Το ΘΕΜΑ της ΜΕΡΑΣ.....

Μεγαλόπολη και Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης: Η διαβούλευση ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ όπως ακριβώς αναγγέλθηκε!!! με όλους τους αναφερόμενους και τον υπουργό!!!

της Γεωργίας Δημητρακοπούλου Αναρτήθηκε πολύ ενδιαφέρον σχόλιο αναγνώστη στο blog μας στο άρθρο μας (δείε ΕΔΩ) Μεγαλόπολη: επεισοδιακ...

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Κωνσταντίνα Νικολάκου απάντηση στον "διορισμένο βουλευτή της Αρκαδίας" για το προσφυγικό


Σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε Βουλευτής της Αρκαδίας σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε:

«Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η δήλωση διορισμένου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος, ως αλεξιπτωτιστής σε σχέση με τα προβλήματα της Αρκαδίας, μας ενημερώνει ότι αφενός η Κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και υπεύθυνα για το προσφυγικό, αφετέρου, στον αντίποδα κάνει λόγο για κινήσεις εκ του πονηρού.


Οφείλουμε να του θυμίσουμε την παντελή απουσία του τη στιγμή που πρώτοι βγήκαμε εξαρχής μπροστά για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντάς το εθνικό ζήτημα, δηλώνοντας ταυτόχρονα την πρόθεσή μας να αναλάβουμε μερίδιο της εθνικής ευθύνης που μας αναλογεί.

Οφείλουμε επίσης να του θυμίσουμε ότι πρώτοι εμείς θέσαμε στο επίκεντρο της αντιμετώπισης του προσφυγικού την ανάγκη για θεσμική συνεργασία όλων των φορέων και την απόρριψη κάθε προοπτικής για εμπλοκή ΜΚΟ στη διαχείριση του προσφυγικού.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βίτσας, τόσο κατά τη συνάντησή μας στην έδρα της Περιφέρειας, όσο και κατά τη συνάντησή μας στο γραφείο του, αποδέχθηκε πλήρως το πλαίσιο αρχών που θέσαμε σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Βουλευτής θα έπρεπε να γνωρίζει ότι την πρόσκληση για την εξεύρεση χώρων την έκανε, σύμφωνα με τη θεσμική του λειτουργία, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν την κύρια εθνική ευθύνη για το προσφυγικό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας επιβεβαίωσε από κοινού με τον Πέτρο Τατούλη ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο εγγυητής της διττής συμφωνίας που αφορά τον αριθμό των προσφύγων και τον αποκλεισμό των ΜΚΟ από την διαδικασία, και ότι το Υπουργείο Άμυνας φέρει την ευθύνη για την τελική επιλογή του χώρου φιλοξενίας στη βάση των προδιαγραφών που θέτει.

Ο κ. Βουλευτής θα έπρεπε να τα γνωρίζει αυτά και να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, την οποία υπηρετεί, και όχι να προσπαθεί για λόγους δήθεν επιβεβαίωσης της παρουσίας του στην Αρκαδία να διχάσει την κοινωνία με ανύπαρκτα διλήμματα».
-------------------------------------------------------------------------------------------

   Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού         για τη φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο


                                                                   
Η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Βίτσα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, το δήμαρχο Τρίπολης, τους προέδρους  του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και του ΣΕΒΙΠΕΤ, που πραγματοποιήθηκε την 1.6.2016, επιβεβαιώνει, όσα είχαν αναφερθεί στην από 25.5.2016 επιστολή μου προς τον ΣΕΒΙΠΕΤ και στη δήλωσή μου προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δ η λ α δ ή

ό τ ι η Πελοπόννησος θα φιλοξενήσει αριθμό προσφύγων, ανάλογα με τις δυνατότητές της, 2000 πρόσφυγες.  Στην Αρκαδία αναλογούν 500-600 περίπου

ό τ ι εξ αντικειμένου η ευθύνη διερεύνησης και εξεύρεσης τέτοιων χώρων, με τρόπο σοβαρό και διαφανή, ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού.

Μετά τη συνάντηση της 27.4.2016 μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης υπέβαλε προς τον κ. Δ. Βίτσα κατάσταση με τους προτεινόμενους-διατιθέμενους χώρους, μεταξύ των οποίων και βιομηχανική μονάδα της ΒΙΠΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά τη  συνάντηση της 1.6.2016,  στο  αίτημα να εξευρεθεί χώρος εκτός ΒΙΠΕ, ανταποκρίθηκε, θέτοντας χρονικό περιθώριο μέχρι την 6.6.2016, ώστε να προταθεί άλλος κατάλληλος χώρος. Επομένως, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την ευθύνη της σχετικής πρότασης.  

Συμπερασματικά,  οι προς διάθεση χώροι πρέπει να επιλεγούν με προσοχή και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στους πολίτες και προσκόμματα στις δραστηριότητές τους. Συγχρόνως δε, να συγκεντρώνουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των ενδιαφερομένων. Αυτά δεν υπηρετούνται με την εγκατάσταση χώρου φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙΠΕ.


Τη στιγμή που η κυβέρνηση λειτουργεί θεσμικά και υπεύθυνα, όλα όσα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες είναι εκ του πονηρού. Εντάσσονται στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και στην άσκηση αντικυβερνητικής προπαγάνδας.    

1 σχόλιο:

  1. Τα τατουλίδια της λαμογιοδεξιάς δε θέλουνε πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλουνε μόνο "επενδυτάς" για να μιζάρουνε ασυστόλως. Κι όσο για τους δυστυχισμένους ξεριζωμένους, όσους γλυτώσανε από την κολοθάλασσα, θέλουνε να τους χώσουνε σε κανά νταχάου και να ξεμπερδεύουνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή