Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει το κόστος αντιμετώπισης της σφήκας της καστανιάς

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
 «Κανένας λόγος για πανικό για τη σφήκα της καστανιάς»
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναλάβει το κόστος αντιμετώπισης της σφήκας της καστανιάς



«Αυτό που εξαρχής θέλω να δηλώσω είναι ότι το κόστος αντιμετώπισης της σφήκας της καστανιάς θα το αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να αποφύγουμε τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για τη σφήκα της καστανιάς στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ιδιαίτερα ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για να υπάρξει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή, για να μην υπάρχει πανικός στους παραγωγούς, την αγωνία των οποίων συμμερίστηκε, γιατί το εισόδημά τους είναι σημαντικό.

Σύμφωνα και με όσα είπαν οι διευθυντές αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας, ο κ. Τατούλης κάλεσε τους παραγωγούς να προβούν γρήγορα σε πρακτικές οι οποίες δεν είναι εγκεκριμένες και δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα και ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα προχωρήσουν στην κατάρτιση ενός σχεδίου, μιας μελέτης, για την ολοκληρωμένη καλλιέργεια της καστανιάς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε ακόμα ότι «αφού δούμε όλα αυτά τα προβλήματα, όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να κινηθούν και να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών. Και το μάρκετινγκ και η προώθηση των προϊόντων θέλουν συμμετοχή, συντονισμό και οργάνωση της επιχειρηματικότητας, γιατί δυστυχώς όπως σε πολλά προϊόντα μας τα διοχετεύουμε σε ξένες αγορές, χωρίς να μπορούν οι δικοί μας παραγωγοί να καρπωθούν την υπεραξία, που είναι το σημαντικότερο στοιχείο δυναμικής της αγροτικής μας οικονομίας».

Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο κ. Τατούλης στην ανάλογη ημερίδα για το έλκος της καστανιάς τρία χρόνια πριν, «όταν είχαμε συζητήσει με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο τη δημιουργία παρατηρητηρίου για την καστανιά, για την παρακολούθηση των εντόμων και των προβλημάτων της καστανιάς, και νομίζω ότι είναι πλέον ο καιρός να το υλοποιήσουμε».

«Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω το Στάυρο Βέμμο, ο οποίος πάντοτε είναι παρών και προσφέρει άμεσα τις υπηρεσίες του, αλλά και τον κ. Δημήτρη Παπαχρήστο από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και τον κ. Διονύσιο Περδίκη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» δήλωσε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου