Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Γηροκομείο Μεγαλόπολης: κ. Δήμαρχε τι συμβαίνει ; η σύμβαση αντίστοιχου έργου κρίθηκε μη νόμιμη προ ενός μηνός!!!



Κυρία Δημητρακοπούλου,

Αναρτήσατε σήμερα την είδηση της πρόθεσης του Δήμου Μεγαλόπολης να συνδράμει την Ι.Μ. Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως στην προσπάθειά της για την ανέγερση του Γηροκομείου, στο γνωστό ιδιόκτητο οικόπεδό της, στο κέντρο της Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα με την αριθ. 369/10.10.2016 Απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, κατόπιν εισήγησης του κ. Δημάρχου, αποφάσισε να διαθέσει πιστώσεις ύφους 1.100.000€ από το 3ο & 4ο Ε.Α.Π. Μεγαλόπολης για αυτό το σκοπό, μέσα από σχετική ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ που θα συναφθεί μεταξύ του Δήμου Μεγαλόπολης και της Ι.Μ. Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως...
Μάλιστα, στην απόφαση περιλαμβάνεται και επιστολή του κ.κ. Ιερεμία, με ημερομηνία 3.10.2016, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι δεν κατέστη δυνατή η συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις...
Το ερώτημα είναι το εξής: Ο Δήμος θα μπορέσει να υπηρετήσει αυτόν τον ομολογουμένως σοβαρό σκοπό;

Ας δούμε τα ακόλουθα στοιχεία, που μπορούν να δώσουν απάντηση...

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με την αρ. 487/4.12.2015 Απόφασή του, ενέκρινε τη σύναψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΑΝΒΟΠΕ ΑΕ και την Ι.Μ. Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως για την υλοποίηση του έργου "Αποκατάσταση κτιρίου Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, ως πολιτιστικός χώρος δωρεάς Οικογένειας Λαμπάρδη". 
Ειδικότερα, το έργο αφορούσε  "στην αποκατάσταση κτιρίου Ι. Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως» δωρεάς οικογένειας Λαμπάρδη που βρίσκεται ανατολικά του ιερού της Αγίας Κυριακής Δημητσάνας ώστε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως και να στεγάσει το πολιτιστικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο αυτής", σύμφωνα με το περιεχόμενο της Απόφασης. Τονιζόταν δε ότι ο χώρος θα διατίθεται γενικά προς όφελος των δημοτών των Δήμων Μεγαλόπολης (?) και  Γορτυνίας...
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 450.000€, από πιστώσεις του 4ου ΕΑΠ.

Η εν λόγω Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στάλθηκε προς έλεγχο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου.

Ως φαίνεται, από τον έλεγχο της Απόφασης, η αρμόδια Υπηρεσία έκρινε ότι η εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση δε μπορούσε να συναφθεί, και άρα να υλοποιηθεί το έργο από τις σχετικές πιστώσεις του 4ου Ε.Α.Π.

Οι λόγοι για τους οποίους έκρινε έτσι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου περιγράφονται σε σχετική εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχου Ευ. Γιαννακούρα, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 λαμβάνοντας την αριθ. 377/2016 Απόφασή του.

Ειδικότερα, η εισήγηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:  

"Παρακαλούμε όπως προβείτε στην έγκριση λύσης της προγραμματικής σύμβασης για την  υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση κτιρίου Ι. Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως» 
δωρεάς οικογένειας Λαμπάρδη, η οποία είχε συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Κυριακής Δημητσάνας και της Αναπτυξιακής Βορείου 
Πελοποννήσου-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ με το διακριτικό τίτλο ΑΝΒΟΠΕ ΑΕ.
Αιτούμαστε την λύση της ανωτέρω προγραμματικής σύμβασης, διότι κατόπιν αποστολής της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου για έλεγχο νομιμότηταςδεν νομιμοποιήθηκε από την υπηρεσία, καθότι σύμφωνα με το αριθμ. 32339/2-10-2015 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης-Διεύθυνση Οικονομικών Τ.Α. με θέμα “Σύναψη προγραμματικών συμβάσεων” προσδιορίζεται συγκεκριμένα και με τρόπο περιοριστικό και όχι ενδεικτικό το πλαίσιο σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, ενώ με βάση τα ανωτέρω οι Ιερές Μητροπόλεις δεν αποτελούν Νομικά Πρόσωπα των Ο.Τ.Α., Κοινωφελή Ιδρύματα, Κληροδοτήματα κλπ. 
Επομένως δεν μπορεί να συναφθεί τέτοιου είδους προγραμματική σύμβαση.

Έχει λάβει υπόψη του ο κ. Δήμαρχος αυτά τα στοιχεία, που είναι σχετικά πρόσφατα
Κι αν ναι, γιατί εισηγείται κάτι που είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί; 
Αξίζει εν τέλει τέτοιας αντιμετώπισης η Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, η οποία έχει ήδη πέσει θύμα ψευδών υποσχέσεων;

Δείτε τα σχετικά έγγραφα
Απόφαση ΔΣ Μεγαλόπολης


Απόφαση λύσης σύμβασης Περιφερ. Συμβ (14-9-2016)

Απόφαση έγκρισης σύμβασης Π.Σ. ( 2-12-2015)

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΣΥ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ
    ΤΑ ΕΙΔΑΤΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ; ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ
    ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!!!
    ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ
    ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΜΑΣ ΤΥΧΗΣ ΜΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΜΕ
    4 ΠΑΡΤΑΞΕΙΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ
    ΖΗΤΩ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή