Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

1 GW το mega-φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης/ Οι αιτήσεις της ΔΕΗ-ΑΝ μέχρι τον Ιούνιο

Στον επόμενο κύκλο της ΡΑΕ πρόκειται να κατατεθεί το αίτημα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το 1 GW του mega-φωτοβολταϊκού πάρκου της Μεγαλόπολης, καθώς και για τα υπόλοιπα MW του αντίστοιχου έργου της Δ.Μακεδονίας, ισχύος 2 GW, αμφότερα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση αιτήσεων τον Δεκέμβριο από την ΔΕΗΑΝ για άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών περί των 1.500 MW στην Δ.Μακεδονία, εκκρεμούν επομένως ακόμη άδειες για επιπλέον 500 MW.

Κανονικά, ο επόμενος κύκλος αιτήσεων της ΡΑΕ είναι τον Μάρτιο και ο μεθεπόμενος τον Ιούνιο, οπότε και έχει αποφασιστεί οι αιτήσεις για έργα ΑΠΕ να εξετάζονται με βάση το νέο απλοποιημένο μοντέλο που αποφάσισε τον Ιανουάριο το ΥΠΕΝ, χωρίς δηλαδή την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής. Υπό αυτή την έννοια και για να μην υπάρχουν μεσοβέζικες καταστάσεις, υπάρχει η σκέψη να καταργηθεί ο κύκλος του Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει σε μια τέτοια περίπτωση ότι οι αιτήσεις της ΔΕΗ για Μεγαλόπολη και Δ.Μακεδονία θα υποβληθούν τον Ιούνιο.

Τα παραπάνω έχουν ασφαλώς την δική τους σημασία. Στόχος είναι η κατασκευή των γιγάντιων αυτών έργων, από τα μεγαλύτερα σήμερα παγκοσμίως, να ξεκινήσει το αργότερο στα τέλη του 2021, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί κάπου μέσα στο 2024. Κι αυτό καθώς αμφότερα φιλοδοξούν να αποτελέσουν τα πρώτα από τα έργα-“γέφυρες” ανάμεσα στη σημερινή και την αυριανή εποχή, εκείνα δηλαδή που θα καλύψουν μέρος της απασχόλησης και της χαμένης οικονομικής δραστηριότητας. Κατά την φάση της κατασκευής τα γιγάντια αυτά πάρκα θα δώσουν δουλειά σε πολλούς εργαζόμενους, άρα η επίσπευση των διαδικασιών θεωρείται κρίσιμη για το ευρύτερο εγχείρημα της δίκαιης μετάβασης της Δ.Μακεδονίας στην επόμενη ημέρα.

Δικαίωμα απόκτησης πλειοψηφικού ποσοστού 
στις εταιρείες ειδικού σκοπού
Από εκεί και πέρα, η βασική αρχή που έχει περιγράψει για την διείσδυση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ ο επικεφαλής της ισχύει και για τα δύο παραπάνω εμβληματικά projects. 
Κάποια από τα έργα ΑΠΕ νέας γενιάς της επιχείρησης θα αναπτυχθούν 
μέσω συνεργασιών, κάποια όμως θα κάνει η ΔΕΗΑΝ από μόνη της 
(σσ: ήδη μέσα στο 2020, πρόκειται να ξεκινήσει μόνη της φωτοβολταικά
 συνολικής ισχύος 250 ΜW).

Στην περίπτωση για παράδειγμα του φωτοβολταϊκού της Δ. Μακεδονίας, το έργο μπορεί να “σπάσει” σε πολλές εταιρείες ειδικού σκοπού. 
Ένα τμήμα του μπορεί να κατασκευασθεί με ένα συνέταιρο, ένα άλλο τμήμα με διαφορετικό partner, ένα τρίτο με κάποιον άλλο, κ.ο.κ.

Ωστόσο η ΔΕΗ θα κάνει και κάποια έργα μόνη της, χωρίς συνεταίρους. Διότι ο στρατηγικός στόχος της διοίκησης είναι μετά από κάποια χρόνια η επιχείρηση να είναι στραμμένη αμιγώς στις ΑΠΕ. Ένας τέτοιος στόχος δεν μπορεί επομένως να ικανοποιηθεί αν έχει μετεξελιχθεί σε μια επιχείρηση με δεκάδες συνεργασίες όπου θα έχει σε όλες μειοψηφικό ποσοστό (π.χ. 49%).

Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, η ΔΕΗ συμπεριλαμβάνει στις συνεργασίες της, όρο ότι έχει το δικαίωμα κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό στις εταιρείες ειδικού σκοπού που δημιουργεί.

Συνολικά πάντως, συνυπολογίζοντας τα δύο νέα εμβληματικά έργα σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη, η ΔΕΗΑΝ εκτιμάται ότι θα φτάσει να κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο από 7-8 GW έργων ΑΠΕ, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, εκ των οποίων προφανώς δεν θα υλοποιηθούν όλα. Ηδη, μετά τα 1,5 GW αιτήσεων που υπέβαλε στην ΡΑΕ τον Δεκέμβριο για την Δ.Μακεδονία, μαζί με τα 4,5 GW που είχε ήδη η ΔΕΗΑΝ σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, αθροίζει γύρω στα 6 GW.

4 σχόλια:

  1. Τωρα δλδ το φωτοβολταϊκό δεν καταστρέφει τα πουλια, ουτε ανεβαζει την θερμοκρασία τοπικα;
    Μονο τοτε που ο αναδοχαν εργολαβος ηταν "με τους αλλους" μας ένοιαζε το περιβάλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για φωτοβολταϊκό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος της τάξεως του 1MW η επιφάνεια (έκταση) που απαιτείται αντιστοιχεί σε 35.000+ τετραγωνικά μέτρα.
    Στην προκειμένη περίπτωση υιοθετώντας ένα υπεραισιόδοξο σενάριο έξω από τα πλαίσια της πραγματικότητας, ας το μειώσουμε σε 20.000 τετραγωνικά μέτρα. Γίνεται κατανοητό ότι εγκατεστημένη ισχύς της τάξεως του 1GW απαιτεί επιφάνεια 20.000.000 τετραγωνικών μέτρων (1GW = 1.000MW), ήτοι 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήτοι 20.000 στρέμματα.
    Έκταση 4,5 φορές μεγαλύτερη από τον οικιστικό ιστό της Μεγαλόπολης (συμπεριλαμβάνοντας το Ψαθί, το κάτω Μακρύσι και την περιφερειακή οδό). Έκταση μεγαλύτερη από την συνολική επιφάνεια που καταλαμβάνει το ενεργό πεδίο του ορυχείου από τον Τριπόταμο μέχρι την Μαραθούσα, από το Χωρέμι μέχρι το Ψαθί, συμπεριλαμβανομένων όλων των συνεργείων, της αυλής του λιγνίτη και την εξωτερική απόθεση από το λεβητοστάσιο της τηλεθέρμανσης μέχρι την πύλη στο Ψαθί.
    Στο πεδίο Κυπαρρυσίων ο λάκκος αφέθηκε στην τύχη του κι έχει γεμίσει νερό. Στο πεδίο της Θωκνίας γίνονται οι αποθέσεις τέφρας και γύψου.
    Πού θα εγκατασταθεί 1GW Φωτοβολταϊκών και μάλιστα προτού παύσει η λιγνιτική δραστηριότητα; Πουθενά.
    Με απλά λόγια, σανό με το τσουβάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια που τα γράφετε και επώνυμα! Μας κοροϊδεύουν αβέρτα! Η Μεγαλόπολη και η γύρω περιοχή, τα χωριά, είναι τελειωμένη υπόθεση! Η ερήμωση ήρθε και θα μείνει! Δήμος και άλλοι αρμόδιοι δεν ακούνε κανέναν, δεν υπολογίζουν τους πολίτες, δεν φέρνουν ειδικούς να μας ενημερώσουν! Δεν είναι ανάπτυξη πάντως οι φυλακές της αρπαχτής, τα σκουπίδια χωρίς μελέτες για την επιβάρυνση και όσα άλλα τραγελαφικά ακούσαμε να προτείνονται!

      Διαγραφή
  3. Υπάρχει μια αίσθηση σε ό,τι αφορά στους χώρους των λιγνιτορυχείων της ΔΕΗ, ότι μπορούν να γίνουν τα ΠΑΝΤΑ...
    Άλλος λέει μπορούν να γίνουν απ' άκρη σ' άκρη λίμνες, λιμάνια και νησιά, άλλος, ότι μπορούν να γίνουν σιτοβολώνες, άλλος, ότι θα γίνουν απέραντα φωτοβολταϊκά, άλλος ότι θα γίνουν εγκαταστάσεις για επεξεργασία αποβλήτων...
    Υπάρχει λοιπόν μια αίσθηση, μια αυθαίρετη θεώρηση που δε στηρίζεται σε ΔΕΔΟΜΕΝΑ, δε λαμβάνει υπόψη τη γνώση και την εμπειρία, ότι το λιγνιτωρυχείο θα είναι το ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ του λεκανοπεδίου, όπου θα γίνουν με ένα μαγικό τρόπο, τα πάντα!
    Είναι γεγονός ότι η αγωνία και ο πανικός, δεν είναι καλός σύμμαχος για την αντιμετώπιση μιας απειλής που ήταν ήδη φανερή από χρόνια...Όπως, καλός σύμμαχος δεν είναι η μακακία...
    Μήπως πατριώτες, αντί να λέμε ο καθείς τη μπαρούφα του, ατεκμηρίωτα, ανεύθυνα εν τέλει, μήπως λέω, θα ήταν πιο συνετό πριν να δώσουμε τις όποιες ιδέες/προτάσεις μας (χωρίς κόστος είναι η αλήθεια), να θέσουμε ερωτήματα, που οι απαντήσεις σε αυτά θα μας δώσουν και ασφαλή συμπεράσματα;
    Βασικός άξονας των ερωτημάτων πρέπει να αποτελεί ο προσδιορισμός του ΧΩΡΟΥ. Έπειτα, είναι οι άξονες του ΧΡΟΝΟΥ, του ΤΡΟΠΟΥ...
    Εν προκειμένω, όταν κάποιος χαρτογιακάς των Αθηνών, λέει ότι θα γίνει MEGA-Φωτοβολταϊκό στα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης, μήπως έχει προσδιορίσει ΠΟΥ θα γίνει αυτό; Δηλαδή, σε ποιά εδάφη; Προσδιορίζει ο χαρτογιακάς ποιές θα είναι οι συνταταγμένες του; Γιατί η εμπειρία, η πικρή, έδειξε ότι στο παρελθόν, έκαναν απόπειρα να κατασκευάσουν φωτοβολταϊκό, υπο-πολλαπλάσιο του MEGA-Φωτοβολταϊκού και βάλτωσαν στα συμπαγή δάση και στην έλλειψη μάμαλων...
    ΠΟΥ, λοιπόν, σχεδιάζεται να γίνει ένα προτεινόμενο τεράστιο φωτοβολταϊκό; Δε γνωρίζω την απάντηση, ας τη δώσουν όμως αυτοί που κάνουν την πρόταση...
    Και μετά να βρούν το ΠΟΤΕ και το ΠΩΣ, δηλαδή με τι χρηματοδοτήσεις...
    Ίσως, θα ήταν συνετό, αντί να γίνονται "δημοσιογραφικές" απόπειρες, καφενειακού επιπέδου, όπου ο καθένας λέει ό,τι θέλει, να ρωτήσουν τα στελέχη της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, υψηλόβαθμα, χαμηλόβαθμα, ακόμα και όσους εργαζόμενους έχουν δουλέψει για χρόνια και ξέρουν σπιθαμή προς σπιθαμή τα ορυχεία, ποιά είναι η κατάσταση...Και μετά μπορούμε να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή