "άδεια κατοχής και διάθεσης ραδιενεργών πηγών"
ισχύος από 5/12/2016  έως 31-10-2018

Όπως θα δείτε
---οι επί τόπου μετρήσεις ραδιενέργειας είναι "χαμηλότερες των επιτρεπόμενων ορίων για τον πληθυσμό"
--- ορίζεται συγκεκριμένος εργαζόμενος ως υπεύθυνος εποπτείας
---περιγράφονται ακριβώς οι ραδιενεργές πηγές










9 σχόλια:

  1. Για ακόμη μια φορά διαβάζουμε μια παραπληροφόρηση και μια δημοσίευση που δεν έχει μπει στον κόπο ο διαχειριστής του ιστολογίου να τσεκάρει.
    Το έγγραφο που δημοσιεύετε δεν έχει καμία σχέση με το άρθρο και με την φωτογραφία.Οι ραδιενεργές πηγές που αναφέρονται και έχουν πάρει άδεια δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την φωτογραφία και την αποθήκη στα άγονα που είναι αυτό που δείχνετε.
    Σαςέστειλε κάποιος κάτι, εσείς χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο το βγάζετε και το αναπαράγετε. Ο ορισμός της παραπληροφόρησης και της κατινιάς.
    Ελπίζω τώρα να κάνετε ένα τηλέφωνο , να βρείτε το λάθος και να το παραδεχθείτε.
    Αν δεν μπορείτε να κάνετε τα αυτονότητα , αφήστε το μην γράφετε ότι σας κατέβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζουμε ότι τα γραφόμενα είναι σαφή....
    Δημοσιεύσαμε αυτό και πήραμε την εξής απαντητική επιστολή (αναγράφοντας και την επισήμανσή της)
    τα mail ΟΛΑ στην διάθεση του καθενός!!!!
    Τι έχει σχέση με τι δεν το γνωρίζουμε γιαυτό και δεν εκφέρουμε άποψη...
    Η δουλειά του blog είναι να δημοσιεύει ότι οι πολίτες καταθέτουν
    Η δουλειά των ιθυνόντων είναι να απαντούν και να ενημερώνουν υπεύθυνα
    (και όταν θεωρούν να διαψεύδουν υπεύθυνα...)
    και η δουλειά των "καλοθελητάδων" είναι να κράζουν ανώνυμα και ενίοτε ανεύθυνα
    Στο blog του ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ fm ΟΛΟΙ χωρούν
    Καλοδεχούμενοι..... όλοι κρινόμαστε στο δημόσιο λόγο και έτσι πρέπει στις δημοκρατίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το να κάνει κάποιος ένα λάθος είναι ανθρώπινο και θεμιτό. Αλλά να κάνετε λάθος, να σας το επισημαίνουν και εσείς ούτε να το ψάχνετε, ούτε να απαντάτε επί του θέμτος , αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
    Αν δεν το έχετε καταλάβει είσαστε ΜΜΕ και οφείλετε να τηρείται κάποια δεοντολογία.
    Εκτός και αν έχει δίκιο ο πρώτος σχολιαστής, αν το κάνετε επίτηδες και με δόλο.
    Βγάλατε ένα χαρτί στον αέρα που έχει μέσα και ονόματα εργαζομένων.Αυτό το χαρτί λοιπόν δεν έχει καμία σχέση με το θέμα από πάνω. Σας το επισημαίνουν και όχι μόνο δεν κάνετε αποκατάσταση της αλήθειας αλλά σφυρίζετε αδιάφορα και με ύφος 1000 καρδιναλίων. Γουστάρετε να πετάτε την λάσπη στον ανεμιστήρα, σας αρέσει πολύ. Σοβαρευτείτε λίγο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλλον εσείς συνεχίζετε με την λάσπη στον ανεμιστήρα
    Βλέπετε πουθενά στην ανάρτησή μας διασύνδεση των 2 θεμάτων;
    Βλέπετε πουθενά οποιαδήποτε θέση ή άποψή μας για κάτι που δηλώσαμε αδαείς;
    Όσον αφορά για την τακτική σας να "μαλώνετε" εμάς για τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και μάλιστα τι μας λέτε;
    ότι έπρεπε για να αναρτήσουμε το λινκ της αρμόδιας υπηρεσίας, να προβούμε σε αλλοιώσεις ή αποκρύψεις στοιχείων ή ονομάτων;
    Σοβαρευτείτε λίγο....
    Εσείς έτσι θα κάνατε ενημέρωση (εάν ....λέμε εάν είχατε blog;)
    Με σεβασμό θα αναθεωρήσουμε οτιδήποτε επιβεβαιωθεί στις αναρτήσεις μας ανακριβές
    Στην προκειμένη περίπτωση εάν επικαλείστε το έγγραφο της Επιτροπής ως τέτοιο παρακαλούμε να μας αποστείλετε τα στοιχεία σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλετε να μας τρελάνετε τελείως; Ρωτάτε αν βλέπουμε πουθενά διασύνδεση στην ανάρτηση σας των 2 θεμάτων!!! Την στιγμή που στο κείμενο αναφέρεται σαφέστατα:
      "Προ 2 ημερών δημοσιεύσαμε επιστολή αναγνώστη με τίτλο:ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ (στην ΔΕΗ) ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ; Με έκπληξή μας παραλάβαμε σήμερα και άλλη επιστολή από άλλον αναγνώστη μας, με την επισήμανση...(ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΩΒΟ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ...) όπου μας ενημερώνει ότι:
      Η ΔΕΗ (ΑΗΣ Μεγαλόπολης και ΙV Μονάδα) ανανέωσε "άδεια κατοχής και διάθεσης ραδιενεργών πηγών" ισχύος από 5/12/2016 έως 31-10-2018 "

      Αν τώρα από αυτό το κείμενο σας εσείς δεν βλέπετε καμία σχέση και καμία διασύνδεση των 2 θεμάτων , τότε σίγουρα θέλετε να μας τρελάνετε!! Είναι σαφέσταση η διασύνδεση των 2 θεμάτων και επ αυτού όλα τα τα σχόλια μας. Ελπίζω μετά από 3 επισημάνσεις να αποφασίσετε να ασχοληθείτε λίγο με αυτά που σας αναφέρω και να δείτε ότι κακώς έχετε συνδέσει τα 2 θέματα. Δώστε λίγο βάση, δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά και καθόμαστε να σας "την πούμε".
      Ειλικρινά πίστευα ότι θα έχετε την δυνατότητα να αντιληφθείτε τι σας λέμε!!

      Διαγραφή
  5. Ο Γιωργάκης Παπανδρέου για δύο πράγματα θα μείνει στην Ιστορία, τα οποία έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε από αυτά! Το πρώτο πράγμα είναι τα Μνημόνια και το δεύτερο η ΔΙΑΥΓΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α μέρος

    Λυπάμαι αλλά μάλλον θα συμφωνήσω κι εγώ με τους προλαλήσαντες ως προς το σκέλος της παραπληροφόρησης.
    Διαβάζω για παράδειγμα στο άρθρο περί ακριβέστατης περιγραφής των ραδιενεργών πηγών και από την άλλη διαβάζω στο έγγραφο της ελληνικής επιτροπής ατομικής ενέργειας και δεν βλέπω τίποτε το συγκεκριμένο πόσο μάλλον κάτι για το οποίο ο μέσος αναγνώστης είναι σε θέση να γνωρίζει και να κρίνει αναλόγως.
    Προφανώς ούτε ο αναγνώστης που σας απέστειλε την επιστολή δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι αυτά που αναγράφονται στο έγγραφο γι’ αυτό και την έστειλε ως συνέχεια – σύνδεση με την φωτογραφία.
    Με λίγα λόγια και με απλά ελληνικά, ό,τι πρέπει για να σπείρει κάποιος τον πανικό και να προκαλέσει λανθασμένες εντυπώσεις, καθότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έστω και για τον κάπως πιο ενημερωμένο και πιο ψύχραιμο αναγνώστη, να γνωρίζει τι εστί π.χ Cs 137 & Am 241.
    Από τις ταπεινές μου γνώσεις στον κλάδο της μηχανολογίας είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο τομέας της πυρηνικής τεχνολογίας έχει μπει για τα καλά εδώ και πολλά χρόνια στον κλάδο της βιομηχανίας όπως και της ιατρικής με τις ανάλογες εφαρμογές. Με τον όρο πυρηνική τεχνολογία στην προκειμένη περίπτωση εννοώ φυσικά όλες εκείνες τις συσκευές, μηχανήματα κτλ. η λειτουργία των οποίων βασίζεται στις αρχές αυτής της επιστήμης με χρήση ραδιενεργών ισοτόπων κ.α. Η πυρηνική τεχνολογία δεν βρίσκει εφαρμογές μόνο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και τα πυρηνικά οπλικά συστήματα & προγράμματα, αλλά εδώ και δεκαετίες απαντάται σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Κανένας δεν σοκάρεται όταν πάει σε ένα νοσοκομείο, ιατρείο κτλ. να βγάλει μία ακτινογραφία ή στο άκουσμα του αξονικού τομογράφου, γιατί; Τί το διαφορετικό έχουν αυτές οι συσκευές – μηχανήματα έναντι άλλων συσκευών με την ίδια αρχή λειτουργίας και οι οποίες βρίσκουν εφαρμογή σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις; Απλά για τις πρώτες γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνται στην ιατρική και σχετίζονται με τον έλεγχο της υγείας μας, ενώ για τις δεύτερες δεν γνωρίζουμε την τύφλα μας άρα όταν ακούμε, διαβάζουμε κάτι σχετικό με ραδιενεργές πηγές ή βλέπουμε το αντίστοιχο προειδοποιητικό σηματάκι, πρόκειται για κάτι κρυφό, μοχθηρό που έχει σκοπό να μας εξολοθρεύσει.
    Καίσιο-137, ένα από τα 17 ραδιοϊσότοπα το οποίο, όπως μας πληροφορεί η σχετική βιβλιογραφία, πέραν του τομέα της ιατρικής, χρησιμοποιείται στην βιομηχανία στην μέτρηση ροών αγωγών (οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ έχουν εκτεταμένο δίκτυο τέτοιων αγωγών) και στην μέτρηση της λεπτότητας υλικών όπως φύλλα χαρτιού, φωτογραφικών φιλμ ή μεταλλικών ελασμάτων.
    Άλλες εφαρμογές για το καίσιο-137 συνδέονται με μελέτες γεωχρονολόγησης, ιζηματογένεσης και μελέτες διάβρωσης εδαφών.
    Αμερίκιο-241, επίσης ένα από τα 17 ραδιοϊσότοπα το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, εργοστάσια, εμπορικά καταστήματα και φυσικά σε οικίες. Παίζει μάλιστα τον ρόλο του φύλακα που μας προφυλάσσει από δυσάρεστες καταστάσεις. Μα πώς; Στους ανιχνευτές καπνού. Όλοι οι ανιχνευτές καπνού περιέχουν αμερίκιο-241 για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά και να κάνουν την δουλειά τους. Πέρα από την ιατρική χρησιμοποιείται σε συσκευές για την μέτρηση της πυκνότητας υλικών , στερεών ή υγρών. Σε συσκευές που μετρούν την ροή π.χ του νερού ή την ποσότητα της υγρασίας, για εντοπισμό διαρροών σε αγωγούς καυσίμων, για την ανίχνευση των λεγόμενων διαχωριστικών στρωμάτων κ.α

    Χρήστος Στασινόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Β μέρος

    Συνοψίζοντας μπορούμε απλά να πούμε ότι αποτελούν τα «απαραίτητα συστατικά» της βιομηχανικής ραδιογραφίας. Όπως αναγράφεται πολύ σωστά και συνοπτικά στο site της επιτροπή ατομικής ενέργειας για τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις
    Οι βιομηχανικές εφαρμογές με ιοντίζουσες ακτινοβολίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο γενικότερες κατηγορίες:
    Η βιομηχανική ραδιογραφία, που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης οικογένειας των μη-καταστρεπτικών ελέγχων, χρησιμοποιείται αποκλειστικά από πιστοποιημένους χειριστές για την εξακρίβωση της καλής ποιότητας των υλικών υπό δοκιμή. Βρίσκει ευρύτατο φάσμα εφαρμογών στην κατασκευή δικτύων μεταφοράς αερίου ή ύδατος, στην αεροναυπηγική, στην βιομηχανία καυσίμων, στην μεταλλευτική ακόμα και στην αρχαιολογία.
    Στις βιομηχανικές εφαρμογές για την μέτρηση ποιοτικών παραμέτρων στην παραγωγή όπως στην μέτρηση στάθμης δεξαμενών καυσίμου ή λιγνίτη, στην παχυμέτρηση χαρτιού ή υφάσματος, στην μέτρηση της υγρασίας του οδοστρώματος κτλ.
    Έχουν δίκιο οι προλαλήσαντες και για τη μη σύνδεση με την φωτογραφία στο άλλο άρθρο. Όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο αυτές οι ραδιενεργές πηγές βρίσκονται στην 4η μονάδα. Η φωτογραφία αφορά χώρο πλησίον του ΑΗΣ Α (3η μονάδα).
    Έλεος δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζει κάποιος τον ΑΗΣ από την 4η μονάδα και να γράφει «ΑΗΣ Μεγαλόπολης ΚΑΙ IV μονάδα». Είναι ΕΝΑ ενιαίο πράγμα, ΑΗΣ=ατμοηλεκτρικός σταθμός, στο έγγραφο ΔΕΝ υφίσταται κανένας διαχωρισμός, η παύλα δεν υποδηλώνει διαχωρισμό αλλά σύνδεση, συγκεκριμενοποίηση.
    Τέλος να επισημάνω ότι στο έγγραφο το «πληθυσμός» αφορά την έννοια άνθρωπος. Τα επιτρεπτά ποσοστά ραδιενέργειας άλλωστε είναι συγκεκριμένα και ΔΕΝ μεταβάλλονται βάση πληθυσμιακών κριτηρίων, δεν ισχύουν δηλαδή άλλα νούμερα σε περιοχή με 15 ανθρώπους και άλλα σε περιοχή με 15.000.000.
    Στο ίδιο έγγραφο στο τέλος αναγράφεται «Ο κάτοχος της άδειας αναλαμβάνει την υποχρέωση επανεξαγωγής των πηγών μετά το πέρας της ωφέλιμης χρήσης τους στον κατασκευαστή Οίκο»
    Κατασκευαστή οίκο. Σε εμένα τουλάχιστον είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως πρόκειται περί συσκευών ή σχετικών οργάνων μέτρησης κι όχι για χύμα ραδιενεργά υλικά. Σε όλες τις εγκαταστάσεις της η ΔΕΗ χρησιμοποιεί υλικά και συσκευές που δεν χρησιμοποιεί ο μέσος άνθρωπος πουθενά και ποτέ στην καθημερινότητά του. Έτσι λειτουργούν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις παγκοσμίως.
    Πέραν αυτού καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από ραδιενέργεια, πιθανόν ορισμένοι να μην το γνωρίζουν αλλά ζούμε σε ένα άκρως ραδιενεργό σύμπαν. Τα βλαβερά ποσοστά ραδιενέργειας έχουν προσδιοριστεί επιστημονικά εδώ και πολλά χρόνια. Οτιδήποτε κινείται κάτω από αυτά τα επίπεδα σίγουρα δεν συνιστά λόγο για πανικό κι αναστάτωση. Λυπάμαι αλλά ορισμένοι στην προκειμένη περίπτωση στην Μεγαλόπολη έχοντας πλήρη άγνοια έχουν κάνει την τρίχα τριχιά και δεν φροντίζουν τουλάχιστον πριν κρούσουν καμπάνες κινδύνου δεξιά κι αριστερά, να ενημερωθούν πρώτα σωστά.

    Χρήστος Στασινόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κ. Στασινόπουλε σας ευχαριστούμε

    Σαφώς το θέμα είναι "κινέζικα" για τους πλείστους όλους, συμπεριλαμβανομένων και ημών.....
    πιθανά και για τους 2 αποστολείς των 2 επιστολών προς εμάς
    Γιαυτό τον λόγο κρατήσαμε διαδικασία ακριβούς περιγραφής αλληλογραφίας και επισημάνσεων, χωρίς σχόλια ή παρατηρήσεις

    Έτσι αναρτήσαμε το έγγράφο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας και μόνο
    Τέλος,
    αντικαταστήσαμε το "και" με ( _ ) στην αναγραφή ΑΗΣ και ΙV Μονάδα, όπως πολύ σωστά επισημάνατε στο σχόλιό σας

    Πάντα στην διάθεσή σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή