Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΔΕΗ Μεγαλόπολης: Για απλήρωτους εργολάβους και 100 απολύσεις ρωτά ο Κώστας Βλάσης


Άγγιξαν τα 70 εκατομμύρια τα ποσά που χρωστά η ΔΕΗ σε εργολάβους που «κινούν» τα λιγνιτωρυχεία. Απολύσεις προσωπικού, ασφυξία στις τοπικές αγορές. Άρχισαν οι αντιδράσεις τοπικών σωματείων. Αποκαρδιωτική η εικόνα που περιγράφουν τρεις βουλευτές.


Τη στιγμή που ο CEO της ΔΕΗ ΔΕΗ +3,35% συζητά με Κινέζους σχέδια επέκτασης στα Βαλκάνια, οι εργολάβοι της επιχείρησης που κινούν τα λιγνιτωρυχεία σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία μένουν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να αφήνουν με τη σειρά τους απλήρωτους τους εργαζόμενουςκαι εν τέλει να την «πληρώνουν» και οι τοπικές αγορές.

Το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα καθώς το τρίμηνο περιθώριο για πληρωμές έχει γίνει εξάμηνο, ενώ η γενικευμένη έλλειψη ρευστότητας το επιτείνει, καθώς οι οφειλές προς τους εργολάβους στην περιοχή Πτολεμαΐδας-Φλώρινας ανέρχονται σε περίπου 70 εκατομμύρια, ενώ αν και πολύ μικρότερες σε Μεγαλόπολη, έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής περίπου 100 εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους.

Οι τοπικές κοινωνίες παρακολουθούν με ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις. Το Εργατικό Κέντρο Εορδαίας έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 12 Ιουλίου στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τρεις βουλευτές της ΝΔ, οι Γεώργιος Κασαπίδης (Κοζάνη), Ιωάννης Αντωνιάδης (Φλώρινα) και Κώστας Βλάσης (Αρκαδία) κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση που απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό για τη ΔEΗ Πάνο Σκουρλέτη, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔEΗ σε εργολήπτριες εταιρείες σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτησή των τριών βουλευτών, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές της ΔEΗ προκαλούν ασφυξία στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία των τριών περιοχών.
Σύμφωνα δε με το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον πολύ περισσότερων, λόγω αδυναμίας των εργοδοτών τους να καλύψουν τα έξοδα μισθοδοσίας και ασφάλισής τους.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες, πέραν του εξαμήνου, οφειλές της ΔEΗ προς όλους τους ιδιώτες στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. 
Αντίστοιχη κατάσταση παρατηρείται και στη Μεγαλόπολη, όπου από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και σήμερα έχουν χάσει τις δουλειές τους πάνω από 100 άτομα που εργάζονταν σε εργοληπτικές εταιρείες και υπεργολάβους, με αποτέλεσμα 100 οικογένειες να έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και να αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα.

1 σχόλιο:

  1. Πρώτον η κάψα των βουλευτάδων είναι για τα συμφέροντα των εργολάβων, το ότι βάζουν και καλά μπροστά τους εργαζόμενους σε εταιρίες εργολάβων, είναι παραμύθια για χαχόλους.
    Εάν νοιάζονταν για τους εργαζόμενους θα έκαναν ερωτήσεις και για τις αυθαιρεσίες των εργολάβων έναντι των εργαζομένων (μαύρη εργασία, αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες κτλ.), αλλά για αυτά μούγκα, ούτε είδαν, ούτε άκουσαν τίποτε οι βουλευτάδες μας που τυγχάνει να είναι και κολλητάρια και στα ίδια κόμματα με τους εργολάβους.
    Δεύτερον σε ό,τι έχει να κάνει με την Μεγαλόπολη. Η Μεγαλόπολη έχει μπει ήδη για τα καλά στην μεταλιγνιτική περίοδο (όποιος δεν το βλέπει αυτό προφανώς ή κοιμάται όρθιος ή απλά αρνείται να αποδεχτεί την σκληρή πραγματικότητα και θέλει να ζει στα όνειρα της δεκαετίας του ’80).
    Επίσης οι εργολαβίες της ΔΕΗ δεν είναι μόνιμες αλλά ορισμένου χρόνου και δεδομένης της μεταλιγνιτικής περιόδου ο καθένας καταλαβαίνει πως αυτές από εδώ και πέρα θα βαίνουν διαρκώς μειούμενες έως και ανύπαρκτες.
    Βάση αυτών των δεδομένων λοιπόν και αφού οι κύριοι Βουλευτάδες και ο κυρ Βλάσης μας υποτίθεται πως κόπτονται για τα συμφέρονταν των εργαζομένων και την απασχόληση, μήπως έχουν να μας υποδείξουν κάποιο πλάνο – σχέδιο για το μέλλον άμεσο κι έμμεσο για την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης; Φυσικά και δεν έχουν αφού δεν ξέρουν την τύφλα τους. Μια ΔΕΗ ήξεραν μόνο που την είχαν κάνει κομματικό τσιφλίκι και διόριζαν κομματόσκυλα ή βόλευαν συμφέροντα κολλητών εργολάβων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή