Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Απουσιάζει η παραδοσιακή διατροφή και από τη Μεσσηνία - Υπέρβαρο το 75% του πληθυσμού


Μακριά από την παραδοσιακή ελληνική διατροφή βρίσκονται πια και οι κάτοικοι της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ΥΔΡΙΑ. 

Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2015, με στόχο την προσαρμογή διεθνών προτύπων και τη δημιουργία εργαλείων και μεθοδολογίας αποτύπωσης της υγείας του πληθυσμού στην Ελλάδα με γνώμονα τη βελτίωση των πολιτικών προστασίας της Δημόσιας Υγείας. 

Από τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος ΥΔΡΙΑ προκύπτει ότι οι κάτοικοι του νομού έχουν ποσοτικά 36% υπέρταση, είναι παχύσαρκοι κατά 30% και υπέρβαροι κατά 75%, ενώ απουσιάζει η σωματική άσκηση, υπάρχει ανεπαρκής έλεγχος της υπέρτασης και του σακχαρώδους διαβήτη και προοδευτική απομάκρυνση από την παραδοσιακή ελληνική διατροφή. 

Η υπέρταση αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία και είναι ιδιαίτερα υψηλός ο κίνδυνος μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Το ποσοστό των γυναικών που λαμβάνουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι μεγαλύτερο από εκείνο των ανδρών. Ένας στους δύο άνδρες και μία στις δύο γυναίκες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι με τους άνδρες να είναι συχνότερα υπέρβαροι, ενώ οι γυναίκες είναι συχνότερα παχύσαρκες. 

Τα αποτελέσματα του προγράμματος ΥΔΡΙΑ παρέχουν διαπιστώσεις παραγόντων κινδύνου και στοιχείων για την ιεράρχηση των αναγκών υγείας του πληθυσμού και τη διαμόρφωση προτάσεων μέτρων πολιτικής για τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των σπουδαιότερων κινδύνων και θα τροφοδοτήσουν τον Υγειονομικό Χάρτη του υπουργείου Υγείας, ώστε: 
α) να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες για την υγεία, τη διατροφή και τη διαβίωση του πληθυσμού στη διαμόρφωση και αξιολόγηση δράσεων προστασίας και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας
και β) να εδραιωθεί ενιαίο δίκτυο, βασισμένου στα Κέντρα Υγείας, για τη διαχρονική συλλογή δεδομένων υγείας, διατροφής και διαβίωσης. 
Επίσης, τα στοιχεία που προκύπτουν από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (ΕΜΕΝΟ) που υλοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γιώτα Τουλούμη, με πόρους του ΕΣΠΑ, σε πανελλαδικό δείγμα 6.000 ατόμων (μεταξύ αυτών και η Μεσσηνία), το διάστημα φθινόπωρο 2014-2015, συμπληρώνουν τα συμπεράσματα της πρώτης μελέτης. Επιπλέον, τα στοιχεία φανερώνουν ότι μπροστά στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο εκδήλωσης «επιδημίας» καρδιαγγειακών νοσημάτων την επόμενη 15ετία βρίσκεται ο πληθυσμός. 

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί γιατροί, εάν δε ληφθεί σοβαρή μέριμνα για την πρόληψη ή την έγκαιρη αντιμετώπιση παραγόντων όπως υπέρταση, διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία και κάπνισμα, το 2030 θα έχει αυξηθεί κατά 19% η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου στην Ελλάδα και κατά 15% η συχνότητα των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Σήμερα στην Ελλάδα η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου είναι κοντά στο 5% και των εγκεφαλικών στο 2%, τουλάχιστον ένας στους τρεις Έλληνες είναι υπερτασικοί και το 35% έχει αυξημένη χοληστερίνη. Σημείο-«κλειδί» για την επερχόμενη επιδημία είναι οι νέοι άνδρες (έως 30 ετών) που φαίνεται ότι παραμελούν την υγεία τους, αν και εμφανίζουν «εντυπωσιακά» ποσοστά υπέρτασης (άνω του 30%) και υπερβολικού βάρους (51%). 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσίασαν, πρόσφατα, η κα Τουλούμη, ο καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης Γεώργιος Στεργίου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Άννα Καρακατσάνη, ποσοστό 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση. Το 40% των υπερτασικών ήταν αδιάγνωστοι και μόνο 18% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία. Το 11% όσων συμμετείχαν είχαν διαβήτη, με ικανοποιητικά ποσοστά ρύθμισης λόγω θεραπείας (41%). Αυξημένη χοληστερίνη είχε το 37% των ανδρών και το 34% των γυναικών. Υπέρβαροι ήταν το 45% των ανδρών και το 30% των γυναικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου