Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου βρίσκεται στην Πελοπόννησο (Vid)

Δίπλα από την Πούντα Λακωνίας, ανάμεσα στην ξηρά και τη μικρή νησίδα Παυλοπέτρι, απέναντι από την Ελαφόνησο, βρίσκεται μια αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ηλικίας περίπου 5.000 ετών.

Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.

Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100 π.Χ. αλλά αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ. Το γεγονός ότι η πόλη βυθίστηκε βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά ή μετά την καταστροφή η περιοχή χρησιμοποιήθηκε για γεωργία.

Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια. Η έρευνα του 2009 βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να χαρτογραφήσει την πόλη. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Η χαρτογράφηση Σόναρ με τεχνικές που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για την εύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων βοήθησε τις πρόσφατες έρευνες

Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC 2 το 2011. Από άλλους θεωρείται ότι το Παυλοπέτρι ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο. Θεωρείται ότι το παραθαλάσσιο έδαφος σε μεγάλη έκταση μετακινήθηκε και έτσι έγινε αποκοπή της τότε χερσονήσου στην οποία βρισκόταν η Όνου Γνάθος και έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό νησί της Ελαφόνησου.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο του haanity με πια πτήση πάνω από τη βυθισμένη πολιτεία:

Πηγή: anagnostis.gr

8 σχόλια:

  1. Όλοι αγαπάμε τον τόπο πού ζούμε βλέπουμε βέβαια ότι πάμε προς την
    Πόλη φάντασμα δεν κινείται τίποτα
    Είναι ολοφάνερο από όλους πρέπει
    να βρούμε τρόπους κατά κύριο λόγο
    να δουλέψει η αγορά θα αρχίσουν να
    κλείνουν μαγαζιά. Έγιναν άπειρα λάθη στο παρελθόν δεν κοιτάζαμε ποτε το μέλλον ακόμα και τα χωριά
    Έσβησαν έχοντας κάτι προέδρους που
    δεν βαλανε ένα λιθαράκι στο χωριό τους δεν τους ενδιέφερε αδιαφορία
    για όλα μία λάμπα δεν αλλάζανε έβρισκαν θέματα για να φέρουν σε
    αδιέξοδο τους χωριανούς και αυτοί
    με την σειρά τους τα παρατήσανε
    Και έτσι ο μισθός του προέδρου
    Πέφτει και όλοι οι υπόλοιποι είναι
    σε μία μιζέρια.πρεπει όλοι να βοηθήσουμε την Μεγαλόπολη να σταθεί στα πόδια της . είμαστε πίσω ενότητα και δουλειά δουλειά από όλους για να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ πατρίδα μου .Μένω καί εργάζομαι στον Καναδά. Ένα καλοκαίρι βρέθηκα σε ένα χωριό της Μεγαλόπολης το οποίο είχε πανηγύρι εκδήλωση,κάποιος που μίλαγε στο μικρόφωνο ευχαρίστησε τον πρόεδρο του χωριού γιατί είχε καθαρίσει την πλατεία που γίνονταν το πανηγύρι από τα χορτα και τον χειροκροτούσαν κιόλας, ρώτησα και μου είπαν ότι πληρώνετε από το κράτος κάθε μήνα και η μόνη δουλειά που πρέπει να κάνει όλο το
    Χρόνια είναι να καθαρίσει τον χώρο
    Της πλατείας όταν έχει πανυγήρι .
    Και τότε κατάλαβα γιατί ο τόπος μας κατάντησε έτσι χωρίς όραμα για το μέλλον ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον αυτός ο Πρόεδρος έμενε στο χωριό του, άλλοι μένουν στην Αθήνα και κάθε μήνα ο μισθός τους μπαίνει στο λογαριασμό τους! Να καταργηθούν όλοι οι Πρόεδροι Κοινοτήτων, δεν προφέρουν και πολλά - εκτός φωτεινών εξαιρέσεων βέβαια! Αντί αυτών, να στηριχθούν εθελοντικές Ομάδες (όχι Σύλλογοι, γιατί εκεί να δείτε τι γίνεται, απίστευτο χάλι) και πρωτοβουλίες πολιτών. Ο δε Δήμος να έχει τεχνική υπηρεσία οργανωμένη καλά, που αμέσως να επιλαμβάνεται των προβλημάτων σε κάθε χωριό! Οι Κοινοτάρχες κατάντησαν διακοσμητικοί και φέρουν μεγάλη ευθύνη οι ίδιοι, που απαξίωσαν με την συμπεριφορά τους και τα μη έργα τους τον θεσμό. Ο κόσμος δεν έχει πια κανέναν σεβασμό γι' αυτούς!

      Διαγραφή
    2. Ετσι ακριβως οπως τα λετε αυτη ειναι η μεγαλοπολη.Ολοι τους γλυφουν κι αυτοι πληρωνονται.Εγω σαν νεος τους εχω σιχαθει και δυστυχως ειμαι σαν την μυγα μες το γαλα.Ολοι υπαλληλοι και συνταξιουχοι της δεη με τις μισθαρες των χιλιαδων ευρω που εχουν χομπι εκτος απο το κουτσομπολιο να γλυφουν αυτους τους τιποταδες και αχρηστους σωτηρες και εχουν αναλαβει πολλες φορες την διαφιμιση του ακομη κι εδω μεσα με διαφορα σχολια διαφιμισης. Φυσικα εξαιρουνται ολα τα νεα παιδια της δεη και τα οχταμηνα και με τους πενιχρους μισθους.

      Διαγραφή
  3. Το πρόβλημα με τους προέδρους είναι γνωστό εδώ και χρόνια ούτε τα λουλούδια στην πλατεία δεν ποτίζουν το καλοκαίρι.Θα μπορούσε
    Βέβαια κάποιος να τους ελέγξει και
    να ασχοληθούν και αυτοί με κάτι..
    Για κουτσομπολιά και να διμιουργουν προβλήματα είναι πρώτοι νιώθουν εξουσία αλλά χωρίς
    Υποχρεώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. εσυ γιατι ζοριζεσαι?Η ετσι σου χουν πει να γραψεις?

      Διαγραφή
  5. Το δεύτερο.Τοσο αετός ρε παιδί μου;;Τέτοιους ανθρώπους θελουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή