Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΚ: Δηλώσεις Σουλτς και Πολιτικών Αρχηγών περί ελληνικού αιτήματος να συμμετέχει το ΕΚ στην αξιολόγηση προόδου του ελληνικού προγράμματος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΟΥΛΤΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΟΥ ΕΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΕΚ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


«Το αίτημα του κ. Τσίπρα είχε θετική ανταπόκριση στη Διάσκεψη των Προέδρων» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής της νέας δανειακής συμφωνίας της Ελλάδας, αναμένεται να εξετάσουν από κοινού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Μάρτιν Σουλτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, λίγο μετά τη λήξη της Διάσκεψης των Πρόεδρων του ΕΚ , στην οποία μεταξύ άλλων συζητήθηκε το αίτημα του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου "κουαρτέτου των πιστωτών" στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

"Το αίτημα του κ. Τσίπρα είχε θετική ανταπόκριση στη Διάσκεψη των Προέδρων", δήλωσε ο Μ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς, όπως είπε, ήδη από την προηγούμενη θητεία του το ΕΚ είχε τονίσει την ανάγκη να αποκτήσει ενεργό ρόλο στα προγράμματα διάσωσης των κρατών-μελών.

Όπως είπε ο Μ. Σουλτς, η Διάσκεψη των Προέδρων, με συντριπτική πλειοψηφία έδωσε εντολή να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να εξεταστεί με ποιό τρόπο θα μπορούσε να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία ελέγχου των προγραμμάτων. "Θα ξεκινήσω συζητήσεις με τον πρόεδρο Γιούνκερ", δήλωσε ο Μ. Σουλτς, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας.


Αναλυτικά η δήλωση του Μάρτιν Σουλτς:

Η επιστολή του Τσίπρα βρήκε θετική απήχηση εδώ στη Διάσκεψη των Προέδρων, αλλά αυτό δεν ήταν έκπληξη, καθώς η τρόικα στο τέλος της τελευταίας θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ζητήσει ήδη μόνιμη δομή μιας εκστρατείας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο των ενεργειών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στο πλαίσιο των προγραμμάτων. Και στο δεύτερο πακέτο αλλά και στο 6ο πακέτο προβλέπεται σαφώς ισχυρότερη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου. 
Έτσι, η Διάσκεψη των Προέδρων μου έδωσε εντολή με πλειοψηφία - κάποιες από τις ομάδες διαφώνησαν, αλλά η συντριπτική πλειοψήφία μου έδωσε εντολή - να ξεκινήσω διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν. Και για να βρω μεταξύ των δύο προέδρων μια πρόταση των δύο πλευρών για το πώς θα εμπλακεί το Ευρωκοινοβούλιο πιο δυναμικά στη διαδικασία της εξέτασης των προγραμμάτων, απ' ότι μέχρι σήμερα. Είδα το πρωί ότι ο ίδιος ο επίτροπος Μοσκοβισί είπε επίσης ότι η Επιτροπή σκέφτεται μεγαλύτερη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτό που θέλουμε είναι μια δεσμευτική λύση με τη μορφή μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων. Μια ασύνδετη κατανόηση δεν είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, γι' αυτό θα ξεκινήσω τώρα τις συνομιλίες με τον Γιούνκερ. 
Από την πλευρά του ο Γκι Φερχόφσταντ τόνισε: «Ζητήσαμε από την αρχή να υπάρχει έλεγχος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εφαρμογή του προγράμματος για την Ελλάδα, και αυτό έγινε δεκτό κατ' αρχήν. Τώρα πρέπει να βρούμε τους πρακτικούς όρους γι' αυτό, κάτι που σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο μερικές φορές τον χρόνο θα καλεί τις πιστώτριες χώρες και την Ελλάδα, τον υπουργό Οικονομικών, για να διαπιστώσει ότι εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Νομίζω ότι υπάρχει πίεση για να το κάνουμε αυτό δημοσίως, ώστε να το παρακολουθεί ο καθένας, όπως όταν υπήρξε δημόσιο ντιμπέιτ με τον κ. Τσίπρα, θα έπρεπε να υπάρξουν στο μέλλον δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά μελλοντικά και για άλλες χώρες».

Το θέμα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στην επόμενη διάσκεψη των προέδρων που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, παρουσία του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

protothema

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις στους συνδέσμους που ακολουθούν:

Δήλωση Σούλτς

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Assetdetail.aspx?id=54cc6106-21bd-4fea-9757-a50800eeffba


Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Assetdetail.aspx?id=29963c33-2e00-4d2e-a7c7-a50800bf023c

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου