Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ακόμη πιο κοντά στη δημιουργία τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου στην περιοχή μας, από την ΤΟΔ ΑΛΦΕΙΟΣ – ΜΑΙΝΑΛΟ 2020


Με μεγάλη συμμετοχή μελών της Τοπικής Ομάδας Δράσης Αλφειός – Μαίναλο 2016 αλλά και πλήθος νέων ενδιαφερομένων, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/04 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης, η ενημερωτική συνάντηση- Γενική Συνέλευση της ΤΟΔ.

Κατ’ αρχήν έγινε αναλυτική ενημέρωση για την διαδικασία «Τοπικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ)» που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ & ΠΕΠ 2014-2020 καθώς και τις νέες εξελίξεις που οδηγούν ουσιαστικά στην υλοποίηση όλου του προγράμματος LEADER του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με την διαδικασία ΤΑΠΤΟΚ και στην συνέχεια ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες για την εξέλιξη των εργασιών αλλά και για τις μελλοντικές ενέργειες της τοπικής ΤΟΔ προκειμένου να προετοιμαστεί ένα συνολικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή παρέμβασης, που θα υποβληθεί στο Υπ. Ανάπτυξης και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ακολουθήσε διεξοδική συζήτηση με πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από σχεδόν όλους τους παρευρισκόμενους, συζήτηση υψηλού επιπέδου και ουσίας που αντανακλούσε τον προβληματισμό για το μέλλον της περιοχής.

Στην συνέχεια ξεκίνησε η ΓΣ της ΤΟΔ με θέμα την ανάλυση των Προβλημάτων /κινδύνων αλλά και των πλεονεκτημάτων / ευκαιριών που παρουσιάζει η περιοχή (Ανάλυση SWOT). Η Ανάλυση αυτή, εκτός από προαπαιτούμενο για την υποβολή της πρότασης, αποτελεί ένα σημαντικό και αναγκαίο βήμα στην προσπάθεια σχεδιασμού της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Στον καταιγισμό ιδεών που ακολούθησε, συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι και καταγράφηκε πλήθος αξιόλογων ιδεών και σκέψεων, τόσο στο σκέλος των κινδύνων όσο και των ευκαιριών. Έντονη ήταν η ανησυχία όλων για την νοοτροπία αδιαφορίας και εφησυχασμού που επικρατεί στην περιοχή καθώς και για την συνεχή μείωση του πληθυσμού της ενώ σημειώθηκε με έμφαση ο πολιτιστικός της πλούτος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος κ. Φ. Ζωης και ο διευθυντής κ. Α. Δενδρινός του σωματείου Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο εμπνευστής και συντονιστής της δημιουργίας του δικτύου μονοπατιών στο Μαίναλο «Mainalon trail» κ. Ι. Λαγός, ο αντιπρόεδρος της ΑΛΜΑ Μεγαλόπολης κ. Σ. Τσίχλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, εκπροσωπώντας τον Δήμο, κ. Β. Χίνης, ο διαχειριστής του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου κ. Θ. Χρονόπουλος, ο πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης» κ. Κ. Φίλανδρος, ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού Πελοποννήσου κ. Ν. Σαρούκος, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες της εστίασης και μεταποίησης τροφίμων, έμποροι της πόλης, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, μηχανικοί, κ.ά.

Η μεγάλη συμμετοχή αλλά κυρίως το υψηλό επίπεδο συζήτησης και ενδιαφέροντος για την διαμόρφωση μιας κοινά επεξεργασμένης και αποδεκτής αναπτυξιακής στρατηγικής, μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Στις αρχές Μαΐου θα οργανωθεί νέα εκδήλωση, όπου και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν οι τελικές προδιαγραφές του Υπουργείου και της Περιφέρειας για τα ΤΑΠΤΟΚ και θα συζητηθεί το θέμα της εταιρικής / νομικής μορφής που θα λάβει η ΤΟΔ Αλφειός – Μαίναλο 2020. Μέχρι τότε θα συνεχίζεται η εγγραφή νέων μελών.


Η ΔΕ της ΤΟΔ ΑΛΦΕΙΟΣ – ΜΑΙΝΑΛΟ 2020

3 σχόλια:

  1. Εχουν μαζευτει ολοι οι φελλοί σε συλλόγους και ετοιμάζονται για να φάνε μερίδες ,εξου και οι ημερίδες,παρτε τους με τις πετρες οσο ειναι καιρος ειναι κατι σν τον συριζα ,θα φάνε οτι έχει απομείνει ΞΥΠΝΑΤΕ. Κανενας απο αυτους δεν εχει προσφέρει τιποτα στην πολη απο αυτους που ειναι μπροστά στην πόλη μας και ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. APO POY UA BROYSN XRHMAA TOYTOI OI LEBENTES NA PRAGMATOPOIHSOYN TA ONEIRA TOYS?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες τα, φίλε μου και μπράβο σου. Όλοι αυτοί βλέπουν μέλι(χρήμα) και τρέχουν τα σάλια τους. Ντροπή δεν έχουν ακόμα και σήμερα που ο κοσμάκης πεινάει και πεθαίνει. Και ποιοι είναι όλοι αυτοί; Από τα ονόματα που αναφέρονται - κι ο κόσμος τους ξέρει καλά στη Μεγαλόπολη δεν είμαστε τόσοι πολλοί - είναι όλοι καλά βολεμένοι σε θεσούλες ή έχουν επιχειρήσεις γερής κονομισιάς. Για τον κόσμο δεν νοιάζεται κανείς και μην μας πουλάνε ενδιαφέρον γιατί μας έρχεται να ξεράσουμε. Αν είναι δυνατόν, αυτοί οι άνθρωποι να φέρουν την πρόοδο στην Μεγαλόπολη και τα χωριά της. Κάποιοι δεν έχουν δουλέψει πραγματικά ποτέ τους. Άλλοι - με το συμπάθιο ε; - κωλοβαράνε όλη μέρα. Γι' αυτό σου λέει: ας κάνουμε μια Ημερίδα να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε κι εμείς. Ο κόσμος δεν τσιμπάει πιά με όλες αυτές τις μακακίες και τους έχει κάνει πέρα. Τρεις κι ο κούκος είναι στις εκδηλώσεις τους και μιλάνε για μεγάλη επιτυχία. Γυαλιά καινούργια θέλουνε, γιατί δε βλέπουν την πραγματικότητα. Γι' αυτό, Μεγαλοπολίτες: μακριά από αυτά τα σαπρόφυτα. Μακριά από ομαδούλες και Συλλόγους αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Δώστε τους να καταλάβουν ότι δεν είστε κορόιδα. Στείλτε τους στην αφάνεια και στον μαρασμό. Σωτήρες δεν χρειαζόμαστε. Κάντε κάτι χρήσιμο και καλό εθελοντικά να σας πούμε Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή