Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Επιχείρηση θερμοκήπια: Στη μεγιστοποίηση των εξαγωγών στοχεύει η Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Η ενημέρωση των αγροτών είναι το πρώτο βήμα μίας σειράς ενεργειών που αναμένεται να γίνουν, προκειμένου να ενισχυθεί το σχέδιο για αύξηση των θερμοκηπίων σε νομούς της Πελοποννήσου.

Η αύξηση των θερμοκηπίων η οποία θα δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας σε παραγωγούς που αναζητούν έναν τρόπο να καλυτερέψει η θέση τους.

Πάνω από εκατό (124) είναι οι μονάδες θερμοκηπίων που λειτουργούν στην Αργολίδα, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν καταγραφεί κυρίως στην περιοχή της επαρχίας Άργους και να λειτουργούν με τυπική καλλιέργεια.

Κάποιες άλλες, 20 περίπου, λειτουργούν με υδροπονία, ενώ 30 μονάδες θερμοκηπίου λειτουργούν με πυρήνα. Στο σύνολο των θερμοκηπίων που έχουν καταγραφεί, λίγα είναι αυτά που κινούνται με σύγχρονες μεθόδους και στοχεύουν στην αγορά χρησιμοποιώντας ό,τι πιο σύγχρονο σε τεχνολογία.

Πρόσφατα, η ομάδα παραγωγών ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ είχε προσκεκλημένο τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος ανέφερε, μιλώντας στην «ΥΧ», ότι «η ενημέρωση των παραγωγών γίνεται μετά από μία πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η περιφέρεια, και συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης, να αναπτυχθούν στην Αργολίδα, στη Λακωνία και στην Κορινθία τα θερμοκήπια». Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν στην Περιφέρεια, το μικροκλίμα, σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Το γεγονός ότι σε πολλά προϊόντα, όπως η ντομάτα, κάνουμε εισαγωγές, είναι το ένα δεδομένο που προβλημάτισε και οδηγεί στην κίνηση για αύξηση της παραγωγής σε κηπευτικά προϊόντα, αφού, όπως μας εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος, «τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια εξαγωγική πρωτοβουλία για προώθηση πρώιμων κηπευτικών από θερμοκήπια στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πελοπόννησο, η μοναδική περιοχή στην οποία έχουν αναπτυχθεί τα θερμοκήπια είναι η Τριφυλία, στην οποία καλλιεργούνται 3.000 στρέμματα και παράλληλα κάθε χρόνο καταγράφεται αύξηση 10%-15% στα στρέμματα που καλλιεργούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει προσδοκία ότι σύντομα θα φθάσουν τα 5.000 στρέμματα. Oι εκτάσεις θερμοκηπίων στις άλλες περιφερειακές ενότητες είναι κατά πολύ μικρότερες και δεν ξεπερνούν τα 500 στρέμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου