Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Η μεταλιγνιτική κάνει την Μεγαλόπολη Ειδική Οικονομική Ζώνη / Τι σημαίνει αυτό...

Μειωμένο συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 10% έως 15% και απλές διαδικασίες αδειοδότησης προβλέπει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό σχέδιο δημιουργίας Ειδικών Φορολογικών Ζωνών σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με το dealnews.gr: 
"Ηδη έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με στελέχη της Kομισιόν που εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο επί της ουσίας επιδιώκει να αποτελέσει το «αντίδοτο» στις βαριές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης για αυτές τις περιοχές. 
Ωστόσο με δεδομένη τη δέσμευση των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την απολιγνιτοποίηση σε Δ. Μακεδονία και Αρκαδία, εκτιμάται ότι το ελληνικό αίτημα θα εξεταστεί υπό θετικό πρίσμα. 
Την επίσημη κυβερνητική πρόταση που θα αποσταλεί προς περαιτέρω επεξεργασία και έγκριση στην Kομισιόν, δουλεύουν ήδη τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας ετοιμάζοντας τη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους με κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις των κοινοτικών στελεχών.

TI ΠPOBΛEΠEI
H πρόταση θα στηρίζεται στις ακόλουθες πέντε παραμέτρους:
• Nα υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές φορολόγησης των κερδών από 10% έως 15%. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να παρέχεται και πλήρης φοροαπαλλαγή για ορισμένες δραστηριότητες. 
Το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς θα ισχύει τόσο για τις υφιστάμενες όσο και για νέες επιχειρήσεις.

• Δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε ως προς τους κλάδους που θα υπόκεινται στη μειωμένη φορολογία ούτε ως προς το αν πρόκειται για επιχειρήσεις ξένες ή ελληνικές.

• Θα προβλέπονται απλές διαδικασίες αδειοδότησης. Αναμένεται να δημιουργηθεί μία ανεξάρτητη διοικητική αρχή, αποκλειστικά για την Ειδική Οικονομική Ζώνη, που θα επιβλέπει την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών για την υλοποίηση των επενδύσεων. Ο στόχος που τίθεται είναι να αποφεύγονται περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και στις περισσότερες περιπτώσεις να δίδεται αρχικά η άδεια και κατόπιν να γίνονται οι έλεγχοι.

• Πρόβλεψη ρήτρας σύνδεσης της παραγωγικότητας με την αμοιβή των εργαζομένων. Δεν θα θιγούν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Oι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να απασχολούν κατά προτεραιότητα εργατικό δυναμικό που θα προέρχεται από τις περιοχές όπου λειτουργούν οι ζώνες αυτές.
---------------------------------------------------------------------------------------

Η ιδέα για τη δημιουργία Ειδικών Φορολογικών Ζωνών δεν είναι καινούργια. 
Πριν από λίγα χρόνια υπήρξε σχέδιο για τη δημιουργία στις παραμεθόριες περιοχές Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που σε πρώτη φάση είχαν συνδεθεί με χαμηλές αμοιβές εργαζομένων, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι πολίτες γειτονικών χωρών, που καθημερινά θα έμπαιναν στην Ελλάδα για να εργαστούν και στη συνέχεια θα επέστρεφαν στα σπίτια τους. 
Αργότερα, σε μια άλλη εκδοχή, οι EOZ θα παρείχαν φορολογικά και διοικητικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, χωρίς να παρακάμπτεται το εργατικό δίκαιο. 
Σε αυτή τη φάση, η πρώτη EOZ είχε χωροθετηθεί επί πρωθυπουργίας Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν προχώρησε λόγω σφοδρών αντιρρήσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Παράλληλα και η Kομισιόν είχε απορρίψει την πρόταση για τις EOZ, με βασικό επιχείρημα ότι επιθυμούσε να ακυρώσει ακόμη και τις υφιστάμενες. 
Το σχέδιο Σαμαρά προέβλεπε ότι στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν εντός των EOZ θα επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής μεταξύ 15% και 17%. Μάλιστα, τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι εάν έχει αναπτυξιακά αποτελέσματα η εφαρμογή του χαμηλού συντελεστή εντός της EOZ, τότε η Ελλάδα θα αποκτούσε ένα ισχυρό επιχείρημα για την επέκτασή του σε όλη την επικράτεια. 
Η πραγματικότητα αποδείχτηκε τότε πιο ισχυρή από τα σχέδια. 
Στην ουσία EOZ εντός Ευρώπης υπάρχουν μόνο στην Πολωνία και την Ιρλανδία κατόπιν ειδικής συμφωνίας την περίοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για ορισμένο χρονικό διάστημα. Εξετάζοντας, όμως, αυτές τις δύο περιπτώσεις η Capital Markets κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στις χώρες αυτές λόγω της εφαρμογής ειδικών φορολογικών ζωνών οι δείκτες ανεργίας κατέρρευσαν, η εσωτερική κατανάλωση ακολούθησε ανοδική πορεία, ενώ βγήκαν σημαντικά κερδισμένες σε επίπεδο τεχνογνωσίας και καινοτόμων μεθόδων παραγωγής. 
Μάλιστα, οι επιτυχίες αυτές δεν συνοδεύονταν από χαμηλούς μισθούς και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το γεγονός ότι στην Κίνα και την Τουρκία το ανθρώπινο δυναμικό αμειβόταν με πενιχρές απολαβές δεν οφειλόταν στη λειτουργία των EOZ, αλλά στο γεγονός ότι έτσι έχει διαμορφωθεί συνολικά το εργασιακό καθεστώς σε αυτά τα κράτη".

8 σχόλια:

  1. Τίποτα δεν σημαίνει αυτό ούτε και πρόκειται να εφαρμοστεί με επιτυχία στη Μεγαλόπολη! Όλη η περιοχή είναι τελειωμένη, ο κόσμος φεύγει για αλλού, ξυπνάτε εκεί στον Δήμο, που το έχετε ρίξει στις συσκέψεις και στα Καρναβάλια, στους χορούς, στις πίτες και στις άνευ ουσίας εκδηλώσεις. Κάντε έργα, δεν κάνετε τίποτα. Οκτώ μήνες και έργο μηδέν, υποδομές ανύπαρκτες, δεν παίρνετε πρωτοβουλίες για έργα! Τι κάνετε; Πάτε στα γραφεία σας στον Δήμο και κάθεστε; Έχουν διαλυθεί τα πάντα στην πόλη, κουνηθείτε! Μόνο σε πίτες σας βλέπουμε να φωτογραφίζεστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο σου, πατριώτη, καλά έκανες και τους τα έγραψες! Οκτώ μήνες και δεν έχει γίνει κανένα έργο υποδομής! Η Μεγαλόπολη σβήνει και θα γίνει ένα μεγάλο χωριό. Πάει κι έρχεται ο Δήμαρχος σε υπουργικά γραφεία, στον Περιφερειάρχη, από δω και από κει. Αλλά δεν έχει να προτείνει τίποτα ουσιαστικό ο ίδιος για την πόλη του! Καμία πρόταση, πέρα από το να μην κλείσουν οι μονάδες, που θα κλείσουν, αυτό είναι τελεσίδικο! Τι κάνετε εσείς κύριοι στον Δήμο; Έργα πάντως δεν κάνετε! Άντε να αλλάξετε κάποια λάμπα και στα χωριά, αν και ακούω ότι ούτε γι' αυτό δεν κουνιούνται από την αρμόδια υπηρεσία οι ηλεκτρολόγοι σας! Για βάλτε τους λίγο να δουλέψουν, μην μας δουλεύετε έτσι, δεν είμαστε χαζοί!

      Διαγραφή
    2. Είσαι διχασμένη προσωπικότητα; Εσύ τα λες από πάνω και μετά επαινείς τον εαυτό σου, γράφοντας τα ίδια; Να το προσέξεις! Πάντως, δε διαφωνώ με όσα (εις διπλούν) γράφεις...

      Διαγραφή
    3. Είναι γνωστό φίλε μου ότι το μόνο πράγμα που απασχολούσε τους Μεγαλοπολίτες για πάρα πολλά χρόνια, ήταν τα καρναβάλια, τα κούλουμα, τα πανηγύρια τα γλέντια οι πίτες και τα χωρίς καμία αξία συνέδρια και ημερίδες ,για προβολή και για δημόσιες σχέσεις των κρατούντων και των αφελών χειροκροτητών τους.
      Και όλα αυτά επιδοτούμενα από τον Δημοτικό κορβανά έν ονόματι της Ανάπτυξης και της Προόδου του τόπου όπως διαλλαλούσαν και σήμερα εισπράττουμε τα αποτελέσματα και πληρώνουμε τα επίχειρα αυτής της πολιτικής. Μοναδικος στόχος το βόλεμα της πελατείας στη ΔΕΗ και τίποτε άλλο. Όσο για τα ερημωμένα χωριά που ήταν οι αιμοδότες της Μεγαλόπολης την ταφόπλακα την έβαλαν οι ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΔΕΣ, που τα αφάνησαν ολοσχερώς.

      Διαγραφή
  2. Μα καλά τα πιστεύετε αυτα πού λέτε ?τι έργα θέλετε να σας κάνουν δλδ? Μήπως Περιμένουν τις μπουλντόζες του Άδωνη να τελειώσουν από το Ελληνικό για να κατέβουν Μεγαλόπολη και δώσουν λίγη αναπτυξη και εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί από τις μπουλντόζες των Τσιπρο-Καμμένων οπότε δεν έχουν αντικείμενο οι μπουλντόζες του Άδωνη.

      Διαγραφή
  3. Κάντε υπομονή παιδιά η ανάπτυξη έρχεται.Έφτιαξε σελίδα στο facabook ο εμπορικός σύλλογός.Θα γίνουν σημαντικά πράγματα.Το έγραψαν και τα έγκυρα μπλόγκς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πατριώτη, κάνεις ένα λαθος! Δεν είναι απλά εμπορικός ο σύλλογος της πόλης, αλλά και Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ. ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΌΣ λέγεται.

      Διαγραφή