Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Τα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών


Σε μια χώρα με τόσο πλούσια ναυτική παράδοση όπως η Ελλάδα, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι ο βυθός της είναι κυριολεκτικά γεμάτος από κουφάρια ναυαγίων. Ο αριθμός τους, μάλιστα, είναι άκρως εντυπωσιακός, αφού περίπου 20.000 ναυάγια κείτονται διάσπαρτα στις ελληνικές θάλασσες.

Η περιοχή γύρω από τη νήσο Σαπιέτζα στα νότια της Μεθώνης αριθμεί τόσα πολλά ναυάγια που θεωρείται «θαλάσσιο υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο», ενώ αναρίθμητα πλοία βυθίστηκαν και στα βράχια των Αντικυθήρων και στον όρμο της Πύλου.


Διασημότερο και πολυφωτογραφημένο είναι το ναυάγιο στη Ζάκυνθο, με την ομώνυμη παραλία να αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Το συγκεκριμένο πλοίο βυθίστηκε το 1983 ενώ μετέφερε λαθραία τσιγάρα και η ιστορία του, σε συνδυασμό με το ειδιλλιακό τοπίο το έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστό.

------------------------

Τμήμα αρχαίου ναυαγίου ανασύρθηκε και από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αστυπάλαιας. Πρόκειται για το σημαντικότερο αρχαίο ναυάγιο χρηματαποστολής, που προφανώς μετέφερε μισθοδοσία για στρατιωτικούς σκοπούς, μιας και από το πλοίο που βυθίστηκε το 288 μ.Χ. ανασύρθηκαν 28.000 χάλκινα νομίσματα.

------------------------

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι ένας ακόμα θαλάσσιος παράδεισος για τους λάτρες των καταδύσεων. 14 πλοία, κυρίως πολεμικά, που βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκονται εκεί για να θυμίζουν ιστορικές στιγμές της νεότερης Ελλάδας. Το μεγαλύτερο είναι ένα βρετανικό αντιτορπιλικό, ενώ υπάρχουν και συντρίμια από την ιστορική ναυμαχία της Ναυπάκτου.

-------------------------

Γενικά, στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου βρίσκεται το 90% των ναυαγίων που έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο! Το 1975 η ομάδα του διάσημου Ζακ Υβ Κουστώ εξερεύνησε το ναυάγιο του Βρετανικού, ενός πλοίου που λέγεται ότι ήταν και το «μεγάλο αδερφάκι» του Τιτανικού και εκτελούσε χρέη πλωτού νοσοκομείου. Βυθίστηκε το 1916 ενώ ταξίδευε από το Σάουθάμπτον με προορισμό τη Λήμνο, και αφού προσέκρουσε –απ’ ότι πιστεύεται- σε γερμανική νάρκη.

----------------------------------

Άλλο ένα διάσημο ναυάγιο της Ελλάδας αφορά στο καταδρομικό «Έλλη» που βυθίστηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου το 15Αυγουστο του 1940 από ιταλική τορπίλη.

-----------------------------

Ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ υπάρχει και νοτιοανατολικά της Αλοννήσου, ενώ βυζαντινό έχει βρεθεί στο Πελαγονήσι, βάζοντας και τις Σποράδες στο χάρτη των ναυαγίων της χώρας.

Μάρτυρες γεγονότων της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και αποδεικτικά στοιχεία της πλούσιας ναυτικής παράδοσης, τα ναυάγια των πλοίων που παραμένουν στο βυθό της θάλασσας, αποτελούν μεγάλο πλούτο. Τα ελληνικά ύδατα είναι για τους λάτρες των καταδύσεων ένας υποθαλάσσιος παράδεισος που τους προσφέρει ένα ταξίδι στο χρόνο. Για όλους τους υπόλοιπους που δεν ασχολούνται με το άθλημα, ευτυχώς υπάρχουν εκδόσεις που αποτυπώνουν μοναδικά στοιχεία από τα αμέτρητα πλοία που αρμένιζαν στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια και είναι άκρως ενδιαφέρον να ασχοληθεί κανείς μαζί τους...

touristorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου