Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Θανάσης Πετράκος: Κριτική στο «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για τις λιγνιτικές περιοχές

 Κριτική στο «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ)
για τις λιγνιτικές περιοχές
Εισήγηση Θανάση Πετράκου


Εισαγωγή
Είναι απαράδεκτη η υποβάθμιση του θέματος. Αντί ειδική συνεδρίαση ή έστω όπως είχαμε συμφωνήσει με δύο θέματα, μπήκαν και άλλα δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Ο οργανισμός και το τεχνικό πρόγραμμα. Δεν το δεχόμαστε και απαιτούμε να συζητηθούν μόνο τα δύο που είχαμε συμφωνήσει.

Εισαγωγικά πρέπει να τονίσουμε πάλι ότι η αιφνιδιαστική και βίαιη απολιγνιτοποίηση δημιουργεί δύο μείζονας σημασίας προβλήματα.
α. Αποστερεί τη χώρα από κάθε διαπραγματευτικό όπλο έναντι της Ε.Ε. για διεκδίκηση κονδυλίων για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την πρόωρη απολιγνιτοποίηση και αυτό επιβεβαιώθηκε από το πόσα χρήματα παίρνει η Ελλάδα και από τα πόσα παίρνει η Πολωνία.
β. Με την πρόωρη απολιγνιτοποίηση αφού το μεγαλύτερο τμήμα της ενέργειας βάσης τελειώνει, θα οδηγηθεί η χώρα ώστε το 2028 η ΔΕΗ να καλύπτει μόνο το 38% της παραγόμενης ενέργειας και οι ιδιώτες το 62%. Έχουμε δηλαδή πλήρη ιδιωτικοποίηση και της παραγωγής. Επιπλέον, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, την ασφάλεια εφοδιασμού και τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού αυτή θα ελέγχεται κατά τα 2/3 από ιδιώτες.


Γενικά
Η απόφαση της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση των περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και επιπτώσεις με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο, που ήταν εξαρτημένο σε πολύ μεγάλο βαθμό από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ο τρόπος που επιλέχθηκε να γίνει αυτό είναι βίαιος και η μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο δεν μπορεί να είναι δίκαιη αφού αφενός ο χρόνος που διατίθεται είναι ελάχιστος και αφετέρου η περιοχή και η πολιτεία ήταν απροετοίμαστες για μια τέτοιου μεγέθους αλλαγή και προσαρμογή σε νέα δεδομένα............

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου