Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Δήμος Μεγαλόπολης: ενημέρωση για Κληροδότημα Παλαμήδη - Γηροκομείο Μεγαλόπολης

Ανακοίνωση – ενημέρωση για το θέμα του κληροδοτήματος Παλαμήδη και του γηροκομείου Μεγαλόπολης

Ήδη από το 2003-2004 είχε ξεκινήσει η διαδικασία της νομικής πρότασης από τον δικηγόρο διαχειριστή εκ του νόμου της διαθήκης ότι εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί ο σκοπός του διαθέτη, να μεταφερθούν τα χρήματα στο Δεκάζειο της Τρίπολης, όπως προβλέπουν οι νόμοι, ως πλησιέστερο γηροκομείο, για να φιλοξενεί γέροντες με καταγωγή από την Καρύταινα. Σε αυτή την νομική πρόταση αντιτάχθηκαν σθεναρά και η Μητρόπολη και ο Δήμος Γόρτυνος.

Επειδή τα χρόνια περνούσαν και γηροκομείο δεν κατασκευαζόταν, πώς να κατασκευαστεί άλλωστε με 700.000 ευρώ, αν και για λίγα χρόνια η Μητρόπολη με την βοήθεια του Δήμου Γόρτυνος πάγωσε προσωρινά το σχέδιο, αυτό όμως επανήλθε πάλι το 2014, με αίτηση εκ νέου του δικηγόρου στις 03-09-2014, με κύριο επιχείρημα ότι ενώ έχουν περάσει πολλά χρόνια το γηροκομείο δεν έχει ανεγερθεί. Τότε ξεκίνησε, και για την Μητρόπολη και για τον Δήμο Μεγαλόπολης, ένας διπλός αγώνας, από την μια πλευρά δικαστικά να απορριφθεί το αίτημα για την μεταφορά των χρημάτων στο Δεκάζειο, και από την άλλη να συνεχιστούν οι διαδικασίες από την Περιφέρεια για την χρηματοδότηση του έργου ανέγερσης του γηροκομείου στην Μεγαλόπολη. Η απόφαση του δικαστηρίου πριν από λίγο καιρό, αν και ακόμα δεν έχει επιδοθεί επισήμως στην Μητρόπολη, είναι υπέρ της διάθεσης των χρημάτων για το Δεκάζειο. Αν και η νομική πλευρά της Μητρόπολης (και συνηγόρησε ο Δήμος) παρουσίασε στο δικαστήριο όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανέγερση γηροκομείου στην Μεγαλόπολη. Αυτό που βάρυνε στην τελική απόφαση είναι ότι α) τα χρήματα δεν επαρκούν καθόλου για την ανέγερση, β) από την βούληση του διαθέτη έχουν παρέλθει σαράντα και πλέον χρόνια και αυτή δεν έχει υλοποιηθεί.

Για το επόμενο διάστημα: Η Μητρόπολη, που έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε ανώτερο διοικητικό δικαστήριο, θα το κάνει μετά την τυπική επίδοση της απόφασης. Παράλληλα, Δήμος και Περιφέρεια θα συνεχίσουν τις διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει για την υλοποίηση γηροκομείου στην Μεγαλόπολη με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ. Έχουμε όλες τις διαβεβαιώσεις περί ωριμότητας του έργου προκειμένου στη νέα περίοδο του ΕΠ 2014-2020 να ενταχθεί το συγκεκριμένο έργο. Άλλωστε και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης ήδη από τα μέσα του 2016 έχει λάβει απόφαση για συγχρηματοδότηση του έργου με 1.000.000 ευρώ από το ΕΑΠ.

Τόσο ο μεγάλος στόχος για την ανέγερση γηροκομείου στην Μεγαλόπολη, όσο και το ειδικότερο θέμα της τύχης των χρημάτων του κληροδοτήματος Παλαμήδη είναι θέματα πολύπλοκα που έρχονται από πολλές δεκαετίες πίσω. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι με πλήρη ταύτιση απόψεων Μητρόπολη και Δήμος θα εξαντλήσουν όλα τα νομικά και άλλα περιθώρια που έχουν στην διάθεση τους ώστε τα χρήματα του κληροδοτήματος τελικά να παραμείνουν λίγα χρόνια ακόμα. Στο κάτω κάτω παρέμεναν ανενεργά σαράντα χρόνια. Το βασικό μας επιχείρημα στο δικαστήριο ήταν όταν θα αναγερθεί το γηροκομείο στην Μεγαλόπολη να προστεθούν κι αυτά στο μεγάλο κονδύλι. Έτσι άλλωστε θα εκπληρωθεί πλήρως η βούληση του διαθέτη.

Για τον Δήμο Μεγαλόπολης

Ο Εντεταλμένος ΣύμβουλοςΓιώτης Δημήτριος

5 σχόλια:

 1. Αν μάθει ολόκληρη την αλήθεια ο κόσμος κρυφτεί τε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κύριε Γιώτη, λέτε ότι τα χρήματα του Διαθέτη είναι 700.000€... Το 2014 ο κ. Μιχόπουλος έλεγε ότι ήταν 1.000.000 €! Τι γίνεται λοιπόν, ποιός λέει ψέμματα και ποιός αλήθεια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επιστολή του Μιχόπουλου, δημοσιευμένη το Δεκέμβριο 2012 στα ΜΜΕ...

  Ανοιχτή επιστολή του πρώην δημάρχου Γόρτυνος Κώστα Μιχόπουλου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.Ιερεμία σχετικά με τα χρήματα του κληροδοτήματος του Θεοδώρου Παλαμήδη που φτάνουν το 1 εκ ευρώ και θα πρέπει να διατεθούν για την ανέγερση Γηροκομείου στην Καρύταινα. Ο πρώην δήμαρχος ζητά να αξιοποιηθούν τα χρήματα που υπάρχουν και να ξεκινήσει το έργο.

  Ολόκληρη η επιστολή του πρώην δημάρχου Κ.Μιχόπουλου
  Σεβασμιότατε,

  Μετά την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Δικαστηρίου των Αθηνών, όπου είχε προσφύγει ο Σύλλογος των εν Αθήναι Καρυτινών και ζητούσε την αλλαγή του σκοπού κληροδοτήματος του Θεόδωρου Παλαμίδη, τα χρήματα δεν μπορούν να διατεθούν αλλού παρά μόνο για την ανέγερση και λειτουργία Γηροκομείου στην περιοχή μας.
  Είναι στα δικά σας χέρια να κάνετε όλες τις απαραίτητες και στοχευμένες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η υλοποίηση αυτού του Κέντρου φιλοξενίας και μέριμνας ατόμων Τρίτης Ηλικίας, όπως άλλωστε το είχαμε ανακοινώσει μαζί πριν 3 χρόνια από την Καρύταινα.
  Είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, ότι σαν Δήμαρχος του τέως Δήμου Γόρτυνος έδωσα ένα δύσκολο αγώνα και κατάφερα το 1.000.000 ευρώ περίπου να μην χαθεί, από την εκποίηση του κληροδοτήματος του Θεόδωρου Παλαμίδη και να μην διατεθεί στο Δεκάζιο Γηροκομείο Τρίπολης, όπου είχαν δεσμευθεί κάποιοι (?), αλλά να αξιοποιηθεί στην περιοχή μας.
  Σεβασμιότατε, έτσι σήμερα έχετε 1.000.000 ευρώ περίπου για να ξεκινήσετε ένα σημαντικό έργο για τον τόπο μας. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνετε ότι καλύτερο παιρνά από το χέρι σας για να ξεκινήσει αυτό το σπουδαίο έργο!


  Μετά τιμής,
  Ο πρώην Δήμαρχος Γόρτυνος, Κων/νος Μιχόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΑ 300,ΟΟΟ ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ;ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Ε;ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στην ουσία δεν χάθηκε και τίποτε . Οι γέροι πάνε και στο Γηροκομείο Τρίπολης δεν είναι μακριά . Τι το θέλετε εδώ ???

  ΑπάντησηΔιαγραφή